Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Maling av vinduer og dører

 •  
 •   Publisert:
Her skal både vinduene og verandadøren få ny behandling med ny farge.   Frode Larsen
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vinduene er det mest utsatte på huset, og trenger derfor grundig vedlikehold. Mal både vindu, fals, kant og lister, men ikke tetningslista. Har du gamle vinduer med kitt skal du male over kitten og 1-2 mm inn på glasset.

Sjekk først tilstanden på vinduet. Er det tegn til fuktskader og råte, må kanskje enkelte bygningsdeler skiftes først.

Vindu spesial

Bruk spesialmaling for vinduer og dører. Da får du den beste beskyttelsen og en maling som ikke klistrer. Skal du male på bart treverk skal det grunnes med spesialgrunning for vinduer/dører før maling. Grunningen er transparent og påvirker derfor ikke fargen på toppstrøket.

Fals og kant

Forskjell på vindu, fals, kant og lister? Vindu er karmen rundt selv glasset (bevegelig del). Falsen og kanten sitter fast i husveggen. Kanten omrammer nærmest glasset. Falsen ligger utenfor. Ofte er falsen malt, men ikke den innerste kanten, i den tro at her må det luft til. Det er feil, for malingen sørger både for lufting og beskyttelse. Et åpent treverk suger fukt som en svamp og kan gi store skader.

List og sprosser

Listene ser vi som regel som en omramning rundt kant og fals, og er mest synlig fordi den ofte får egen farge. Sprosser skal også males. Hvis de kan tas av blir arbeidet enklere. På gamle vinduer med sprosser er det ofte brukt kitt i overgangen mellom sprossene og glasset. Mal over kitten og 1-2 mm inn på glasset. For dører gjelder samme regel: mal der det kan males.

Ikke beis

På veggene er det valgfritt om du vil gå for beis, dekkbeis eller maling. Det gjelder ikke vinduer og dører. På vinduene bruker du spesiell vindusmaling av to grunner: den gir en hardere overflate enn vanlig beis/maling gjør. En vanlig "myk" maling her betyr vinduer som går tregt og vanskelige å bruke. Vindusmaling tar best vare på utsatte konstruksjoner - som vinduer er. Her duger ikke beis eller dekkbeis. Fukt vandrer inn og ut og temperatursvingningene er større her enn noe annet sted på huset. Samme maling blir også brukt på dører, derfor kalles den ofte dør/vindusmaling. Den fås i alle farger.

Lange intervaller

En grundig innsats på vinduene gir god uttelling. Følgende fremgangsmåte er tidkrevende, men veldig viktig for vinduets levetid. Husk å male endeveden godt. Grunningen og malingen er oljebasert og trenger tid for å tørke, men hvor lang tid er avhengig av temperatur og luftfuktighet.  

Slik gjør du:

Sjekk vinduene. Har de stått lenge uten beskyttelse, hjelper ikke ny maling for å hindre råteskader. Her har fuktighet begynt å tære på treverket fordi det ikke er beskyttet.

Vask med kraftvask. Bruk hansker og vask både vindu, fals og kant.

Skyll godt og la det tørke.

Slip ned med korning 100.

Grunn med oljebasert grunningsmaling for dører og vinduer.

Vinduene males 2 - 3 strøk, avhengig av dekkevne. Stryk malingen godt ut.

Mal kant og fals 2 strøk. Det anbefales at grunningen har samme farge som toppstrøket. Det gir bedre dekk på siste strøk.

©ifi 2002

Dette har vi brukt::

 • Butinox dør- og vindusmaling farge 1000 grå
 • Butinox oljegrunning
 • Butinox Grovrent vaskemiddel
 • Svamp
 • Bøtte
 • Gummihansker
 • Slipepapir 100
 • Jordan grunningspensel
 • Jordan sprossepensel for vinduer
 • Jordan utendørs pensel oval
Les også Endeveden må mettes

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons