IFI logo
Se flere bilder
Norske bad fulle av mugg

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Norske bad fulle av mugg

Hvert år meldes det om vannskader for nærmere 3 milliarder kroner i norske våtrom. Nå får takstmenn spesialopplæring i å avdekke fuktskader.

Ella Mæhlumshagen

Ella Mæhlumshagen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt en tredel av vannskadene i bolighus skyldes brudd i rør eller utstyr. Dette kom frem på 'Våtromsdagene' der norsk byggebransje var samlet til konferanse om tilstanden i norske våtrom.

- Dette betyr at det hvert år er skader for mellom 1,5 og 2 milliarder kroner som skyldes utette våtrom, sier visepresident Ole Øyvind Moen i Norges TakseringsForbund (NTF).

Helserisiko

- Disse skadene dekkes ikke av forsikringen, og det er ikke bare store kostnader for samfunnet, men også en helserisiko fordi fuktskader som regel følges av muggsopper som dannes i fuktige miljøer. En økning av allergiforekomsten hos barn kan være et resultat av ugunstig innemiljø i forbindelse med fuktskader, sier Moen.

Ifølge Moen står fukt- og råteskader for 50-75 prosent av alle skader på norske boliger.

- En del av dette har sin årsak i utilstrekkelig håndverk og dårlige materialer, sier Moen, som påpeker at forbrukerne må bli mer bevisste på å sjekke om håndverkerne følger de anvisningene som bransjen har for å bygge vannskadesikre våtrom.

- Våtromsnormen er en slik anvisning som bør benyttes om man skal ha en garanti for at man får en riktig utførelse, sier Moen.

Kurses

For å stå bedre rustet til å finne fuktskader skal landets takstmenn nå kurses i våtromsskader og fuktproblemer.

- For første gang arrangerer vi kurs for Norges TakseringsForbund for å sette takstmennene bedre i stand til å utføre tilstandskontroller og sette takst i henhold til våtromsnormen. Dette blir nå obligatoriske etterutdanningskurs, sier daglig leder Kristin Sommerfelt i Fagrådet For Våtrom (FFV).

Våtromsnormen fra 1995 angir retningslinjer for konstruksjon av våtrom. Den er ikke innlemmet i forskriftene og våtromsentreprenørene har dermed ingen plikt til å følge normen.

- Totalt regner vi med å kurse rundt 600 takstmenn. Dette er et viktig bidrag for å dokumentere tilstanden i våtrom i forbindelse med kjøp og salg, og for å avdekke eventuelle risikoforhold knyttet til helse og bruk, påpeker Moen.

Døende bad

- Et bad bygget rundt 1980 har normalt en teknisk levetid på 15-20 år. Det betyr at disse badene nå er i ferd med å gå ut på dato, og er klare for oppussing. Også endringer i folks atferd er med på å øke forekomsten av fuktskader.

- En del av årsaken til at vi får mye fuktskader i eldre boliger er at vi dusjer mer nå enn vi gjorde før. Materialene er ikke alltid laget for å tåle så mye fuktighet som vi påfører badene i dag, sier Moen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.