IFI logo
Se flere bilder
Lek med blått

Foto: Bjørg Owren/ifi.no og INTAG

Lek med blått

Har du planer om blått soverom, men synes det blir litt kjedelig med bare én farge? Her kommer noen tips til hva som kan passe sammen med blått.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For deg som synes det blir litt kjedelig med bare én farge i et rom, finnes det mange muligheter. Spørsmålet er bare hvilken atmosfære og stemning du vil at rommet skal ha.

Start med hovedfarger

Finn hovedfargen først og avstem den til fargen på gulvet. Tenk på hva slags stemning og atmosfære du vil at rommet skal ha: lyst, mørkt eller noe midt imellom? Fargesterkt eller fargesvakt? Deretter krydrer du med aksentfarger til helheten blir slik du ønsker. Naturtoner er alltid godt selskap til blått, men blått kler også veldig godt selskap med andre farger.

Ton-i –ton

Velger du blått ton-i ton har du en enkel oppskrift det er lett å lykkes med. Her velger du en farge og varierer med ulike nyanser og type materialer.

Se flere bilder
Blått ton-i-ton

Foto:

TON-I-TON: Her er det en farge som varieres i lysere og mørkere nyanser. En slik palett får mer liv med variasjon i tekstur og matt blankt. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Blått og oransje

Et spennende følge til blått er oransje, guloransje og gult. Dette er komplementærfarger (også kalt kontrastfargen) til blått, det vil si at de ligger lengst fra hverandre på fargesirkelen. En liten dose av disse vil få det blå til å stråle litt ekstra. Prøv deg fram med nyanser og dosering, for både mengde og nyanse er avgjørende for resultatet. Dersom du synes det blir bråkete, kan helheten roes ved å bruke en mer dempet oransje eller bruke litt mindre av den. I stedet for å male en kommode i sterk oransje kan det hende det holder med en liten vase eller ramme oppå kommoden.

Se flere bilder
Oransje og blått

Foto:

ORANSJE: Oransje er komplementærfargen til blått, den gir liv til det blå og får den til å stråle. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Se flere bilder
Blek guloransje og blått

Foto:

FORSIKTIG: Hvor mye liv du ønsker, kan justeres både med mengde og kulørstyrke på kontrastfargen. Med en blekere nyanse av guloransje blir inntrykket mye roligere. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Blått, grønt og rødoransje

Med tre farger får du en mer frodig palett. Grønt er nabofargen til blått, og sammen er de et harmonisk par. Varierer du disse i ulike nyanser og materialer får du et rolig og behagelig rom. Smeller du til med komplementærfargen rødoransje som en tredje farge, blir det mer liv i det rolige parforholdet, og det blir mer energi i paletten. 

Se flere bilder
Grønt og blått

Foto:

NABOFARGER: Grønt, som er nabofarge til blått, er et kledelig følge. Med mer kulørsterke farger og større kontraster får du et mer livlig uttrykk. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Se flere bilder
Grønt, oransje og blått

Foto:

ORANSJE KONTRAST: Det er lite kontrastfarge som skal til for å kvikke opp den rolige grønne og blå basisen. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Mange muligheter

Det finnes ingen regel for hvor mange farger du kan bruke i et rom. Når du har funnet hovedfargen og vet hva slags stemning du vil ha i rommet er det bare å begynne å leke med muligheter. Det finnes mange verktøy på nettet, prøv for eksempel «moodboard» her på ifi.no. Forsøk deg fram, til du finner kombinasjoner du kjenner at dette er bra.

Se flere bilder
Moodboard

Foto:

MOODBOARD: Med et moodboard kan du eksperimentere og finne ut hvilke farger som kjennes gode for deg. (Foto: ifi.no)

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.