IFI logo
Se flere bilder
Fine hjem til 39 milliarder

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Fine hjem til 39 milliarder

Vi pusser opp som aldri før, og bruker nå svimlende 39 milliarder kroner i året på å fornye hjemmene våre. Vi rettferdiggjør det hele med at "det var utslitt" mens vi setter far i huset til å flislegge badet, bytte ut kjøkkenet og kvitte seg med alt av furu.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Det er ferske tall fra Prognosesenterets Byggmonitor som avslører nordmenns enorme oppussingsbudsjetter. Nest etter å reise er oppussing det vi ønsker å gjøre dersom vi får penger mellom hendene - og ingenting tyder på at denne trenden er i ferd med å snu.

Bad og kjøkken i fokus

Badet er rommet vi bruker mest penger på å pusse opp. Badet er vårt nye rom for ro og velvære, noe som resulterer i at mange ønsker å friske opp den gamle innredningen.

Gunn-Helen Øye ved Prognosesenteret forteller at det ikke er det at så veldig mange mennesker som pusser opp badet, men at de som gjør det gjerne bruker mye penger, og vi dermed kommer opp i høye snittbeløp.

Men selv om vi bruker mest penger på badet er kjøkkenet hakk i hel. Kjøkkentendensen forklarer Gunn-Helen Øye med nye romidealer.

- Mange vil ha en åpen løsning mellom kjøkken og stue og slår ut veggen. Dette blir vårt nye leverom, forteller hun. Og legger til at kjøkkenprodusentenes markedsføringssatsninger nok også er med på å gjøre kjøkkenet til et populært oppussingsobjekt.

Kjøkkenet er med andre ord ikke lenger et rom for matlaging, det har blitt et av husets viktigste oppholdsrom. Her står funksjonalitet i fokus, men vi er også opptatt av at det skal være estetisk pent og trendy.

"Utslitt"

Vi rettferdiggjør oppussingen med at det gamle var utslitt. Spesielt når det gjelder badet er dette gjeldende, der hele 55 prosent oppgir at grunnen til at de pusser opp er at det er slitt.

- Vi styres av normer, og janteloven spiller inn. Ingen vil si at de bare vil bytte ut, så vi skylder på at det er utslitt. Men ifølge våre beregninger er det eneste som får ligge hele sin brukstid dekket vi har på taket, forteller Gunn-Helen Øye.

Det er tydeligvis bare når det gjelder innvendig maling at det er fullstendig legitimt å skifte fordi man vil, da over 60 prosent svarer at de malte fordi de ville fornye. Andelen som da maler fordi "veggen er utslitt" er nede i 22 prosent.

Ja til koselig stil

Ifølge Prognosesenterets undersøkelser ønsker de aller fleste av oss, 51 prosent, å ha en koselig stil i hjemmet vårt. Dette til tross for alle de hotte trendene vi leser om i de mange interiørmagasinene, som vi faktisk hevder er vår største inspirasjonskilde under oppussingen.

Stilen flest hjem vil kvitte seg med er den tradisjonelle. 30 prosent av befolkningen sier de har denne stilen i hjemmet sitt i dag, mens bare 23 prosent ønsker å ha den. Med andre ord er det nok fortsatt mange som ønsker å hive ut alt av den tradisjonelle furuen og male veggene lysere.

Far gjør jobben

Fortsatt er det husmor som i de aller fleste tilfeller tar initiativ til oppussingen. Men i de yngre aldersgrupper kan vi se at mannen og kvinnen i fellesskap tar beslutningen.

Når det gjelder selve utførelsen av jobben er det stort sett mannen som må stille opp. I så mye som 37 prosent av tilfellene gjør han jobben på egenhånd. Dette kan muligens virke noe motvillig, da hele 60 prosent sier de ville vært villig til å betale andre for å gjøre vedlikehold i boligen.

Annonse
Dele
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.