IFI logo
Se flere bilder
Fiskebeinsmønsteret gjør solid comeback

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no, Forbo Flooring, Musum Interiør, RBI Gulv

Fiskebeinsmønsteret gjør solid comeback

Det klassiske mønsteret er tilbake for fullt – med moderne «touch». Gulv i fiskebeinsmønster kan sees overalt, i både private hjem og offentlige lokaler.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har sett det en god stund, men i det siste har trenden eksplodert. Du kan ikke lenger bla gjennom et interiørmagasin uten å få øye på det særegne gulvet. Og ekspertene kan selv bekrefte trenden.

Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio forteller at de for tiden har flere pågående prosjekter der de legger fiskebeinsgulv i boliger, og at salget av slike gulv har økt markant i det siste.

– Det er noe annerledes. Nå har det en lang periode gått i bred, lang plank, og flere vil nå ha noe nytt. Vi ønsker alltid litt forandringer, vi vil ikke ha det alle andre har, sier Frøyse.

Se flere bilder
Fiskebeinsgulv heltre

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

EKSPLODERT: Trenden med fiskebeinsgulv har eksplodert i det siste. Det merker Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio. De har flere pågående prosjekter der de nå legger fiskebeinsgulv i boliger rundt omkring.

Lang tradisjon

Mønsteret, som har navn etter måten det ligner et fiskeskjelett, har tradisjoner som strekker seg langt tilbake til det romerske riket. Da ble fiskebeinsmønster brukt i bygging av veier, fordi de kryssende vinklene i mønsteret gjorde at veiene tålte mer belastning. I senere tid har mønsteret blitt mye brukt på blant annet tekstiler, smykker, tapeter – og ikke minst gulv.

– Bare se på gamle herregårder eller godsslott, som finnes i Sverige, England, Tyskland, Frankrike og flere andre land. Der kan du se heltregulv i fiskebeinsmønster særlig i de store festsalene. Der skulle det være det lille ekstra, og da var fiskebein en måte å vise høy presisjon i utførelse og håndverk, forklarer Frøyse.

Se flere bilder
Fiskebein i offentlig lokaler

Foto: Kristian Owren/ifi.no

OFFENTLIG: Det er ikke bare i private hjem mønsteret blir mer og mer populært. Her fra Varnerbygget, der det er lagt skikkelig heltregulv i fiskebein.

Mønsterets mange ansikter

Nå er mønsteret tilbake for fullt på gulvet, ikke bare i festsaler, men i private boliger og offentlige lokaler. Og i dag er det ikke bare heltrestav som kan gi det populære fiskebeinsmønsteret. Også produsenter med helt andre typer gulv kaster seg på bølgen – og mønsteret kommer i dag i mange moderne tolkninger, i større formater og flere farger.

– Trenden bare øker. Da er det viktig å legge til rette for at man kan få mønsteret på ulike typer gulv. Noen ganger ønsker man jo det eksklusive uttrykket et fiskebeinsgulv i tre gir, men det er mer praktisk med et annet type gulv, som linoleum eller LVT, forklarer Gunni Marie Blunck, marketing manager hos Forbo Flooring.

Se flere bilder
Designgulv i fiskebeinsmønster

Foto: Forbo Flooring

LVT: Allura er et designgulv/LVT fra Forbo Flooring, som gir utallige designmuligheter, blant annet for å gjenskape det eksklusive uttrykket et tregulv i fiskebeinsmønster kan gi.

Se flere bilder
Tekstilgulv Flotex mønster

Foto: Forbo Flooring

TOLKNINGER: Nå kan du få det klassiske mønsteret i mange ulike moderne tolkninger, og på mange ulike gulvtyper. Her er det lagt tekstilgulvet Flotex i plankeformat.

Stor etterspørsel

SAGA Parkett lanserte parkett i fiskebeinsmønster for ikke lenge siden. De kunne rett og slett ikke vente lenger.

– Vi har vurdert å ta det inn i flere år, men etterspørselen har vært så stor i det siste at nå måtte vi bare gjøre det. Det ser flott ut og det er noe annet enn det som har vært lenge, sier Lise Engebretsen, markedsansvarlig for SAGA Parkett.

