IFI logo
Se flere bilder
Nytt gulv på barnerommet

Foto: Produsentene

Nytt gulv på barnerommet

Jeg har varmekabler og fliser på gulvet på barnerommet. Men de er dessverre ikke fine og jeg synes det er for hardt å leke på for barna, så ønsker meg et annet gulv. Kan jeg legge nytt gulv direkte oppå de gamle flisene?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mange muligheter når gulvet skal endres uten å fjerne flisene, og hvilken metode du går for bør avhenge av hvilket resultat du er på jakt etter og hvor mye jobb du er villig til å legge ned.

Hvor mye du har mulighet til å bygge i høyden spiller også inn.  Hvis du velger en form for nytt gulv oppå flisene, må du være klar over at dette vil bygge litt i høyden. Dersom du har litt å gå på gjør dette antakelig ikke noe, men du må nok uansett belage deg på å justere noe med dørterskler og lister. Hvis høyden er et problem, må nok løsningen heller bli å fjerne flisene før du legger nytt gulv. Dette er naturligvis mer jobb, men er et bedre valg dersom du ikke kan bygge for høyt. Hvis du fjerner flisene står du åpen til å velge akkurat det gulvet du ønsker deg. Det gjør du for så vidt også dersom du legger nytt gulv oppå eksisterende, men her er fremgangsmåtene litt ulik.

Praktisk og fin kork

Det aller enkleste er en gulvtype som kan legges på flisene uten å måtte rette ut gulvet først. Det finnes ikke mange slike gulv, men du har et par alternativer. Kork er en god løsning, som også er godt egnet til barnerom, da det føles mykt og lunt.  

- Disse gulvene kan legges flytende, og tåler noe ujevnheter i underlaget, så lenge variasjonene ikke er altfor store. Kork tåler også varmekabler godt, så lenge temperaturen ikke overstiger 27 grader, forteller Inge Hansen i Storeys.

Mykt teppe

Den andre typen gulv som kan legges direkte på fliser er et tykt vegg-til-vegg-teppe. Tepper er lunt og godt for barna å leke på. Og stikk i strid med det mange tror er det faktisk en fordel med teppe i forhold til allergi, fordi teppene samler støvet slik at det enkelt kan støvsuges i stedet for å sveve rundt i rommet.

- Det er ingen betenkeligheter ved å legge tepper på barnerom, alt dreier seg om vedlikehold, og så lenge man støvsuger jevnlig kan man fint ha tepper også her, sier Dag Svendsen i InterfaceFLOR

Han anbefaler teppefliser som beste løsning oppå fliser.

- Teppefliser er mye stivere i konstruksjonen, og derfor vil fugene bli mindre synlig. Men det er stor forskjell på hvor dype fugene er, så man kan aldri garantere at fugene ikke vil synes gjennom teppe, sier han. 

Hvis du ikke ønsker teppefliser, kan du gå for et tykt heldekkende teppe.

- Hvis man velger et tykt teppe, gjerne med litt mønster, vil man ikke se konturene av flisene under like godt, forteller Erik Wibe i Teppeabo.

Ellers anbefaler han også at man kan benytte underlagsplater for tepper. Disse bygger litt i høyden, men er et godt alternativ til helsparkling. Platene, som er av en slags huntonitt som legges løst på gulvet, er å få kjøpt i teppeforretninger.

Helsparkle

Men om du ønsker en annen løsning enn kork eller teppe, blir du nok nødt til å helsparkle slik at det blir helt slett. Bruk først en primer, og deretter en sementbasert finsparkel eller en annen egnet avrettingsmasse. Når gulvet er helt slett, har du mange muligheter.

- Man kan fint male rett på avrettingsmassen med en gulvmaling, forteller Per Lund Nilsen, ved teknisk service i Scanox.

Ønsker du derimot en annen type gulv, kan legge på parkett, laminat, vinyl eller linoleum oppå det rette gulvet. Alle disse gulvtypene vil tåle varmekablene, forutsatt at varmen ikke overstiger 27 grader. Følg produsentens anvisninger.

Mer informasjon

www.storeys.no

www.interfaceflor.no

www.teppeabo.no

www.scanox.no

www.casco.no

www.borge.no

www.tarkett.no

www.forbo.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.