IFI logo
Se flere bilder
Drømmen om en naturlig sølvgrå terrasse

Foto: Chera Westman/ifi.no og Sioo:x

Drømmen om en naturlig sølvgrå terrasse

Naturlig grått og lekkert er drømmen for mange på terrassen. Og med riktig behandling kan du få den naturlige «looken» du ønsker, uten å være redd for fliser, sprekker, mugg og råte – som holder i mange år uten større vedlikehold enn enkel vask.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Du trenger ikke å vente til terrassen blir naturlig slitt for å få den naturlige, fine gråfargen du ønsker deg. Det vil si: du bør ikke vente. Terrassen trenger beskyttelse mot vær og vind, og uten behandling vil du få en flisete, oppsprukket, skitten og fuktmottakelig terrasse. Så det lønner seg å beskytte den. Og samtidig som du gjør det, kan du altså få en naturlig sølvgrå «look».

Trenger inn og beskytter

Sioo:x sin trebeskyttelse inneholder kisel og kalium som trenger inn i dybden på treverket og blir som en fysisk sperre, slik at sopp og organismer ikke kan livnære seg på treverket.

– Behandlingen går dypere inn enn all annen overflatebehandling, og danner et krystallinsk nettverk som gjør at du får mye mindre vanninntrenging. Samtidig er den diffusjonsåpen, så treverket puster. Det at behandlingen går inn og styrker treverket, gjør at den ikke bare blir liggende som en hinne utenpå, forklarer Odd Einar Reseland, daglig leder for Sioo:x Norge.

Se flere bilder
Sioo:x sølvgrå terrasse

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

TERRASSEDRØM: En flott, sølvgrå terrasse med langt vedlikeholdsintervall, enkel rengjøring og en slett, deilig overflate. Ikke rart mange drømmer om dette.

Lett å vedlikeholde

Den beskyttende behandlingen motvirker råte, alger, mugg og smuss i mange år, og terrassen trenger ikke stort mer enn enkelt renhold de nærmeste 10-12 årene.

– Behandlingen gir en overflate som er jevn og slett og der møkk ikke sitter så godt fast, og da blir terrassen også veldig enkel å vaske, forklarer Reseland. Og siden rengjøringen er så enkel, kan du godt gjøre det litt oftere.

– Vask terrassen oftere enn det du gjør. Sioo:x binder fibrene og gjør at fruktsukkeret i treet ikke lenger er tilgjengelig som mat for påvekst, som svertesopp og grønske. Det betyr at påveksten ikke kan leve av treverket i seg selv, og da kan den heller ikke være der. Men husk på at sopp, alger og mugg kan finne næring i forurensning, så det gjelder å holde terrassen ren. Gjør du det, kan påveksten i prinsippet ikke overleve, forklarer Reseland.

Se flere bilder
Grå terrasse som holder lenge

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

LEVER LENGE: Med Sioo:x terrassebehandling holder terrassen seg i mange år, med et vedlikeholdsintervall på 10-12 år. Det eneste du trenger å gjøre i mellomtiden er å vaske.

Godt for føttene

Bare få uker etter behandlingen, blir gulvet sølvgrått og behagelig å gå på, uten fliser.

– Trebeskyttelsen binder trefibrene sammen, man vil ikke få den ellers så vanlige fiberløsningen. Det vil si at du får en slett overflate, som gjør at alle som går barbeint over terrassen blir overrasket over hvor god den er å gå på, sier Reseland.

Se flere bilder
Flisefri terrasse

Foto: Sioo:x

FLISEFRI: Fordi trebeskyttelsen gjør at du ikke får fiberløsning, blir overflaten helt slett, og den blir flisefri og deilig for føttene.

Slik gjøres det

Sioo:x terrassesystem består av alt du trenger for å behandle og beskytte terrassen samt å vedlikeholde den i ettertid: Forvask, trebeskyttelse, overflatebeskyttelse og vedlikeholdsvask. Ved å bruke både forvask og vedlikeholdsvask fra samme system, sikrer du den beste og mest egnede rengjøringen, som er testet sammen med behandlingen.

Behandlingen består av tre trinn, som utføres over to sesonger.

Se flere bilder
Sioo:x terrassebeskyttelse og overflatebeskyttelse

Foto: Chera Westman/ifi.no

TO BEHANDLINGER: Systemet består at en terrassebeskyttelse og en overflatebeskyttelse – i tillegg til forvask og vedlikeholdsvask. Alt du trenger for å beskytte terrassen og holde den fin i mange år!

Første sesong:

1. Vask og påfør terrassebeskyttelse

Overflaten må være helt ren før terrassebeskyttelsen påføres. Olje, alger og skitt må fjernes og eventuelt slipes. Det vil sannsynligvis være siste gang man behøver å gjøre et stort og slitsomt arbeid med vedlikeholdet på terrassen. Bruk gjerne Forvask fra samme system til å rengjøre.

– Mange lurer på hva de skal vaske med. Vi har et eget vaskemiddel som heter Forvask, som bygger på trebeskyttelse. Da får du to i ett, du får både vasket terrassen og lagt igjen trebeskyttelse. Dess mer holdbart blir det, sier Reseland.

I tillegg åpner forvasken porene i treet så det tar til seg behandlingen bedre. Spyl godt etter du har rengjort, og la tørke.

Påfør Premium Trebeskyttelse Terrasse med en bred pensel. Denne lar du trekke inn i treverket i rundt 3 minutter. Etterpå arbeider du overflatebeskyttelsen inn med en pensel til treverket er mettet. La behandlingen tørke i minst 2 timer, før du påfører et strøk til. Det lar du tørke i minst 4 timer.

Se flere bilder
Påføre terrassebeskyttelse

Foto: Chera Westman/ifi.no

ENKELT: Setter du penselen på et forlengerskaft, vil arbeidet gå mye raskere og være mye enklere.

2. Påfør overflatebeskyttelse

Legg på Premium Overflatebeskyttelse Terrasse på samme måte. Etter 30-60 minutter, når overflaten er tørr, kan du bruke terrassen igjen.

Følg med på værmeldingen, det bør helst ikke regne mens påføringen skjer. En time etter siste påføring kan det regne uten at det skader behandlingen.

– 2-6 uker etter påføringen vil terrassen ha fått den lyse grå fargen. Det kan bli ujevnt tempo i gråningsfasen, avhengig av treverkets varierende evne til å ta opp vann. Det jevner seg ut, og fargen vil bli helt jevn og visuelt meget attraktiv, sier Reseland.

Se flere bilder
Sølvgrå terrasse

Foto: Sioo:x

SØLVGRÅTT: Etter bare noen uker vil terrassen begynne å få det naturlige sølvgrå utseendet du drømmer om.

Andre sesong

3. Påfør andre strøk overflatebeskyttelse

Når det har gått 10-14 måneder etter steg 2, er det på tide å påføre ytterligere ett strøk av Premium Overflatebeskyttelse Terrasse. Da gjør du en enkel vask med vedlikeholdsvasken, lar terrassen tørke og påfører det siste strøket.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.