Se flere bilder
Parkett i fiskebein

Foto: SAGA Parkett

PARKETT: Stor etterspørsel gjorde at SAGA Parkett valgte å lansere parkettgulv i fiskebeinsmønster. – Gulvet er laget for at du skal kunne legge det selv, forklarer Lise Engebretsen hos SAGA Parkett.

Se flere bilder
Teppefliser lagt i mønster

Foto: Interface

TEPPEFLISER: Med kolleksjonen Touch of Timber fra Interface kan du få et gulv med god akustikk, enkelt renhold og mange designmuligheter.

Aktualiseres med nye farger

En viktig faktor for mønsterets «comeback», også på andre gulv enn heltre, er at det i dag er tilpasset for å passe i moderne hjem.

– Mønsteret aktualiseres jo i dag, med bruk av nye materialer og nye farger, som for eksempel grått. Selv et gammel mønster må moderniseres for å passe inn i tiden og moderne hjem, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør, som blant annet viser til banebelegg vinyl med fiskebeinsmønster med betonglook – et uttrykk mange ønsker hjemme.

Se flere bilder
Fiskebeinsmønster i betong

Foto: Musum Interiør

MODERNE: I dag er det klassiske mønsteret tilpasset moderne hjem, som dette banebelegget i vinyl med grå betonglook.

Både offentlig og privat

Det er mange som får glede av det tradisjonsrike mønsteret i dag. For det er nemlig ikke bare på privaten fiskebeinstrenden har kommet for fullt.

– Vi ser det særlig i offentlige rom som tiltrekkes av det private, sånn som butikker, restauranter og hoteller. Det er de som drar trenden først, så kommer flere andre typer bygg etter. Det har også blitt populært på kontorer og på ulike institusjoner, der man gjerne ønsker å få inn litt hjemmekos, forklarer Blunck hos Forbo Flooring.

Se flere bilder
Expona Commersial fiskebein

Foto: Polyflor

OFFENTLIG: Også i offentlige lokaler har trenden med fiskebeinsmønster kommet for fullt. Expona Commercial fra Polyflor er en LVT-kolleksjon beregnet til bruk i offentlig miljø.

Krever presisjon

Vil du legge heltregulv i fiskebeinsmønster selv, bør du ha litt trening. Og en dose tålmodighet.

– Alt kan være vanskelig første gangen, når man ikke kan det. Men det er ikke komplisert å legge et fiskebeinsgulv. En gang er den første for alt. Når det er sagt, vil jeg ikke anbefale noen som ikke har noe kjennskap til treverk å gå i gang med fiskebeinsgulv. Da er det nok lurt å sette det bort. Det er tross alt ikke som å legge en klikkparkett, forklarer Frøyse.

Gulvet legges ved at stavene hellimes til undergulet, så du trenger en støpt plate eller et plategulv. Det er viktig med god kvalitet på stavene, at de er nøyaktige i lengde og bredde. Særlig oppstarten er viktig. Får du ikke første lengde rett, kan en liten feil følge deg hele veien.

Se flere bilder
Legge fiskebeinsgulv

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

HÅNDVERK: Gulvlegger Palle Sørensen har lagt mange mønstergulv. Han vet hva som kreves; dette er skikkelig håndverk.

Dette ble brukt
  • Hovedbildet: Brunoljet heltre eik – ELEMENT STUDIO
  • EKSPLODERT og HÅNDVERK: Heltre (skal bli naturoljet) – ELEMENT STUDIO
  • OFFENTLIG: Brent, børstet eikeplank av Heywood – ELEMENT STUDIO
  • LVT: Designgulv/LVT Allura – FORBO FLOORING
  • TOLKNINGER: Tekstilgulv Flotex i plankeformat – FORBO FLOORING
  • PARKETT: SAGA Herringbone Grey – SAGA PARKETT/FARVERINGEN SALG
  • TEPPEFLISER: Teppefliser Touch of Timber – INTERFACE
  • MODERNE: Banebelegg vinyl Scape, Bilbao 583 – MUSUM INTERIØR
  • OFFENTLIG: LVT Expona Commercial – POLYFLOR
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.