IFI logo
Se flere bilder
Heftig og begeistret

Foto: Jan Larsen/ifi.no og Bård Gundersen (portrett)

Heftig og begeistret

Den møter oss idet vi trår over dørstokken, den hyggelige atmosfæren som ønsker oss velkommen. Her oser det av trivsel og kreativitet, og hvite rom er fullstendig fraværende - og på ingen måte savnet.

Trine Midtsem

Trine Midtsem
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Huset var langt ifra blottet for tapet før Birgit Torkildsby ble produktansvarlig for tekstil og tapet hos Borge, for fargerike omgivelser har alltid vært i fokus for den svært kreative damen, produktdesigner av yrke. Sammen med mannen Bård Gundersen og barna Frida (7) og Jørgen (11) har hun på meget personlig vis skapt et hjem med en gjennomgående varm og raus atmosfære. 

Det ville ikke være unaturlig å tro at tapet, mønster og mange farger i rom etter rom ville resultert i den rene kakofoni for øye og sjel. I dette huset råder imidlertid en avstemt ro. Alle rom, så nær som badet, har minst én tapetsert vegg, og i entréen har til og med taket fått gjennomgå. Og den berømmelige røde tråden er i dette huset mørk og sortladen.

"Trodde jeg var gæren"

– Alle, inkludert mannen min og tapetsereren med 30 års erfaring, trodde jeg var gæren da jeg ønsket det mørke palmetapetet på flere vegger i samme rom. De endret mening da resultatet forelå, ler Birgit.

Hun understreker at myten om at mønster og mørke farger nødvendigvis krymper et rom er en stor misforståelse. Tvert i mot kan disse elementene tilføre rommet noe bra og bidra til å gjøre et hus til et hjem, som viktige faktorer for trivsel og helse.

Se flere bilder
Birgit Torkildsby er produktansvarlig for tekstil og tapet hos Borge.

Foto:

Birgit Torkildsby er produktansvarlig for tekstil og tapet hos Borge.

Valgets kval - eller ikke

Familien har gjort valgene sammen, med stor enighet om at farger må til, uten å skjele til trender.

– Altfor mange er i overkant opptatt av hva venner og kjente mener, istedenfor faktisk å finne ut hva de selv liker, sier Birgit. Det er mer naturlig med forskjeller og personlige preferanser enn at vi skal tilpasse oss stiler og trender, fortsetter hun. Barna har valgt sine tapeter og farger på ren intuisjon – slik vi voksne burde gjøre!

Stødig stilmiks

Snakk om stilkrasj i full balanse! Gammel benk og oldemors bord møter lekent palmetapet og moderne stoler. Tapetet har mye sorthet i bunnfargen, i likhet med gulvteppet og stolene. Den lyse veggen har også tapet, dog med en grovere struktur. Gardinene er tosidige, med forskjellige tekstiler i samme farge. Her vender linstrukturen inn mot rommet. Gardinstang og maljer er gullfarget.

Gulvet er gråmalt, 0801-Y25R. Det blankmalte taket sørger for å reflektere lyset. Rommets kraftfulle farger mot lysere innslag går igjen i gulvteppet, som tar opp alle de omkringliggende fargene og samler denne delen av stuen.

Se flere bilder
Snakk om stilkrasj i full balanse!

Foto:

Snakk om stilkrasj i full balanse!

En fargeoase

Tapetet nærmest omfavner en og gjør ryktet om at mønstrete tapeter er forbeholdt fondvegger til skamme. En medvirkende faktor er at fargene har så mye sorthet i seg at mønsteret ikke skaper støy, selv om det er fargerikt.

Alle besøkende tilbakemelder at stuen har fått en roligere og enda bedre stemning. Sofaen unngår å bli dominerende ved at den ikke er plassert i hjørnet, men har luft rundt seg, og fargen tas opp i lampeskjermene, silkedusken på gardinene, gardinstangen og maljene. Gardinstangen er for øvrig en stålstang som er spraymalt i en varm gullfarge lik maljene. Her er de tosidige gardinene snudd, med et kubemønstret tekstil.

Putene i sofaen tar også opp de øvrige fargene i rommet. Gulvet er malt i en nøytral gråfarge, 0801-Y25R. Fargesorterte bøker avslører at det her bor folk med en noe over gjennomsnittlig interesse for farger.

Se flere bilder
Sofaen dominerer ikke, ved at den ikke er plassert i hjørnet.

Foto:

Sofaen dominerer ikke, ved at den ikke er plassert i hjørnet.

Småfrekt

Et eksempel til etterfølgelse!

