IFI logo
Se flere bilder
Kan vi lakkere det oljede gulvet?

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no og Tor Henning Støldal/ifi.no

Kan vi lakkere det oljede gulvet?

For en uke siden slipte vi ned kjøkkengulvet og behandlet det med en klar olje. Nå har vi funnet ut at vi heller ønsker en lakkert overflate, fordi dette skal være lettere å rengjøre. Er det mulig å lakkere på det oljede gulvet? Vi vil gjerne også ha litt gråtone i lakken, og lurer på om dette er mulig?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Først og fremst - det finnes mange gode oljer nå om dagen, og en olje av god kvalitet kan gi meget god beskyttelse til gulvet i mange år! Et oljet gulv har en helt spesiell glød, og oljen fremhever treverkets struktur på en flott og varm måte. Hvis du har benyttet en god olje, er det med andre ord ikke sikkert at det vil være noe savn etter lakk. Men det er også sant at et lakkert gulv er mer slitesterkt, holdbart og lettere å rengjøre enn et oljet gulv.

Det finnes egentlig ikke noe fasitsvar på spørsmålet ditt. Som regel så skal det gå fint å lakkere oppå olje, men det avhenger litt av hva slags produkter du bruker. Som en hovedregel bør du derfor alltid gjøre en prøve først, for å se om behandlingen faktisk sitter.

Fargesette gulvet

- En gulvolje har jo som regel en gulaktig farge fra før, så man vil ikke få gulvet helt lyst ved å legge på farge. Og fargen gulvet har fra før vil også virke inn når man legger ny farge oppå, forteller malermester Rino Ringsrød hos Malermester Bratfoss AS.

Ønsker du deg et lysere gulv er det dessverre ingen annen løsning enn å slipe ned gulvet for så å behandle det på nytt. Men det er mulig å fargesette gulvet slik det er i dag, så lenge du ikke forventer et helt lyst, grått resultat. Det finnes flere måter å gjøre det på, men uansett hvilken metode du skulle gå for bør du gjøre en prøve først, for å sjekke både om fargen blir riktig og at behandlingen sitter.

Farge i lakken

Malingsprodusentene er forsiktige med å anbefale dette, men det er en mulighet å tilsette malingsfarge i lakken. Ringsrød foreslår da at man tynner ut en oljemaling i forholdet 2:8 i White spirit, for så å blande den tynnede malingen i oljelakken. Hvor mye av den tynnede malingen man skal tilsette lakken, avhenger av hvor sterk farge man ønsker på gulvet. Her må man bare prøve seg frem, og se hvilket forhold som gir den riktige fargen og om det faktisk sitter. Man må også se an hvor mange strøk man behøver.

Farge før lakken

En annen løsning er å tone gulvet før du lakkerer. Dette kan gjøres enten ved hjelp av en oljebeis eller en lasur (en transparent, farget olje). Disse behandlingene gir begge farge til gulvet, og finnes i flere fargenyanser. Prøv deg frem for å se hva slags behandling som blir best på gulvet ditt. Over toningen kan man da påføre lakk eller voksolje.

- Voksolje er et godt alternativ til lakk. Det legger seg som en beskyttende hinne på overflaten slik at gulvet ikke tar skade av vann og søl. Men det er noe hyppigere vedlikeholdsintervaller enn med en lakk, forteller Jørn Larsen i Herdins.

Fargeløs behandling

Et siste alternativ er jo å påføre behandling over oljen uten å tilsette farge. Jeg vet jo ikke hvor viktig det er for deg å få et gråtonet gulv, men det er jo alltids en mulighet å la fargen være som den er. Det er da mulig å bruke en voksolje eller oljelakk direkte oppå oljebehandlingen.

- For å få et varig resultat, kan det være lurt å påføre 2-3 strøk med klarlakk over oljen, sier Lars Petter Andresen i Scanox.

Det sikre alternativ

Ulike produsenter har ulike ingredienser i produktene sine, og det er ikke en selvfølge at du forskjellige produkter fungerer godt over hverandre. Begynn derfor ikke rett på gulvet uten å ha testet behandlingen først, for du kan da risikere å ende opp med et gulv fullt av skjolder hvor lakken preller av.

Vårt beste råd er å slipe gulvet en gang til. Påfør deretter en interiørbeis i ønsket farge. Testmal fargen på et gulvbord i samme farge for å være sikker på at du får ønsket farge. Lakker deretter over med lakk. Gulvlakk finnes i vanntynnbare og løsemiddelbaserte varianter og i forskjellig glans. Foreslår at du benytter et vanntynnbart alternativ. Det lukter mindre og tørker fortere. Husk å lese på produktveiledningen.

Kontakt gjerne en fagmann i ditt nærmiljø for å utføre arbeidet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.