IFI logo
Se flere bilder
Lunt interiør med farger

Foto: Anne Manglerud/Green Apple, Nordsjö og Borge

Lunt interiør med farger

Vi har lett for å tenke at det er de varme, mørke fargene som luner mest - og selv om det ofte kan være tilfelle, er det ikke alltid den hele og fulle sannheten.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er mange grep man kan ta om man ønsker å gjøre stuen lun med farger. I tillegg til å velge de riktige fargene, er det viktig også å være bevisst på glansgrad, lys, mengde og kontrast, sier Tale Henningsen, fargedesigner hos Nordsjö.

Varme og kalde farger

Som en hovedregel gjør farger fra den varme delen av fargesirkelen og de dunklere nyansene rommene lunere.

– De varme fargene trekker blikket til seg, og effekten blir da et visuelt mindre rom. Og mindre rom oppfattes lunere, forklarer Henningsen.

Men samtidig er det viktig å ikke bare bruke disse fargene.

– Rommene kan fort bli kjedelige og lite spennende å være i. Alle fargene gror sammen, og det blir kvelende. Ved å ta i bruk enkelte elementer med kjølige undertoner, kommer lunheten enda tydeligere frem og rommet virker bedre å oppholde seg i, sier eksperten.

Hvitt kan også være lunt

Men fargene behøver ikke nødvendigvis være varme for å virke lune. Helt hvitt kan faktisk også oppfattes lunt.

 – De lyse, lyse hvite tonene med et hint av gult skaper sammen med lys, tekstiler og materialer noe litt sofistikert og klassisk. Og klassisk innredning oppfatter vi som mer lunt enn moderne, forteller Henningsen.

Et annet eksempel er at blå, som i utgangspunktet er en kald farge, med skygge og et hint av rødt kan være varm – spesielt om den vises i en matt glansgrad.

Matt, matt, matt

Glans – eller mangelen på glans – er alfa og omega når en skal skape lune interiører.

 – Glatte flater er fy i denne sammenheng. Matte overflater hvor fargen ikke reflekterer kaldt lys vil fremstå som lunere og varmere enn en glatt overflate, sier Henningsen.

Riktig fargemengde og lys

I store rom kan en vegg malt i intens og dyp rød eller oransje gi visuell lunhet fordi det som er varmt virker nærere, og at det igjen gjør at rommet virker mindre og lunere. Men her er mengden viktig.

 – Selv om én intens vegg luner, vil den samme fargen på alle fire vegger bli altfor intens og ha motsatt effekt, sier Henningsen.

Viktigheten av rommets belysning må heller ikke undervurderes. Varmt lys kan ha en stor lunhetseffekt på rommet.

– Stearinlys og glødelamper gir oss øyeblikkelig en god og varm følelse fordi de påvirker fargene i rommet, avslutter Henningsen.

Se flere bilder
Riktig fargemengde og lys

Foto:

En matt og dunkel veggfarge luner, samtidig som blå og hvite innslag gjør at rommet ikke "gror sammen". Varm belysning luner også.

Mer informasjon

www.nordsjo.no

www.borge.no

www.greenapple.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Ny farge til soverommet i 2022

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Koden til farger som funker sammen

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Godt følge til brunt
Innendørs

Godt følge til brunt

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.