IFI logo
Se flere bilder
Farger - klar tale fra Europas største messe for tekstil og tapet

Foto:

Farger - klar tale fra Europas største messe for tekstil og tapet

Ifi.no var på plass da Heimtextil åpnet 11.januar. Når vi oppsummer inntrykkene fra trendvisningen med ett ord blir det: FARGER!

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Messen arrangeres i januar hvert år, og hit kommer utstillere og besøkende fra hele verden. Hvert år knytter det seg store forventinger til messen og det første vi oppsøker er Trendvisningen. Det er like spennende hver gang; hvilke tendenser ser vi og i hvilken grad tror vi dette vil påvirke oss her på berget? Årets presentasjon kan kort oppsummeres slik: Farger, kvalitet, tidløst og noe entusiastisk og energisk.

Det er et panel bestående av trendanalytikere fra syv ulike nasjoner, der både USA, Europa og Asia er representert, som står bak trendpresentasjonen. Utstillingen var delt inn i fire ulike stilretninger, og fellesnevner var farger og kvalitet.

Borte var både den helt hvite og den mest rustikke paletten hentet fra skogsbunn med mose og tung mørk skog, som har vært de tydeligste trendene de siste årene. De svært løst vevde og grovt tovede tekstilene i naturfarger var det lite av i trendpallettene for 2012/ 2013.

Hovedbudskapet var farger, farger, farger. Og det var noe ungt, friskt og lekent over uttrykkene selv om det er klare røtter til gamle håndverkstradisjoner og folklore. Som en motsats til de tidligere hvite minimalistiske retningene ser vi en mørk pallett med farger og overflater som gir klare assosiasjoner til en måneskinnskveld.

Colour riot

Her roper fargene imot en åpent, modig og iøynefallende. Fargene er sterke og klare, 3D-mønstre og spill med lys. Her senser vi vibrerende toner fra en syntetisk verden. Det er et samspill mellom farger, lys, materialer og overflater som engasjerer og gir energi. Her bys vi opp til en ultramoderne, men voksen stil. Verden beveger seg framover.

Vår kommentar: Herlig, her fikk vi masse energi. Absolutt noe for oss nordmenn… dosert i riktig mengde. Her kan både en elegant designfreak og en moderne retroinspirert type finne masse inspirasjon.

Se flere bilder
Colour riot

Foto:


Dark lux

Velkommen til mørket! Her er vi inne i motsatsen til den hvite minimalismen. Vi fornemmer et mystisk måneskinn der elegante skjønnheter skrider rundt i en stemningsfull og tidløs verden. De er sterke, emosjonelle og reflekterte. Deres eleganse og skjønnhet uttrykkes gjennom produkter med høy kvalitet, glossy overflater og skulpturelle former. Det er noe maskulint og stramt, men likevel en touch av ultrafeminin eleganse i uttrykket.

Vår kommentar: En vinner for den som får frysninger av småromantiske og shabby chic- lignende landstiler og som er tiltrekkes av en mer androgyn stil. Dette er elegant og urbant. Svalt og varmt på samme tid.

Se flere bilder
Dark lux

Foto:


Craft industri

Førsteinntrykket er en salig blanding av ”happy hippi”, folklore og snusefornuftig gjenvinning av bestemors håndarbeider. Her kombineres mange uttrykk: tradisjonelt håndverk og industriell produksjon. Striper, ruter, ikat, batikk og sikksakk mønster, veveteknikker, strikk, hekling, fletting og broderier. Her er det bare å boltre seg. Men det er noen klare knep for at det ikke skal bli en tørr repetisjon av en fortid. Som en bakgrunn til tørr bomull, lin og ull i tilsynelatende tradisjonelle farger skimter vi metallskimrende tapeter som spiller i flere farger, matt og blankt og selvfølgelig gull, bronse, kobber og sølv. I mange av tekstilene er det også innslag av skimrende tråder.

Vår kommentar: Mange muligheter til å skape sitt eget uttrykk og lunt rede. Den som drømmer om det romantiske livet på landet har en ny retning. Vi ser for oss en herlig blanding av nytt og gammelt der bestemors vevnader og broderier kommer til heder og verdighet i kombinasjoner vi ville smilt av for noen år tilbake.

Se flere bilder
Craft industri

Foto:


Split Clarity

Dette var den roligste og mest neddempede palletten. Her spilles det på en dualitet mellom varme og neddempede naturtoner og de litt isaktig kjølige fra vinternaturen. Her jobbes det med lys, luft og skygger. Fargene er sortaktige pasteller og spenning skapes mer gjennom kombinasjon av struktur enn mønster og store fargesprang. Det sort/hvite lever fortsatt, men fornyes med et samspill med en mintaktig grågrønn farge. Gjerne geometriske mønster sammen med skimmer og glinsende overflater.

Vår kommentar: Inntrykket var enkelt og rent, nesten litt kjedelig og snusfornuftig etter at vi hadde opplevd det tre foregående trendene. En pallett som kanskje er litt vanskelig å jobbe med her på berget da den kan virke skitten på feil måte. Sure gulgrønne, beige og gråtoner som ga assosiasjoner til et litt kjedelig institusjonspreg. Vi savnet en renhet, men den kan vi jo lage selv!

Se flere bilder
Split Clarity

Foto:


Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.