IFI logo
Se flere bilder
Møblene som tåler all slags vær

Foto: Produsentene

Møblene som tåler all slags vær

Hagemøbler i kunstrotting må ikke skrapes, beises eller males jevnlig, her holder det ofte med vanlig vasking. Tradisjonelle vedlikeholdsprodukter erstatter du med gode skurebørster, trekk som beskytter møbler som må stå utendørs om vinteren, og en dusj med et pleiemiddel innimellom.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med riktig bruk og oppbevaring vil de nye såkalt vedlikeholdsfrie hagemøblene holde seg pene i flere år. En regelmessig god vask med et mildt og nøytralt såpevann er det som trengs. Men det finnes også spesialmidler som forhinder at kunstrottingen tørker ut med åren.

- Vi anbefaler å bruke hageslangen og en børste slik at man kommer til mellom de flettede fibrene. Bruk ikke høytrykkspyleren, den er for sterk og vil gjøre flettingen glissen eller brekke fibrene, sier Helge Birkedal, produktsjef i Skeidar, som selger flere typer møbler i kunstrotting.

Vinterbeskyttelse er viktig

Moderne hagemøbler er ofte svære, og de færreste har plass til optimal innendørs vinteroppbevaring. Kunstrottingmøblene er i tillegg sjelden sammenleggbare og tar av den grunn ekstra stor plass.

- Én vinter utendørs tilsvarer to-tre somrer ute, og har du mulighet, bør du få møblene under tak om vinteren. Da lever de lenger, anbefaler Helge Birkedal. I det minste bør vi passe på å dra en presenning over møblene når sesongen er over.

Møbelhandelen og godt assorterte farge- og interiørforhandlere fører formstøpte spesialtrekk, men å surre fast en vanlig presenning kan fungere like greit. Det er imidlertid viktig å sørge for god lufting, uansett type skal trekket ikke være helt tett.

Putene bør alltid oppbevares innendørs eller i en putekasse når de ikke er i bruk.

Fargene falmer

Kunstrotting er en fellesbetegnelse på forskjellige plastmaterialer som ligner på naturlig rotting. All plast vil falme over tid når den blir utsatt for direkte sollys, og materialet blir mer eller mindre sprøtt i kulde og av alder - uansett god eller dårlig kvalitet. Men hvor raskt det skjer, og i hvilken grad, beror på kvaliteten på råmaterialene. Med det blotte øyet vil et vanlig menneske imidlertid ikke se forskjellen mellom kunstrotting av god og dårlig kvalitet.

- Prisen gjenspeiler kvaliteten. Jo mer du betaler for et møbel, jo bedre kvalitet får du, sier Per-Ivar Ekeberg, markedssjef i Bohus som fører et mellomprissortiment med hagemøbler i en kvalitet de mener passer folk flest.

Vanskelig å se

Tettheten på fletten, om det er brukt store brede bånd, store mellomrom, eller om rammen føles instabil, kan gi en pekepinn om hvilket nivå kvaliteten ligger på. Annet som er av betydning er vanskelige å få øye på; for eksempel om rammen er skrudd sammen eller sveiset, hvor tykt godset i rammen er, om flettingen er godt festet til rammen, om fibrene er gjennomfargede eller om de er laget av et urent og porete plastmateriale.

Noen produsenter bruker stamme i aluminium og noen bruker stål. Men hva som er best er avhengig av metallets overflatebehandling og hva kjøperen ønsker seg. Stål kan ruste. Det gjør ikke aluminium, men til gjengjeld oksiderer det noe og da dannes et sort smussjikt dersom det ikke er lakkert. Galvanisert stål ruster ikke, men det er viktig at alle hull, skruer og andre små detaljer også er galvaniserte eller syrefaste, og at rørprofilene er behandlet også innvendig.

Pris og design viktig

Stålramme gir på godt og vondt et tyngre møbel: det vil være tyngre å flytte rundt på, men man trenger ikke å hente stolen hos naboen etter en vindfull sommerdag.  

- Folk ser gjerne mest på pris og design når de kjøper noe. De bør begynne å spørre litt mer om hva det er de kjøper, sier møbelagent Ulf Sundeman som i mange år har importert hagemøbler til Norge.

- Men trendene og moten veksler så raskt at møblene kanskje ikke trenger å holde så lenge?

Kunstrotting

Kunstrotting lages av ulike typer plast, vanligst er polyetylen (PE) og polypropylen (PP). Fibrene kan ha mange forksjellige navn, som Hularo, Viro, Dedon og Sun Loom. Hularo er en tysk fibre av god kvalitet, og produsenten klart å sjonglere litt med fargene slik at den samme fiberen skifter litt i farge og gir et naturtro inntrykk. En annen type fiber har isteden en mørkere strek i seg som skaper liv i møbelet. Kunstrotting av god kvalitet er gjennomfarget, noe som gjør at eventuelle skader blir mindre synlige. All plast blir sprø i kulde. Av den grunn kan det være greit å ikke sitte i møblene om vinteren, eller å flytte på dem når temperaturen er som lavest.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.