IFI logo
Se flere bilder
Fra furu til eksotisk for en rimelig penge

Foto: Scanox

Fra furu til eksotisk for en rimelig penge

Tropiske treslag er lekre, ingen tvil om det! Men når både regnskogen og økonomien sliter, er ikke innkjøp av regnskogsgulv særlig gode nyheter for verken miljøet eller lommeboken. Å endre gulvet man allerede har er en langt bedre løsning. Med beis kan traust furu enkelt bli mørk og eksotisk.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes en rekke ferdigfargede parketter, som er svært gode alternativer til eksotiske treslag. En gjennomfarget mørkebrun askeparkett eller en sortfarget eikeparkett kan løfte ethvert rom til et nytt nivå. Men det er litt jobb å bytte hele gulvet. Er du ute etter den billige, raske og enkle løsningen, kan en tur til fargeavdelingen være bedre enn byggvaren.

Se flere bilder
mahognybeis

Foto: TreStjerner

MAHOGNY: Eksotisk mahogny.. Varmt, rødbrun og lekker farge.

Total fargeforvandling

Et slitent furugulv kan nemlig få nytt liv med ett eller to strøk beis. Og i motsetning til maling, som dekker gulvet fullstendig med farge, kan man med beis bevare treets naturlige variasjoner samtidig som fargen endres. Den transparente behandlingen fremhever treverkets spill, slik at gulvet ser levende og friskt ut.

Varme farger som Mahogni, Teak, Kastanje og Kirsebær er fullt oppnåelig - og det uten å gå utover regnskogen. Ønsker du å ta den helt ut, er svart et lekkert og moderne alternativ. Ellers finnes lysere alternativ for deg som ønsker en sval, nordisk look. Fargealternativene er mange, og det er bare å velge og vrake i den ene lekre trefargen etter den andre.

Se flere bilder
Nøttefarge

Foto: TreStjerner

NØTTEBRUN: Eller kanskje en litt mørkere nøttefarge?

Ikke vanskelig

Til tross for hva mange tror, er det slett ikke vanskelig å beise tregulvet. Med vanntynnbare produkter går det raskt, samtidig som resultatet blir veldig bra.

- Med riktig fremgangsmåte unngår man skjoldene som mange er redde for. Det gjelder å arbeide effektivt og systematisk, forteller Per Lund Nilsen, avdelingsleder for teknisk service i Scanox.

Se flere bilder
Viloa

Foto: TreStjerner

VIOLA: Kanskje en upolert og røff viola?

Sørg for god planlegging

Scanox Trestjerners beis er vanntynnbar og tørker raskt. Dette betyr at du må planlegge arbeidet slik at påføringen foregår rasjonelt og effektivt.

Ha verktøyet og hjelpemidlene klare før du begynner, så slipper du å fomle og bruke unødvendig tid på dette underveis. Sørg for eksempel for at beisutstyret og malebøtten kan legges på dekkpapir, så ikke flaten tilsøles under arbeidet. Fotlister bør på forhånd være tildekket med maskeringstape, og alt verktøy bør ligge klart.

Når beisingen er påbegynt må flaten ferdigbeises uten pauser og avbrekk. Overlapping av tørre felter vil gi fargeforskjeller, men overlapping av fuktige felter kan justeres.

Se flere bilder
Kirsebærfarge

Foto: TreStjerner

KIRSEBÆR: Klassiske kirsebær er alltid populært.

Slik gjør du

1. Beskytt listene

Gulvlistene må beskyttes før du setter i gang. Enten må de fjernes, eller dekkes til med maskeringstape.

2. Rens

Rens flaten med Gulv/-panelrens. Det er viktig, fordi rester av grønnsåpe, fett og smuss kan gjøre fargingen ujevn. Blir det fiberreisning, bør dette slipes bort og støv fjernes med støvsuger eller mikrofiberklut.

3. Gjør utstyret klart

Hell beisen over i en malebøtte/rullekar og legg pensel, rull klart og forlengerskaft med vaskepels klart.

4. Begynn beisingen

Start beisingen langs listene. Ta kun 2-3 bord av gangen. Til dette er en pensel best egnet. Til resten av lengderetningen kan beisen med fordel påføres med rull på forlengerskaft.

5. Jevn ut beisen

Trekk av og jevn ut beisen i hele bordenes lengderetning med en vaskepels festet på nal på forlengerskaft.

6. Arbeid deg bortover

Ta så neste felt på 2-3 bord, og følg samme fremgangsmåte som punkt 4 og 5.

7. Jevn ut overlappinger

Bruk vaskepelsen til å jevne ut overlappinger ved skjøter underveis. Dra skrått over slik at det blir jevnt. Tørk av vaskepenselen under bruk.

8. La tørke

Når hele gulvet er beiset, la det stå i ro og tørke i 12 timer.

9. Etterbehandling

Beis gir ingen beskyttelse til treverket, og gjør det utsatt for slitasje. Derfor bør beis alltid etterbehandles med lakk. For best mulig slitestyrke og langvarig resultat anbefales 3-4 strøk lakk.

Se flere bilder
påføring

Foto: TreStjerner

ERGONOMI: Bruk forlengerskaft når du stryker ut beisen, så sparer du ryggen.

Se flere bilder
sort beis

Foto: TreStjerner

SORT er dramatisk og moderne.


Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.