IFI logo
Se flere bilder
Gamle tak - nye muligheter

Foto: Herdins

Gamle tak - nye muligheter

Har du et gammelt tak av furupanel som er mørkt og trist? Eller setter du opp et nytt? Å male taket kan føles som stor jobb - spesielt med farge som renner nedover armen og på klærne. Nå finnes det en løsning som gjør det enkelt å male om.

Eleni Maria Stene og Herdins

Eleni Maria Stene og Herdins
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Gamle tak i mørk furupanel er det mange som ønsker å gjøre noe med. Andre som bygger et nytt tak vil gjerne følge de lyse trendene og vil ha et lyst tak. Felles for disse gruppene er at de kanskje ikke vet hvordan de skal skape et lyst moderne tak, og de gruer seg til å male taket fordi de har erfart at det kan være en vanskelig jobb.

Annonse

Dryppfrie muligheter

En dryppfri lasur gjør det umulige mulig - Herdins Tak og Panelhvitt gjør taket til lyst og moderne uten at det drypper. Den er en vannbasert lasur til ubehandlet eller tidligere lakkerte innendørs bartre. Lasuren forebygger og bremser såkalt gulning og gammelt og gulnet panel får en vakker og lys silkematt overflate. Den er lett å påføre og finnes både som hvit og ekstra hvit.

Forbehandling

Panelene skal være tørre og godt rengjort før du starter. Rengjør med vaskesoda eller med et fettløsende, alkalisk rengjøringsmiddel. Smuss og rester av fett hindres lasuren i å trenger inn i treet, noe som gir et skjoldet sluttresultat.

Ved trerene overflater kan treet slipes med sandpapir (120-150 korn) før behandling for å oppnå best resultat. Puss i treets fiberretning. Tilsvarende forarbeid gjelder på tidligere lakkerte overflater der lakken har begynt å flasse. Herdins Tak- og Panelhvitt bremser kvistblødning. Dermed er det ikke nødvendig å bruke kvistlakk.

Kontroller nyanse og hefteegenskap på et mindre synlig sted før du begynner.

Påføring

Pass på å ikke ha det for varmt i rommet når du maler. Lasuren holder seg best ved 18-19 Cº. Unngå å rette byggelampe eller annen kilde som avgir varme direkte mot panelene.

Rør godt rundt i lasuren før og under arbeidet. Hvis du har flere bokser, bør du blande disse sammen for å utjevne eventuelle glans- og nyanseforskjeller.

Påfør lasuren med en myk lakkpensel. Påbegynn penselstrøket før du legger penselen mot bordet, for å unngå merker der penselen legges mot bordet. Det samme gjelder der penselstrøket slutter.

Arbeid systematisk i treets lengderetning med 2-3 bord om gangen. Avslutt aldri midt på et bord, da det kan gi uønskede overlappingseffekter.

Hvis flere personer maler samtidig, må man huske å arbeide i samme retning, enten ved siden av hverandre eller rett bak hverandre. Det gjør det enklere for den andre å se hvor mye som påføres og det blir lettere å få samme nyanse.

Tidligere lakkerte flater kan trenge to behandlinger for et jevnt utseende. La det tørke i cirka fire timer, og gjenta deretter behandlingen til ønsket hvithet er oppnådd.

Etterbehandling

Det kreves ingen spesiell etterbehandling. Hvis du ønsker en lakkert overflate på lasuren, kan du bruke en vannbasert klarlokk, for eksempel Herdins Gulvlakk.

Rengjøring av verktøy

Stryk av pensler og andre redskap nøye. Hvis du er helt ferdig med laseringen, rengjør du penselen med såpe eller oppvaskmiddel i lunket vann. Hvis du bare skal ta en pause og fortsette senere, kan du legge penselen med farge i en plastpose som lukkes godt til laseringen fortsetter.

Tomme og rengjorte forpakninger innleveres til gjenvinning. Eventuelle produktrester innleveres til miljøstasjon.

Rengjøring og vedlikehold

Dersom panelene blir skitne, kan du tørke dem av med en klut med litt oppvaskmiddel.

Noen tips å tenke på

  • Tenk på at et godt grunnarbeid lønner seg, ettersom det påvirker sluttresultatet. Les bruksanvisningen grundig før begynner.
  • Det lønner seg å bruke verktøy av god kvalitet. En pensel som ikke er tilpasset bruksområdet, inneholder gammel farge eller mister hår kan ha en negativ innvirkning på sluttresultatet.
  • Glem ikke å røre om i fargen før og under bruk.
  • Du velger selv hvilken hvithet du ønsket på panelene ved å lasere en eller flere ganger.
  • Herdins Tak- og Panelhvitt har en innebygd funksjon som motvirker kvistblødning. Hvis Herdins Tak- og Panelhvitt påføres flere ganger, fungerer det første strøket som en kvistlakk. Hvis du ønsker ytterligere forsterkninger mot kvistblødning, kan du påføre en kvistlakk på kvisten før lasering. Vær nøye med påføringen på kvisten, for å unngå ujevnheter i sluttresultatet

 

Mer informasjon

www.herdins.no

Dele
Dette trenger du
  • Herdins Tak- og Panelhvitt
  • Lakkpensel av god kvalitet (gjerne V-skåret)
  • Rengjøringsmiddel (vaskesoda eller annet fettløsende rengjøringsmiddel)
  • Sandpapir (120-150 korn)
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.