Bokhyllene og bakveggen har fått matt maling i samme farge som en av bunnfargene i tapetet. Til tross for at det egentlig foregår mye på denne veggen, med bokhyller i forskjellige høyder og lengder samt mange gjenstander i ymse farger og fasonger, fremstår den ikke rotete.

Resultatet ville vært et ganske annet om vegg og hyller hadde forskjellige farger eller at alt var malt i en lys farge. Gylne elementer i hyllene kommuniserer med sofaen og binder stuehjørnet sammen.

Bordet har fått dekor i form av et fotografi under glassplaten.

Se flere bilder
Bokhyllene er malt i en farget hentet fra tapetet.

Foto:

Bokhyllene er malt i en farget hentet fra tapetet.

Der solen alltid skinner

Det er ingen sak å la baderomsdøren stå åpen når den ser ut som denne! Badet er lite og trangt, med hvite fliser rund baut.

Huseierne forteller at dørfargen har en viktig funksjon; den illuderer sol og glede og gir inntrykk av å forstørre rommet. Døren er påført emaljelakk i fargen S 1080-Y og er blank, slik at lyset reflekteres.

Åpen, som her, utgjør den et friskt innslag mot de mer dempete fargene i gangen og på kjøkkenveggen.

Se flere bilder
Den gule døren bringer solen inn på do!

Foto:

Den gule døren bringer solen inn på do!

Her bor Frida

Hun hadde et uttalt ønske om lilla tapet og falt pladask for trestammene og greinene med pærer på, som er tapetsert på to vegger. Det hersket heller ingen tvil om de øvrige fargene, blant annet på bord og stol, som sammen med andre gjenstander skaper et herlig tablå.

Bjelkene og gulvet utgjør spennende kontraster til tapetet, og det at skråtaket er hvitmalt og ikke naturfarget, gir rommet et løft og et lysere uttrykk. Sengen fungerer også som sofa og er godt utstyrt med puter og pledd.

Se flere bilder
Sengen er godt utstyrt med puter og pledd.

Foto:

Sengen er godt utstyrt med puter og pledd.

Sofistikert

Hvorfor velge et tradisjonelt kjøkkentapet når det finnes slike godsaker? Tapetet med orkidémotiv står i nydelig kontrast til alt det malte treverket. Igjen er det mye sorthet i bunnfargen, mens blomstene har en forsiktig, gyllen lød som vi ser i entréen, som i resten av huset.

Se flere bilder
Tapet med orkidémotiv på kjøkkenet.

Foto:

Tapet med orkidémotiv på kjøkkenet.

Tøffe kontraster

Mange elementer av grått og hvitt til tross – her er det ingen kald atmosfære. Den gamle kjøkkeninnredningen er malt mørk grå, farge S 8000-N. Veggene er dekket med hvite mosaikkfliser med mørk grå fugemasse, noe som skaper en mønstereffekt og gir liv til veggene.

Det elegante tapetet med orkidémønster er en spennende motvekt til de andre, tøffere overflatene, og bladene har et gyllent slør som balanserer mot de umalte hyllene.

Se flere bilder
Til den hvite mosaikken er valgt mørk grå fugemasse.

Foto:

Til den hvite mosaikken er valgt mørk grå fugemasse.

Den som venter på noe godt

Sofaen er prioritert fremfor benker og skap, og med sine myke former bryter den med alle de rette linjene i rommet. Den er daglig i bruk og aldeles ikke til pynt, for her nytes morgenteen, og dagens begivenheter deles mens middagen blir til.

Vegger og gulv har samme farge, 0801-Y25R, og danner rolige, nøytrale rammer. Her er det de gråmalte kjøkkenskapene, med farge S 8000-N, som står for det mørke innslaget.

Fugemassen rundt mosaikkflisene er mørk grå og nærmest rammer inn området rundt flisene. En gyllen, håndknyttet løper er et lunt innslag mot det malte gulvet.

Se flere bilder
I sofaen drikker mor og datter te sammen hver morgen.

Foto:

I sofaen drikker mor og datter te sammen hver morgen.

Med himmelen som tak

Bokstavelig talt – og tapetsert. Hvilken gledelig overraskelse for dem som løfter blikket!

Dette entrétaket med skyformasjoner understreker at kun fantasien begrenser hvor man kan sette opp tapet. Fargene i entréen er avstemte, med vegger i en sval blåfarge, 2706-B74G, øvrig treverk hvitmalt og en liftgardin som samler rommets farger: blått, terrakotta og hvitt, samt at de sorte stripene tar opp de mørke fargene som er gjennomgående i huset.

