IFI logo
Se flere bilder
Grå teakmøbler blir som nye

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Grå teakmøbler blir som nye

Utemøbler av hardved tåler mye juling. Men det er viktig at de blir oljet, og da med den riktige oljen. Olje til hardved skal ikke danne sjikt i overflaten. Den skal trenge inn i treverket, hvor den vil forsegle porene og forhindre at det trenger inn vann.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blir oljen liggende oppå, danner den fort en klebrig hinne når det blir varmt. I denne hinnen er det ikke bare baken som fester seg, men også all slags smuss.

Kjøp kvalitet

Det finnes utallige typer olje på markedet. En tommelregel er å kjøpe en litt dyr olje, fordi de billige variantene antakelig ikke vil gi det ønskede resultatet.

Hardved

Hardvedens spesielle fortrinn er at inneholder harpikser, det vil si naturlige fettstoffer, som beskytter veden lenge. Du forbedrer den effekten ved å bruke olje og algedreper.

To-komponent

Den behandlingen som vises her er basert på en tokomponentløsning. Det første du gjør, er å spyle veden til den er helt våt. I vått treverk gnis og skrubbes stolen med a-komponenten. Bruk en mellomstiv børste eller skurepad. Denne fjerner blant annet gamle oljerester. Fortsett så vått-i-vått med utfortynnet B-komponent. Skyll godt til slutt. Pass på at treet ikke tørker opp under behandlingen.  La treet tørke i 24 timer før en ny oljebehandling.

Også på svartsopp

Den samme prosessen kan brukes på teak som er blitt svertet. Sverting forekommer spesielt nederst på møbler og ytterdører, fordi regnvann plasker opp og trekker inn i veden. Slik danner det seg sopp. Det er den som gjør det svart.

Tøft  for teaken

Vært oppmerksom på at metoden med to kompoenter er nokså røff. Hvis du vurderer møblene som mindre slitt, kan du bruke plastrens, altså den samme typen rens som du bruker på plastmøblene. Plastrensen fjerner ikke de naturlige fettstoffene i treet.

Vanens makt

God behandling av utemøbler handler mye om dine egne vaner. Er det plass til det i hagen eller på terrassen, hender det litt for ofte at møblene bare blir stående året rundt. I så fall er det garantert lønnsomt for deg å kjøpe et par små presenninger. De koster nesten ingen ting, sammenlignet med gevinsten ved å skåne møblene for vinterens herjinger. Husk bare at møblene ikke må pakkes for godt inn. Det skal være skikkelig lufting under presenningen.

Men kanskje du får ryddet en tørr og fin lagerplass i garasjen til høsten? Husk å brenne filler som er brukt til oljing. De kan selvantenne!

Skyll møbelet slik at det blir gjennomvått. En hageslange er godt å ha.

To-komponents rensevæske helles i en bøtte før bruk.

Påfør rensevæske A og bruk en skrubb eller skurepad. Behandlingen renser teaken, og gir den gløden tilbake. Siden det er snakk om kraftige kjemikalier, må du bruke hansker under arbeidet. Vått-i-vått påføres rensevæske B som nøytraliserer A.

Skyll straks etter nøytralisering med rensevæske B.

La møblet tørke helt opp før oljebehandling. Vent gjerne til neste dag. Bruk en skrubbesvamp til å påføre oljen. Da får du oljen godt ned i treverket.

Tørk tilslutt over treverket med en lofri klut. Med riktig behandling og oljing vil selv den gråeste teakoverflate bli som ny.

Dette ble brukt

Dette har vi brukt::

  • Trip Trap Teak Rens  A og  B, tokomponent, Trip Trap 22 13 26 70
  • Trip Trap møbelolje, Trip Trap

Dette trenger du::

  • Hageslange
  • Plastbøtte
  • Gummihansker
  • Skrubb
  • Rensemiddel
  • Teakolje
  • Lofrie kluter
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.