IFI logo
Se flere bilder
Flisenes størrelse, kutting og beregning

Foto: Nina Reistad/ifi.no

Flisenes størrelse, kutting og beregning

Når man flislegger må man på forhån regne ut størrelser, kapp og avvik. Her er noen råd.

Camilla Delbekk

Camilla Delbekk
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å kutte flisene brukes en fliskutter. Denne får man leiet eller lånt hos flisforhandleren. Legg flisen under trinsen og riss jevnt og forsiktig èn gang over flisen. Ikke riss flere ganger, for hardt eller med ujevn tyngde. Sett trinsen ned på flisen og trykk forsiktig ved hjelp av håndtaket på kutteren. Flisen deler seg i risset. Ved svært smale avskjæringer kan det være aktuelt å bruke en diamantsag fordi en fliskutter ikke kutter av smalere biter enn ca. 2 cm. Dette finnes som regel hos en flisforhandler. Noen bruker også fliskutteren/rissenål til opprissing, og knekker av små deler av flisen med en tang (mosaikktang).

1. Det er forskjell på fliser i modulformat og ikke-modulformat. Et modulformat er flisens størrelse, inkludert beregnet størrelse på en fuge, mens ikke-modulformat er kun flisens egen størrelse. Vær sikker på flisenes egentlige størrelse før du går i gang.

2. Det finnes to måter å produsere fliser på: våtpressing og tørrpressing. Våtpressede fliser har små avvik i størrelsen. Ved montering kan skjevheter oppstå hvis dette ikke kompenseres med justeringer i fugebredden. Ved montering brukes gjerne flisleggerblikk/flygere i stedet for fliskryss eller -snor. Noen tegner opp rette streker med krittsnor e.l. og monterer flisene på frihånd. Våtpressede fliser kjennetegnes som oftest av langsgående riller på baksiden. Tørrpressede fliser har samme størrelse og her kan trygt fliskryss/-snor anvendes ved montering.

Dette trenger du:
  • Fliskutter
  • Mosaikktang
  • Diamantsag
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.