IFI logo
Se flere bilder
Malingprodusenten som tenker utenfor boksen

Foto: Beckers

Malingprodusenten som tenker utenfor boksen

Nå kan du kjøpe veggmaling i plastpose i stedet for på spann. Dette er en miljøvennlig oppfinnelse som er enkel og stabil å bruke. Og for hver liter som selges, får befolkningen i Uganda økt tilgang til rent vann.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vi skal slå malingen over fra plastspannet til rullekaret, blir det ofte mye gris og søl. Malingen renner langs kanten på bøtten, og gjør den klissete og det blir vanskelig å få på lokket igjen. Det er også fort gjort å fylle på for mye i karet slik at det renner over. Disse problemer kan nå være over.

Produktutviklerne hos Beckers mener dagens malingemballasje er gammeldags, og har ønsket å finne en mer moderne løsning.

– Ingen har tenkt utenfor den runde sylinderen. Vi spurte oss hvordan man best mulig fyller på maling i et rullekar, og sammen med en leverandør i Sveits har vi nå utviklet en plastpose for maling, sier Andres Gustafsson, produktutvikler ved Tikkurila der Beckers inngår.

Mindre bruk av plast

Den nye malingemballasjen er en myk og miljøvennlig plastbeholder med skrukork. Posen har håndtak i begge ender, noe som gjør den enkel å bære og tømme. Beholderen er utformet slik at den holder formen også når den er halvfull, og derfor står den stødig også etter at deler av innholdet er brukt. Skrukorken gjør det enkelt både å åpne og lukke beholderen. Etter hvert som posen tømmes rulles den lett sammen, slik at man får ut også de siste restene av maling, og spillet blir lite.

– Posen er også bra ut fra et miljøsynspunkt. Ved produksjonen av den brukes 60–70 prosent mindre plast enn til en vanlig malebøtte. Den er også enkel å gjenvinne og enkel å tømme for innhold, sier Gustafsson.

Posen er laget av en kombinasjon polyeten og nylon som gir en tett og fleksibel emballasje. Etter bruk sorteres posen blant plastsøppel i vanlig husholdningsgjenvinning. Platen kan gjenvinnes som plastråvare, eller som varmeenergi ved forbrenning. 

Se flere bilder
Posen beholder formen også som halvfull, og er enkel å håndtere. Til emballasjen brukes 60-70 prosent mindre plastmateriale, enn til et vanlig malingspann.

Foto:

Posen beholder formen også som halvfull, og er enkel å håndtere. Til emballasjen brukes 60-70 prosent mindre plastmateriale, enn til et vanlig malingspann.

Gir rent vann i Uganda

– For hver solgt emballasje går penger til et prosjekt som gir bedre vann i Uganda. Vi bruker jo vann i malingen, og vil gjerne gi noe tilbake. Klimakvotene administreres via myclimate, og på emballasjen står et nummer som du kan taste inn på deres nettside og følge utviklingen av prosjektet, sier Anders Gustafsson.

Foreløpig er det kun den matte veggmalingen Beckers Elegant som selges på denne typen 3 liters plastemballasje.

– Dessuten har vi tatt frem et par lignende plastbeholdere for fasadevask og sopp- og algedreper. Denne emballasjen er inspirert av posene med spylervæske til biler. 

De første signalene fra kundene er positive, og om prosjektet kommer godt ut, vil vi se betydelig flere produkter på denne typen emballasje fremover.

– Det er gøy å tenke nytt og gjøre nytt, og dette er nok bare begynnelsen, avslutter Anders Gustafsson.

Se flere bilder
Plastbeholderen for fasadevask er inspirert av posene med spylervæske til bilen.

Foto:

Plastbeholderen for fasadevask er inspirert av posene med spylervæske til bilen.

Mer informasjon:

Beckers

myclimate.org

Se film på YouTube:

Beckers på YouTube

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.