IFI logo
Se flere bilder
Klarlakk til kjøkkenplater i gull?

Foto: Beckers

Klarlakk til kjøkkenplater i gull?

Jeg har nylig spraylakkert noen tynne stålplater med gullfarge, som skal være ved sprutsonene på kjøkkenet. Kan vi bruke klarlakk over for å sikre at vi kan vaske dem uten at fargen går bort?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg til at platene skal tåle å bli vasket, skal deler av dem også plasseres bak en vedkomfyr, og en eventuell klarlakk må derfor også tåle varme. Vi forhørte oss med et par eksperter på området, for å få tips til hva man kan gjøre for at slike plater kan plasseres ved sprutsonen på kjøkkenet.

Teknisk servicesjef hos Scanox, Thor Ingar Røneid, presiserer at hvilken type spraylakk som er brukt på platene kan ha en del å si for hva som er å anbefale. Derfor kan det være smart å forhøre seg med produsenten av spraylakken før man går videre.

– For eksempel regnes vår egen Dekor Spray Gull/Sølv som en hobbyspray, og den kan ikke overlakkeres. I hvert fall ikke med Quick Spray Klar, som er en løsemiddelbasert spray. Det er mulig den kan overlakkeres med en vanntynnet lakk, som for eksempel TreStjerner Gulvlakk Vanntynnet, men det bør testes ut. Jeg regner med at det samme gjelder for andre typer hobbysprayer; altså at de ikke er overlakkbare med klar oljebasert lakk, forklarer Røneid.

Han foreslår at man gjør egne tester med overlakkering dersom det er brukt en hobbyspray, og anbefaler at man holder seg unna oljelakker i dette tilfellet.

– Er det brukt en annen type spray, kan saken være en helt annen. Quick Spray Gull Metallic for eksempel, har god vaskbarhet i seg selv, og kan overlakkeres både med vanntynnet lakk og oljelakk, sier Røneid, og legger til: – Oljelakk har en litt gulaktig egenfarge, så det kan påvirke sluttresultatet. Men den har best vaskbarhet og tåler opptil ca. 90 grader.

Varmen bak

John Morten Åvik er malermester og distriktssjef Østlandet hos Beckers. Han mener det bør gå bra å overlakkere med klarlakk, men påpeker utfordringen med varmen bak komfyren.

– Jeg tenker at det ikke er noe i veien for å benytte Decor Klarlakk. Da ville jeg valgt 35 glans. Jeg kan ikke tenke meg at det er et problem med heft og lignende. Utfordringen videre er nettopp dette med varmen bak og oppover ved komfyren. Maling og lakk har vel generelt en grense ved 60-70 grader for hva de tåler normalt, forklarer han.

Glass

En annen mulighet, dersom man ikke har bestemt seg helt for klarlakk, er å feste en glassplate foran stålplatene. En glassplate er enkel å vaske og man risikerer ikke at gullfargen ødelegges. Det finnes også glassplater spesielt egnet for bruk over komfyrer, som godt tåler varme. 

Mer informasjon:

Beckers

TreStjerner

Quick Bengalack

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.