IFI logo
Se flere bilder
Mal panel med vanntynnbar maling

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, Yvonne Wilhelmsen og Jordan

Mal panel med vanntynnbar maling

At man må bruke oljemaling på treverk er en myte. Vanntynnbare malinger er bedre både for helse og miljø - og resultatet blir minst like flott!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Mange velger fortsatt oljemaling fordi de tror det er enklere å male med det. Men nå har vanntynnbare malinger blitt veldig bra, og det er mange fordeler ved å velge disse malingene fremfor oljemaling, forteller malermester Tina Juuhl hos M. Bratfoss.

Miljøaspektet er kanskje den viktigste faktoren som taler for denne typen malinger. Vanntynnbare malinger er sunnere både for inneklimaet, miljøet og for store og små i huset. Det finnes et bredt utvalg av miljømerkede vanntynnbare malinger beregnet på dører, listverk og panel.

Riktig teknikk og verktøy

- Andre fordeler er at den ikke gulner på samme måte som olje, man kan vaske penslene i rent vann, og den korte tørketiden gjør at man ikke får så mye støv i malingen, legger Juuhl til.

Vanntynnbare malinger tørker raskere enn oljemaling. På grunn av dette må man ha en litt annen og mer systematisk teknikk når man maler. Mal to og to bord av gangen, ovenfra og ned, så slipper du skjolder. Ellers er riktig verktøy veldig viktig.

- Mange tar det første og beste de ser i butikken, men det er viktig å velge pensler tilpasset malingen. Spør derfor gjerne betjeningen om råd, tipser Juuhl.

Husk kvistlakk!

Skal du male panel, MÅ du bruke kvistlakk! Dette gjelder uansett om panelet er flunkende nytt eller gammelt og gulnet. Kvae og harpiks i treverket vil slå seg gjennom malingen og lage skjemmende merker. Kvistlakk forsegler kvisten, og forhindrer dette i å skje. Med to strøk er panelet best rustet.

Har du fått gjennomslag av kvist på tidligere malt panel, kan en omgang med kvistlakk være lurt før du maler på nytt. Vask flaten, slip lett med fint slipepapir og påfør kvistlakk før du maler.

Slik males ubehandlet panel

1. Vask grundig med et alkalisk rengjøringsmiddel - ikke grønnsåpe. Skyll godt, og la tørke.

2. Påfør to tynne strøk kvistlakk på alle kvister. Bruk gjerne vanntynnbar kvistlakk.

3. Skjær opp kvaelommer, vask hullene med white spirit, og påfør kvistlakk.

4. Påfør et strøk vanntynnbar grunning, og la panelet tørke.

5. Når grunningen tørker vil fibrene i treverket reise seg. Slip lett over veggen, i treverkets lengderetning med slipepapir i korning 150-180. Avstøv med en kost eller støvsuger.

6. Sparkle kvaehull, kvisthull og synlige sprekker med en akrylbasert sparkelmasse for treverk. Dype hakk må kanskje sparkles i to-tre omganger. Slip og avstøv mellom hvert lag. Når siste lag med sparkelmasse er tørr og avstøvet, bør flekken grunnes.

7. Påfør ett strøk vanntynnbar interiørmaling i ønsket farge. La tørke, og påfør en elastisk akrylfugemasse i sprekker og overganger mellom panel og listverk. Etterslett med en finger eller en våt svamp. Når fugemassen er tørr, påføres siste strøk maling.

Slik males tidligere malt panel

1. Vask overflaten med et alkalisk rengjøringsmiddel - ikke grønnsåpe. Skyll godt, og la tørke.

2. Eventuelle skader sparkles med akrylbasert sparkel for treverk. Puss og fjern støv.

3. Matt ned overflaten med et fint slipepapir. Avstøv.

4. Påfør to strøk vanntynnbar interiørmaling.

Mer informasjon

www.bratfoss.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.