IFI logo
Se flere bilder
Nye historier på gamle vegger

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Robert Walmann/ifi.no

Nye historier på gamle vegger

Sammen med kona Lise Beate har Jon Inge Ringsby pusset opp barndomshjemmet rom for rom. – Vi ønsket et praktisk hus med mye bonderomantikk og god plass til gjester, sier ekteparet.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Jon Inge og Lise Beate Ringsby river av lag på lag. Gammel maling og tapet må vike. Her skal alt bli nytt. Men gården fra 1800-tallet skjuler en skatt.

Annonse

Finner husets sjel

Idet ekteparet går løs på siste lag med tapet, åpenbarer det seg en farge så ven og vakker at det unge paret faller helt pladask.

− Den dagen fant vi husets sjel. En nydelig blågrønn farge. Vi bestemte oss for å la den fargen prege resten av huset, sier de.

Se flere bilder
Blågrønn veggfarge

Foto:

FANT SKATTEN: Ekteparet Ringsby fant en spesiell blåfarge bak tapetet og malingen da de rev veggene. Fargen har de tatt med seg videre i oppussingen. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Se flere bilder
Rakkestad gård

Foto:

STASELIG: Hovedhuset er pusset opp rom for rom. Ekteparet Ringsby vil ha en ærverdig gård med moderne løsninger. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Les mer
Annonse

Tumleplass for vikinger

Et olympisk spydkast fra den nedlagte togstasjonen på Gautestad ligger gården med samme navn. Før var området tumleplass for vikinger. Så ble det reist herskapelige gårder som sørget for mat til nasjonen. Den gangen handlet det om kuer, griser og høns, og om å få endene til å møtes. I dag er andedammen skøytebane for ungene i grenda.

Se flere bilder
Låve på Rakkestad

Foto:

GØY PÅ LANDET: På låven har det vært grisebinge. Men grisedriften er satt på vent i oppussingsperioden. – Ting tar alltid mer tid enn antatt, sier ekteparet. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Se flere bilder
Pusse opp gammel gård

Foto:

UNGE OG LOVENDE: Lise Beate og Jon Inge Ringsby er moderne bønder. – Vi elsker å pusse opp. Dette huset er vårt livsverk, sier de. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Lar historien ligge

Det var først i 1918 familien Ringsby tok sine første skritt over dørstokken på det 1200 mål store bruket. Siden har gården vært i familiens eie.

− Dørstokkene sliper vi ikke ned. De skal ligge der med alle sine historier. Enkelte ting bør man ikke fornye, sier Lise Beate.

Se flere bilder
Fliser i gangen

Foto:

PÅ GANGEN: Historiske fliser på gulvet og lysekrone i taket. De vil ha det herskapelig på gården. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Setter grisene på vent

Hun er en moderne bondekjerring på 37 år. Til daglig jobber hun som operasjonssykepleier. På kveldstid styrer hun gården sammen med Jon Inge. Han jobber i næringsmiddelindustrien i Oslo. Jon Inge er yngstemann i søskenflokken, men han fikk likevel valget om å ta over gården.

− Nå er det vår tur til å sette preg på familiegården, sier Jon Inge som frem til nå har drevet med griser.

− Å være grisebonde tar mye tid og krever fullt fokus. Derfor er grisedriften satt på vent mens vi fortsatt har våre andre jobber, sier den urbane storbonden.

Deler huset i tre

Paret flyttet inn på gården i 2013 og startet totalrenoveringen umiddelbart. Huset ble delt inn i tre større oppussingsprosjekter og siste del pågår fortsatt. Det første rommet som fikk sin «makeover» var kjøkkenet. Det var opprinnelig delt i to. Nå er rommet åpnet opp og rommer 45 kvadratmeter. Det var på kjøkkenet de fant den blågrønne fargen.

