IFI logo
Se flere bilder
Male fliser nær peis?

Foto: Flügger/ifi.no

Male fliser nær peis?

Vi pusser opp stua, og vurderer hva vi skal gjøre med flisene bak peisovnen. Kan disse males? Eller er ikke det så lurt siden det blir veldig varmt der når vi fyrer? Hva slags type maling bør vi i så fall velge?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Først og fremst må vi få påpeke at maling av fliser aldri er garantert et holdbart resultat. Du kan være heldig, og få en malt flisevegg som holder seg lenge, men du er ikke garantert at dette skal være pent i mange år fremover. Hvis man maler fliser bør man derfor anse det som en midlertidig løsning, og ikke bli altfor skuffet hvis ikke malingen holder.

Annonse

Det er også en estetisk grunn til ikke å male fliser. Mange mener det pene utseende til flisene forringes med maling, fordi man mister den blanke eller strukturerte overflaten, samtidig som man ikke får fargevariasjonen med fugene.

- Jeg mener av prinsipp at det ikke blir pent å male fliser, og anbefaler heller i slike tilfeller at man hogger ned flisene og pusser overflaten før man maler på nytt, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Når det er sagt, så er det mulig å male flisene så lenge man tar to faktorer i betraktning: temperatur og heft.

Sikre vedheft

Litt avhengig av hva slags fliser dere har, må dere gjøre en grundig jobb med forarbeidet før dere maler. Hvis man maler direkte på en glatt, glasert flis, kan man nesten garantere at malingen vil falle av.

Vask først flisene grundig. Alle rester av fett, smuss, kalk, såpe og lignende må bort fra både fliser og fuger. De fleste rengjøringsmidler er alkaliske, det vil si de har en høy pH-verdi. Det kan da være en fordel å vaske med et surt rengjøringsmiddel, for eksempel eddikvann, for å nøytralisere dette. Vanlig 32 prosent eddik kan blandes i forholdet en del eddik til fire deler vann, for å bli en passende blanding. Eventuelt kan man først vaske med klorin (men aldri bland klorin og salmiakk!), og deretter med et sterkt vaskemiddel med nedmattende effekt. Uansett vaskemiddel må du vaske grundig og godt, og etterpå skylle med rent vann.

Når flis og fug er helt rent, bør de slipes med sandpapir for å matte de ned. Det kan være litt vanskelig å matte ned flisene, men det avhenger av type. Når flisene er ferdig pusset, er de klar for grunning og maling.

Varmebestandig maling

- Hva slags maling man bør velge avhenger litt av hvor langt det er mellom ovn og vegg, forteller Klaveness.

Han forteller at han har vært borti tilfeller der det har vært 15-20 cm mellom ovn og vegg hvor det har gått fint med en vanlig akrylbasert heftgrunn og maling, men at det ved mindre avstand absolutt bør benyttes en maling som tåler varme.

En oljemaling som blir for varm kan fort bli gul og misfarget. Det samme gjelder akrylmaling, som kan bli både misfarget og avgi lukt. Silikatmaling vil derimot tåle varmen, men denne malingen vil ikke feste seg på flisene.

- PowerCoat fra J.S Cock er en fin maling til slik bruk. Denne malingen skal tåle høye temperaturer, samtidig som den har god vedheft. Dette produktet har også en primer som bør brukes i forbindelse med malingen, sier Klaveness.

Mer informasjon

http://www.jsc.no

Dele
Finn din nærmeste
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.