Se flere bilder
Tapet i taket!

Foto:

Tapet i taket!

Jørgens lille hule

Da Jørgen skulle velge tapet, var han ikke tvil – det måtte bli dette! Motivet er naturtro og tøft, særlig mot de røffe takbjelkene og skråtaket. Tapet og sofa sammen med tregulvet og det komfortable teppet i flatvevd ull skaper en lun ramme. Her er også skråtaket hvitmalt og derav rommet lysere. De lave benkene med skuffer sittes på når gode venner er på besøk.

Og veggplassen er utnyttet til fulle, med både egen og andres kunst.

Se flere bilder
Veggplassen er utnyttet til fulle, med både egen og andres kunst.

Foto:

Veggplassen er utnyttet til fulle, med både egen og andres kunst.

Mer informasjon:

Borge:

Teppeabo

Höganäs

INTAG

DETTE BLE BRUKT

Stue:

 • Tak og taklister: blank maling, farge hvit
 • Tapet med palmer: Cole & Son, Contemporary Restyled, Palm Jungle 95/1003 - BORGE
 • Lyst tapet: Omexco, Mica - INTAG
 • Gulv: gulvmaling, farge 0801-Y25R
 • Gardiner, linstruktur: Clarke & Clarke, Linoso, Raspberry F0453/32 - BORGE
 • Gardiner, kubemønster: Clarke & Clarke, Nomad, Berry F0460/01 - BORGE
 • Pute i sort, hvitt og cerise: Clarke & Clarke, Floribunda - BORGE
 • Gardinstang: opprinnelig sort, spraymalt i gull
 • Øvrige puter, skinn, gulvteppe, bilder, møbler og annet løsøre: PRIVAT
 • Salongbord: blank maling, farge S 7010-R70B
 • Gardindusk, lampe, vaser, møbler, gulvteppe og annet løsøre: PRIVAT
 • Vegg og bokhylle: matt maling, farge S 6020-B30G

Gang med dør til WC:

 • Baderomsdør: emaljelakk, farge S 1080-Y
 • Vegger: malt i farge 2706-B74G
 • Sittepute: Clarke & Clarke, Floribunda, Leopold Aqua F0458/04 - BORGE
 • Liftgardin: Clarke & Clarke, Floribunda, Ferdinand Mineral F0454/03 - BORGE
 • Benk og skap: IKEA.NO
 • Gulvfliser: lå der fra før
 • Listverk og karmer: farge hvit
 • Tapet på kjøkken: Cole & Son, Contemporary Restyled, Orchid 95/1056 - BORGE
 • Tak: Cole & Son, Fornasetti II, Nuvolette 97/2004 - BORGE
 • Gulvløper, kurver og annet løsøre: PRIVAT

Kjøkken/entré:

 • Panel: farge 0801-Y25R
 • Gulv: gulvmaling, farge 0801-Y25R
 • Tapet: Cole & Son, Contemporary Restyled, Orchid 95/1056 - BORGE
 • Skap: halvblank maling, farge 0801-Y25R
 • Entrévegg: malt i farge 2706-B74G
 • Sittepute: Clarke & Clarke, Floribunda, Leopold Aqua F0458/04 - BORGE
 • Gulvfliser: lå der fra før
 • Benk og gangskap: IKEA.NO
 • Stol, krukker, figur, dusker, gulvløper, og pyntepute: PRIVAT
 • Tak og taklister: farge hvit
 • Fliser: Glassmosaikk, farge hvit - HÖGANÄS
 • Fugemasse: farge mørk grå - HÖGANÄS
 • Kjøkkeninnredning: farge S 8000-N
 • Lyst skap: halvblank maling, farge 0801-Y25R
 • Gulvløper, håndknyttet: Ziegler 61057 70/259 - TEPPEABO
 • Hyller, veggskap og annet løsøre: PRIVAT
 • Sofa, bilde, vaser og annet løsøre: PRIVAT

Barnerom - jente:

 • Tak og listverk: blank maling, farge hvit
 • Tapet: Cole & Son, Contemorary Restyled, Woods & Pears 95/5030 - BORGE
 • Tapetruller: BORGE
 • Gulvteppe, seng, skrivebord, stol, hylle, puter, lamper, pledd og annet løsøre: PRIVAT

Barnerom - gutt :

 • Tak, karmer og listverk: farge hvit
 • Tapet: Tegl & Wood 48307276 - BORGE
 • Gulvteppe, ull: Island Tender 0028 90/170 - TEPPEABO
 • Sofa, skuffbenk, hylle, bilder og annet løsøre: PRIVAT
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.