Se flere bilder
Kjøkken-inspirasjon

Foto:

MAGI: – Vi brukte et helt år på å pusse opp kjøkkenet. Det er de personlige detaljene som skaper magien i rommet, sier Jon Inge Ringsby. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Det hellige rommet

I likhet med kona, mener Jon Inge at kjøkkenet er det viktigste rommet i huset. De ønsket et moderne kjøkken med gammeldags preg. En sofa på kjøkkenet hører også til. – Vi brukte et helt år på å pusse opp kjøkkenet. Dette kjøkkenbordet har min oldefar laget av treverk fra den lokale skogen. Det er de personlige detaljene som skaper magien i rommet, sier han.

Gulvet som tåler alt

Veggene i rommet er malt panel i en harmonisk blå tone. På veggen over kjøkkenbenken er det spanske fliser. Rundt vinduene er det strietapet malt i hvit bomull. Likt som i taket. På gulvet ligger et robust laminat.

– Vi ønsket et gulv som tåler slag og riper. Derfor har vi lagt et laminat som ligner lutet furu, forteller
Jon Inge.

LES OGSÅ: Trivsel på variert underlag

Se flere bilder
Kjøkken på gammel gård

Foto:

HELLIG: Kjøkkenet er husets hellige rom. Her er det lagt mye arbeid i oppussing og valg av farger og materialer. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Jakter på nye ideer

Ekteparet følger med på interiørblogger. De leser også magasiner og ser på tv. På utenlandsreiser er alltid notatblokk og kamera med. Der finner de inspirasjon som blir med hjem til Rakkestad.

– Vi kjøper stort sett alt på loppemarked og gjenbruksbutikker. Det er mer sjel i en gjenstand som har levd lenge, sier Lise Beate.

Se flere bilder
Gammel, blå stol

Foto:

BLÅ STOL: Gamle og solide gjenstander preger interiøret på gården. Det er fordi husfruen mener ting som har levd lenge har mer sjarm. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Se flere bilder
Gammel krakk på kjøkkenet

Foto:

KRAKK: Ringsby tar med minnene fra barndommen. – Det gjelder bare å finne en riktig plass til alt, sier ekteparet som lar seg inspirere av bloggere og interiørblader. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Satser på soverom

Gården i Rakkestad er slektens midtpunkt. Hit kommer venner og familie på besøk nesten hver helg. Derfor er det lagt mye arbeid ned i fornyelsen av de tre gjesterommene i andre etasje. I det lille rommet med skråtak er det satt av et område på veggen som viser de originale tømmerveggene. Ellers er det malte panelvegger. Også her finner vi laminatgulv som lutet furu.

− Det opprinnelige gulvet her var furu. Derfor ville vi videreføre det uttrykket, sier Lise Beate.

Se flere bilder
Originale trevegger på soverom

Foto:

ORIGINALEN: På Gautestad gård kan de originale treveggene sees på et av gjesterommene. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Se flere bilder
Sjarmfullt soverom på gård

Foto:

SJARM: Det er lagt mye sjel og sjarm i soverommene. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Svensk tradisjon

Husets største gjestesoverom prydes av gammel svensk tradisjonstapet. Den står pent mot den grønne kortveggen i rommet. Håndverkerne har også pusset ned det originale furugulvet før det ble hvitlakkert. Det ble gjort for å få gulvet mest mulig likt de andre gulvene i huset. I taket og på muren er det malt i hvitt bomull. Også det blå soverommet har fått det svenske tradisjonstapetet. Også her er furugulvet pusset og lakkert.

Se flere bilder
Svensk tradisjonstapet på soverom

Foto:

SOVER SØTT: Blåmalt panel og blåmønstret tapet, sørger for at gjestene på gården drømmer søtt. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Se flere bilder
Oppussing av gammel gård

Foto:

SJEL: Det er mer sjel i en gjenstand som har levd lenge, sier Lise Beate Ringsby. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Dele
Finn din nærmeste
Mest lest
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.