IFI logo
Se flere bilder
Fire veier til slett vegg

Foto: Forestia, Kristian Owren/ifi.no og Jan Larsen/ifi.no

Fire veier til slett vegg

Det er en problemstilling mange møter når de pusser opp: Hvordan gå fra vegg med struktur til en helt slett flate? Her er fire veier du kan gå.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Da hus og leiligheter ble pusset opp på 80- og 90-tallet, var det glassfiberstrie som gjaldt. Den mønstrede strien satt sitt preg på boliger rundt om i landet. Men den trenden snudde for lenge siden, og nå er det slette, jevne vegger som er drømmen for mange. Så har du glassfiberstrie eller på andre måter vegg med struktur, som du ønsker å slette ut, finnes det løsninger.

Her er fire måter du kan gå frem for å få ønsket om slett vegg oppfylt. Vi går her ut ifra at eventuell strie sitter godt til underlaget og ikke er enkel å fjerne.

Annonse

1. Monter plater

En enkel vei til slett vegg, som hverken krever sparkling, grunning eller annet forarbeid etter montering, er forbehandlede veggplater.

– Du trenger ikke slipe, pusse, sparkle eller grunne for å få en pen, slett vegg. Ved å sette opp slette veggplater som er klare til maling eller tapetsering utenpå eksisterende vegg, sparer du mye tid på forarbeid. Da behøver du bare å montere platene, som går raskt og enkelt, så har du slette vegger med tette skjøter på kort tid, sier Torunn Mangseth hos Forestia.

Etter at de er satt opp, kan platene males eller tapetseres som ønsket. Det finnes også veggplater som allerede er tapetsert i ulike design, der du ikke trenger å gjøre annet enn å montere platene før du kan nyte den nytapetserte veggen.

– Veggplater kan også monteres direkte på stenderverk, og er en enkel og rask løsning for deg som ønsker slett vegg uten mye styr, sier Mangseth.

Se flere bilder
Ferdigtapetserte veggplater

Foto: Forestia

RASKT OG ENKELT: Med ferdigtapetserte veggplater får du ny, slett vegg på null komma niks, uten å styre med sparkling, pussing og grunning.

Se flere bilder
Ferdiggrunnede slette veggplater

Foto: Kristian Owren/ifi.no

SLETT: Ferdiggrunnede slette veggplater kan monteres på eksisterende vegg eller direkte på stenderverk. I begge tilfeller blir resultatet en slett vegg klar for maling eller tapetsering.

Les mer
Annonse

2. Bruk sparkel

De fleste som har pusset opp før, har et forhold til sparkel. Enten du skal tette igjen hull eller gjøre hele veggen slett, gjør sparkel overflaten jevn og slett, og veggen kan males eller tapetseres etterpå.

– Hvis strien sitter godt, er det helsparkling tre ganger med en lettsparkel som gjelder, gjerne rullesparkel. Bruk en spesialrull til å påføre sparkel, eventuelt en vanlig grov rull, og glatt ut med et bredere sparkelverktøy. Ha gjerne tre ulike sparkler for hånd, og bruk en mindre til små områder, forklarer Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger.

Han mener sparkling ikke er noe hokuspokus så lenge du vet hva du driver med.

– Pass på åpningstiden på sparkelen, så den ikke tørker før du rekker å slette den ut. Start med den minste veggen for å få litt trening. Grovslip mellom lagene, puss ujevnheter og nupper, men ikke hele veggen. Ved tredje og siste lag skal du ikke legge på så mye sparkel. Når siste lag er slettet ut og tørket, pusser du hele veggen med sandpapir med 120- eller 150-korning. Fei eller støvsug veggen til slutt, så du slipper slipestøv. Da er det klart for grunning og maling, sier Fridheim.

Se flere bilder
Helsparkle vegg

Foto: Jan Larsen/ifi.no

SPARKEL: Sparkel kan påføres med en spesialrulle eller en vanlig grov rull, og slettes med en bredsparkel.

3. Sett opp fiberduk

Fiberduk, veggsletter, underlagsduk, fiberfilt eller «sparkel på rull» som det populært kalles – kjært barn har mange navn. Uansett hva det kalles, er dette en spesialduk laget for å dekke mindre ujevnheter i underlaget. Den settes opp som et vanlig tapet, og finnes i ulike varianter og tykkelser.

– Disse løsningene kan ikke helt erstatte en pen helsparklet vegg, men det er en enkel løsning for deg som gjerne vil slippe unna sparklingen. Men vær obs på at resultatet kanskje ikke blir helt slett, tipser Fridheim.

Går du for fiberduk, bør du velge en med litt tykkelse, i hvert fall hvis veggen har mye struktur.

– Ja, da trenger du en duk som har en del gram – altså som er litt tykk. En kraftig fiberfilt kan gi et pent, slett resultat, forklarer malermesteren.

Se flere bilder
Fiberduk på strie

Foto: Kristian Owren/ifi.no

DUK: Fiberduk, også kjent under andre navn, settes opp som tapet og dekker ujevnheter i underlaget.

4. Skrapsparkling + duk

Den fjerde metoden til slett vegg er en kombinasjon av punkt 2 og 3. Det kan nemlig være utfordrende å få et pent resultat hvis du skal helsparkle en vegg alene for første gang, og som nevnt over er det ikke alltid en fiberduk alene vil gjøre jobben. Da kan du påføre et tynt sjikt sparkel med rull, som du så drar ut med et bredt sparkelverktøy, så de verste ujevnhetene dekkes. Så kan du pusse lett hvis det er nødvendig. Deretter setter du opp en duk over den skrapsparklede veggen.

Dele
Finn din nærmeste
Mest lest
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.