IFI logo
Se flere bilder
Finn riktig hvitfarge til taket

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Frode Larsen/ifi.no

Finn riktig hvitfarge til taket

Hvitt er ikke bare hvitt, og en hvitfarge som er perfekt ett sted kan se helt feil ut et annet sted. Så hvordan skal man egentlig finne riktig hvitfarge til taket?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med lyst tak spres lyset jevnt i rommet, til forskjell fra et gammelt gulnet, eller skittent tak som kan virke som et lokk over hodet på oss. Men hvilken hvitfarge bør taket males i? Mulighetene er mange og hvitt er langt fra bare hvitt! Her er ingen fasitsvar – noen velger hvit base uten brekkfarger og andre vil brekke fargen mot gult, grått, grønt eller rødt. 

- Folk i dag har sære ganer – mange tåler ikke farger med gult i. Vi selger vel så ofte vanlig hvit S 0500-N og hvit base, som S 0502-Y, sier Line Jacobsen, som driver NID-butikk i Oslo. 

- Mange ganger, når folk sier de vil male veggene i en nøytral gråtone, mener de egentlig en varm betonggrå farge. Hvis de da ikke liker Y-en på malingboksen, pleier jeg å si til dem at: du skal ikke se på boksen – du vil like Y-en når den kommer opp på flaten, sier Line Jacobsen.

Det viktigste ved valg av hvitfarge til tak, er at fargen passer til veggene og mot taklistene. Er rommet listefritt står du fritere til å velge farge i taket.

- Det vi hele tiden må spørre om er om huset er nytt og om det skal ha lister. Da er de sannsynligvis fabrikkmalte, og da må vi ta hensyn til det, uansett om folk liker Y-en på boksen eller ikke, sier Line Jacobsen.

Se flere bilder
Det er viktig å ta hensyn til veggfargen ved fargesetting av taket.

Foto:

Det er viktig å ta hensyn til veggfargen ved fargesetting av taket.

Store variasjoner innen hvitt

Øyet kan oppfatte minst 5.000 nyanser av hvitt, og forskjellene mellom en gulaktig hvit og en rødlig eller en nøytral hvit er stor, når de blir satt opp mot hverandre.  De lyse fargene er også gode kameleoner, som tar opp farge fra omgivelsene. En knallrød sofa eller et stort grønt, tre utenfor vinduet, vil for eksempel kunne få hvitfargen på taket til å virke henholdsvis rosa eller grønn.

I det norske, kalde lyset anbefales det å blande inn noen varme nyanser av gult.

En enkel inndeling av takfarger er rene hvitfarger og svakt gultonede farger.  De rene hvitfargene er for eksempel hvit base eller S 0500-N. Eksempler på vanlige gultonede hvitfarger er de nærbeslektede fargene 0502-Y,  S 0502-Y og S 1002-Y.

Rent hvitt (S 0500-N)

Til vegger malt i rene hvitfarger passer det best å male tak, lister og andre detaljer i samme farge som veggen.

De trendy greige fargene har innslag av rødt og vil også gå fint mot rene hvitfarger i taket. Rene gråfarger, og grått som trekker mot blått eller lilla, oppleves som kjølige. Til slike farger passer det også best med en ren hvitfarge, da gulaktige hvitfarger vil se skitne ut. 

Gulaktig hvitt (0502-Y, S 0502-Y)

Vegger malt i gråtoner som trekker mot det gule, egner seg flott mot et tak malt i gulaktige hvitfarger, som 0502-Y og S 0502-Y. De populære varme gråfargene, som går litt mot rødt, er flotte til gulaktige, hvite tak, men det går også fint til rene hvitfarger.

Ulike beigefarger er nydelige til de gulaktig hvite takfargene, og her kommer de varme tonene til sin fulle rett!

Mer informasjon

www.nordsjoidedesign.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.