IFI logo
Se flere bilder
Mal veggen, og bli fornøyd med resultatet!

Foto: Chera Westman/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Jordan, Bohus, Beckers, Flügger

Mal veggen, og bli fornøyd med resultatet!

Å male en vegg er den raskeste måten å piffe opp rommet. Her er de beste tipsene for å få et jevnt og flott resultat.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vil du skifte stemning i et rom, er det bare å sette i gang med å male veggene i en ny farge. Å male om er en rask og enkel måte å pusse opp et rom på. To strøk i valgt farge på et forberedt underlag kan gjøre underverker. Og gjør du det på riktig måte, får du en god mestringsfølelse på kjøpet.

Før du starter på selve malingen, er det noen elementære ting du må tenke på.

1. Rent, tørt og fast

Underlaget som skal males må vaskes. Bruk rengjøringsmiddel som er beregnet på bruk før maling og doser i henhold til anvisningene. Maler du over skitt vil malingen hefte dårlig, og flekkene kan blø gjennom til den nymalte flaten. 

Se flere bilder
 MALEVASK:  Før du maler, må underlaget gjøres rent. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på vask før maling. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Foto:

MALEVASK: Før du maler, må underlaget gjøres rent. Bruk et rengjøringsmiddel som er beregnet på vask før maling. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Se flere bilder
 FARGEFRYD:  To strøk maling forandrer rommet.  (Foto: Beckers)

Foto: Karl Anderson

FARGEFRYD: To strøk maling forandrer rommet. (Foto: Beckers)

2. Null hull

Maling skjuler ingen skader. Sparkle igjen hull og rifter og tett igjen sprekker og glipper. Tørk forsiktig av med en fuktig klut før sparkelmassen har tørket, så slipper du normalt å slipe etterpå. Sparklede flater skal grunnes før veggen males, ellers vil den malte veggen kunne få glansskjolder.

Se flere bilder
 SPREKKER:  De fleste hus «lever», uansett hvor gamle de er. Særlig trekonstruksjoner har en tendens til å utvide og trekke seg sammen, alt etter temperatur og luftfuktighet. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

Foto:

SPREKKER: De fleste hus «lever», uansett hvor gamle de er. Særlig trekonstruksjoner har en tendens til å utvide og trekke seg sammen, alt etter temperatur og luftfuktighet. (Foto: Kristian Owren/ifi.no)

3 Vær effektiv

Når du maler store flater bør du slå over malingen i en malebøtte og ikke et lite rullebrett. Gå også til innkjøp av en rull i god kvalitet, slik at du får jevn og fin påføring og lite rullemønster i flaten. Skal du jobbe raskt nok, bør du også ha et forlengerskaft. Med skaftet får du opp farten når du påfører, samtidig som du får god avstand til det du skal male, slik at det er lettere å oppdage feil.

Se flere bilder
 IKKE VÆR GJERRIG:  Vær generøs med malingen, og ikke press siste rest ut av rullen. Den skal mettes godt med maling og dyppes igjen ofte. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

Foto:

IKKE VÆR GJERRIG: Vær generøs med malingen, og ikke press siste rest ut av rullen. Den skal mettes godt med maling og dyppes igjen ofte. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

4. Ingen helligdager

Bruk pensel mot tak, lister og hjørner. Del opp flaten i felter og rull ut malingen vått i vått. Gjør ferdig hele veggen før du tar pause, for å unngå skjolder. Å bruke for lite maling er en klassisk feil. Områder med for lite maling synes som skjemmende skjolder i den ferdige flaten, og blir kalt helligdager. Disse vil man unngå! Rullen skal være mettet med maling og den skal dyppes hyppig. Flaten bør males med minst to strøk.

Se flere bilder
 RULLETEKNIKK:  Mal en W på veggen etter at du har dyppet rullen. Deretter ruller du opp og ned til rullen går tom. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Foto:

RULLETEKNIKK: Mal en W på veggen etter at du har dyppet rullen. Deretter ruller du opp og ned til rullen går tom. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

5. Lys opp i mørketiden

Sørg for at du har godt lys når du maler, da er et lettere å se resultatet underveis. Begynn å male ved vinduet der lysinnfallet er størst, så ser du lettere at påføringen blir jevn. Arbeid så systematisk videre slik at du får god dekk over hele flaten. Umalte flekker vil synes som matte flekker i den blanke malingen. Også matte malinger er blanke før de tørker. 

Se flere bilder
 LYS:  Systematisk påføring og godt lys gjør at du lettere får på like mye maling overalt. (Foto: Jordan)

Foto:

LYS: Systematisk påføring og godt lys gjør at du lettere får på like mye maling overalt. (Foto: Jordan)

Se flere bilder
 RIKTIG KVALITET:  Skal du male både vegg og lister, trenger du forskjellige malinger også om de har samme farge. (Foto: Flügger)

Foto:

RIKTIG KVALITET: Skal du male både vegg og lister, trenger du forskjellige malinger også om de har samme farge. (Foto: Flügger)

Mer informasjon:

Beckers

Butinox Interiør

Jordan

Flügger

Miljømal

Nordsjö

Pure & Original

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.