IFI logo
Se flere bilder
Husk å booke håndverkeren

Foto: Kristian Owren/Ifi.no, Jordan, MLF

Husk å booke håndverkeren

Nå går vi inn i en høysesong for kjøp av håndverktjenester. Vet du hvilke arbeider du behøver å få utført hjemme eller på hytta, kan det lønne seg å være tidlig ute.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo lenger tid du venter, jo lenger tid vil det ta før håndverkerne kan begynne. Dette fordi sesongen da vil være i full gang.

– Ved å være tidlig ute, er muligheten større til å få utført arbeid til mer fornuftige priser, og innen rimelig tid, sier Lars Barg, styreleder i Maler- og byggtapetsermesternes Landsforbund (MLF).

 

Utesesongen er i gang

Høysesongen varer fra omkring påske til ut i oktober. For det er da man kan jobbe utendørs. Ifølge styrelederen ligger det heller ikke i den norske mentaliteten å pusse opp om vinteren.

– Nå skal derfor alle starte utvendig. De som pusser opp inne, vil også gjerne ha litt luft inn, uten å trekke inn kulde. Derfor pusses det opp både ute og inne i tiden framover, sier han.

Typisk arbeid som folk nå ønsker utført på hytter og hus er for det meste utendørs. Å få sjekket tilstanden til panel og mur står gjerne på prioriteringslisten.

– Står treverket ubehandlet om lengre tid, forringer kvaliteten. I Norge bør panel rebehandles etter seks til ti år. Særlig må mørke veggfarger beises oftere som følge av slitasje fra sol, sier han.

Se flere bilder
Høysesongen varer fra omkring påske til ut i oktober.

Foto:

Høysesongen varer fra omkring påske til ut i oktober.

Hjelp på hytta

Har du behov for en malermester eller annen håndverker til fjells, bør du tenke på de logistiske utfordringene.

– Det kommer litt an på hvor hytta er, men er det langt oppe på fjellet vil det koste en del penger å kjøre folk opp og ned. Finn en lokal bedrift i området, tipser han.

En oversikt over malermestere og andre fagpersoner i ditt nærområde kan du finne under «Finn din nærmeste» på forsiden til ifi.no.

 

Kan gjøre jobben selv

– Hvorfor skal man bruke en håndverker?

– Dersom man allierer seg med fagkyndig personal er det ingenting i veien for å gjøre arbeidet selv. Når det gjelder maling, så er hjemmemarkedet stort. Det som kan bli til et problem er dersom malingene skaper spenninger i underlaget, sier Barg.

Grunnet forskjeller i spenningen i overflatefilmen kan det være problematisk å male med forskjellige typer maling over hverandre. Spesielt gjelder det hvis du har en vegg påført med vanntynnet maling, og deretter maler med oljemaling. Da havner det hardeste og minst fleksible sjiktet oppå et mykere og mer bevegelig malingssjikt, og det kan føre til oppsprekking.

– Har du ikke greie på håndverk, er i hvert fall det en god grunn til å søke kyndig hjelp, sier han.

 

Se flere bilder
Du kan gjøre jobben selv, men bør da alliere deg med fagkyndige.

Foto:

Du kan gjøre jobben selv, men bør da alliere deg med fagkyndige.

Velg hvitt

Styrelederen i MLF minner om viktigheten av å velge norskregistrerte seriøse bedrifter når du skal bestille inn arbeidskraft.

– For det første så betaler de seriøse bedriftene sine skatter og bidrar til fellesskapet. Ved å velge en malermester registrert i MLF, kan du i tillegg være sikker på å få utført en seriøs jobb. Skulle du være så uheldig å få en kollega som gjør en dårlig jobb, har vi en garantiordning, noe som er veldig fint for private kjøpere. Mens ved svart arbeid finnes ingen garanti, påpeker han.

Han trekker frem et eksempel – at en selger av svart arbeid kan velge å innhente billigste og dårligste malingen fra et helt annet sted i Europa.

– Den kan være av en annen kvalitet, som ikke er tilpasset norske forhold. Å velge svart er også ulovlig, man risikerer å bli politianmeldt og domfelt, sier han.

Når du skal hyre inn hjelp, bør du innhente flere bud. Sjekk også referanser fra tidligere kunder.

– To til tre bud er fornuftig. Da bør du i forkant ha bestemt deg for hva du ønsker å gjøre, så budene kan sammenliknes. Da ser du om du får samme pris for samme stykke arbeid. Fra et norskregistrert firma kan du går for laveste pris, men se da også på hvilke behandlinger som inngår. Det er forskjell på ett og to strøk, sier han.

Barg anbefaler å ha skriftlig avtale med håndverkeren. Samt å ta vare på alle kvitteringer.

– Aksepter et skriftlig tilbud med betalingsbetingelser og leveringstid, avslutter han.

Se flere bilder
Velg hvitt så får du en ekstra trygghet.

Foto:

Velg hvitt så får du en ekstra trygghet.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.