IFI logo
Se flere bilder
Hjemme i sommer? Her er fem tips til dager med lite sol

Foto: Chera Westman/ifi.no

Hjemme i sommer? Her er fem tips til dager med lite sol

Sommerferien er rett rundt hjørnet, og ikke alle planlegger å reise bort. Her er IFI sine tips til hva du kan og bør gjøre med huset i sommer – og som hele familien kan være med på.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Norge er et land med mye vær, enten det er snø, regn, stiv kuling eller sterk sol. Dette sliter på fasade, vindu, tak og terrasse, og det beste tidspunktet å utføre vedlikehold er de dagene været er kjedelig.

– Kos deg med sol og bad når det er blå himmel og varmt i luften. Dager med overskyet vær eller lett regn, kan du gripe fatt i noen verktøy og gjøre litt forefallende vedlikehold. Huset er tross alt vår viktigste investering, og vedlikehold er god forvaltning av den kapitalen, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – informasjonskontoret for farge og interiør.

Ta hussjekken

Et godt sted å starte er å få oversikt over hva som bør gjøres. IFI anbefaler alle å ta en hussjekk når bygningsmassen smelter frem fra vinterens kalde hånd, og har det gått i glemmeboka så er det smart å starte sommerferien her. Inspiser fasaden, se etter skader og slitasje som må utbedres, og legg en plan.

Se flere bilder
malt endeved

Foto: Chera Westman/ifi.no

ENDEVED: Å følge med på hvordan bygningsmassen har tålt vinter og vår er en god rutine å ha for å forebygge dyre skader.

Vask kledningen

Både maling og beis trenger jevnlig vedlikehold for å holde lengst mulig, og dette vedlikeholdet gjøres ved å fjerne blant annet sot, veistøv, pollen og sur nedbør fra overflaten. Da trenger man vann, riktig såpe og en kost. Å vaske husveggen er en perfekt aktivitet når det regner. 

Se flere bilder
Vask av fasade

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

HUSVASK: Huset skal ikke bare vaskes inni, det skal også vaskes på utsiden en gang i året. Hvis du aldri har gjort det før, loser vi deg stødig igjennom prosessen.

Mal eller beis fasaden

Sommer og opphold er riktig tidspunkt å male eller beise fasaden på. Venter du for lenge og begynner å male til høsten kan du få utfordringer med fuktighet og dugg når kulda kommer på kvelden, men også i sola er det noen forholdsregler som må tas. Solblærer oppstår når malingen tørker for fort i overflaten. Du kan lese mer om typiske tabber i denne artikkelen:

Se flere bilder
Maling av fasade

Foto: Chera Westman/ifi.no

SÅ GOD SOM NY: Enten fasaden skal beises eller males krever det litt planlegging. Gjør du det nå, blir det mindre stress når været endelig klaffer og du kan ta det første strøket.

Flekkmal ved behov

Har du småskader eller slitasje i kledningen etter for eksempel klatreplanter eller små uhell, har vi en god nyhet. Du trenger ikke male hele huset for å utbedre hakk og sår, så lenge malingsfilmen ellers er i god stand. Puss vekk gråtre, påfør impregneringsolje, grunning og toppstrøk, så er fasaden forseglet og beskyttet mot fuktighet igjen.

Se flere bilder
Flekkmaling av fasade

Foto: Chera Westman/ifi.no

FLEKK: Har du skader i malingfilmen på fasaden trenger du ikke å male alt, så lenge resten av det ser bra ut. Å flekkmale riktig gjør at fasaden forsegles og beskyttes.

Fiks terrassen

Ikke noe er mer utsatt for værgudenes vrede enn terrassen. Den tar imot absolutt alt - forurensning, sol, regn, hagl, is og vind og et stadig tråkk. Er du lei skitne føtter etter en dag ute på plattingen, er det på tide å vaske den. Det går raskere enn du tror, og er ikke så vanskelig. Hvis det regner får du også gratis hjelp til å skylle av såpen når du er ferdig, så her er dårlig vær ingen hindring for å holde tempoet oppe.

Se flere bilder
Skrubbing av platting

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SKRUBB: Terrasser, plattinger og balkonger tar i mot alt av vær og vind, og trenger pleie jevnlig.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.