IFI logo
Se flere bilder
Julerengjøring i en fei

Foto: Jordan

Julerengjøring i en fei

Førjulstiden kan oppleves som en travel tid for mange. Julehandel, avslutninger og jobbinnspurt gjør at dagene raser avgårde. I tillegg engster mange seg for å ikke "komme i mål" med alle oppgavene som venter på hjemmebane.

ifi.no

ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Ikke la førjulstiden bli overskygget av stress, sier rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther. Tenk nøye gjennom hva du gjøre og hva du kan utsette til roligere tider. Og når det gjelder julerengjøringen, så er trøsten at den kan gå unna i en fei når du bare vet hvordan det skal gjøres, beroliger Else Liv Hagesæther.

90% av det som skal fjernes med rengjøring er løst støv og smuss. Og det kan du gjøre enkelt med en tørr mikrofiberklut- eller mopp.

- Det samme kan vi gjøre med julerengjøringen. Med tørre mikrofiberkluter- eller mopper fjerner vi raskt og effektivt det vi ser av støv og løst smuss. Flekker fjerner vi enkelt med en mikrofiberklut fuktet med rent vann. I våtrom bør du ha en klut liggende på et lurt sted slik at du kan tørke opp søl straks du oppdager det. Har du i tillegg en tørr mikrofibermopp klar på et moppestativ i nærheten, kan du svinge den over gulvet når det trengs. Slik får du ikke bare unna rengjøringen før jul på en enkel måte, du kan bruke samme metoder til å holde rent gjennom hele julehøytiden. Til det trengs det verken bøtter med varmt vann eller såpe, forklarer Hagesæther. Ser du en flekk tar du bare litt vann på en klut og tørker bort.

- Skal noe gjøres ekstra så bruk litt tid på å pusse en messingstake eller to, pynte med levende lys, friske blomster og grønt. En mer grundig rengjøring kan du utsette til det begynner å bli lysere ute og lysten til å ta et ekstra tak melder seg.

Med enkle hjelpemidler kan du ikke bare få det støvfritt til jul, du kan også holde julehjemmet fritt for flekker og støv gjennom hele høytiden, - og dette uten at dette går på bekostning av verken hjemmekos eller selskapligheter.

Julehjelp til allergikere

For astmatikere og allergikere er det er ekstra viktig å holde det støvfritt i julen. Dette fordi mye innetid, juletrær, pynteting, stearinlysbrenning og matos forverrer inneklimaet betraktelig. Dette er Norges Astma- og Allergiforbundets råd til tiltak for å bedre innemiljøet i julen:

1. Skyll/spyl juletreet og la det tørke før det settes inn i stua.

2. Tørk støvet av julepynten med en tørr klut før den settes fram og henges opp.

3. Luft ofte - det gir god sirkulasjon og øker luftkvaliteten. Innetemperaturen bør holdes på 20-22 grader i oppholdsrom.

4. Julestjerner, juleglede, svibler, liljer og tulipaner kan alle skape allergiske reaksjoner. Gode alternativer er: Julekaktus, ildtopp, azalea, alpefiol, gloriosa, orkideer, guzmaia og kristtorn.

5. Julelys. Levende lys skaper størst problemer når de blåses ut fordi røyken fra veken kan oppleves som plagsom for mange. Bruk lyseslukker eller bøy veken ned i stearinen når lyset skal slukkes.

6. Den aller verste kilden til forurensning inne er tobakksrøyk - derfor skal julesigaren nytes ute!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.