IFI logo
Se flere bilder
Den viktige gulvinvesteringen som er helt usynlig!

Foto: SAGA

Den viktige gulvinvesteringen som er helt usynlig!

Du kommer aldri til å se det igjen etter at det nye gulvet er på plass, men du kommer nesten garantert til å irritere deg om du ikke gjør en veloverveid beslutning når du kjøper det inn. Vi snakker selvfølgelig om gulvunderlaget.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Det hjelper ikke om du har investert i det flotteste gulvet byggvarehuset har å by på; velger du feil underlag, vil du ikke kunne nyte gulvet til det fulle. Kanskje vil gulvet bråke uforholdsmessig mye i rommet eller i etasjen under, kanskje vil du ikke få utnyttet varmekablene under gulvet, kanskje vil du få problemer med at underlaget synker sammen, og i verste fall kan du ødelegge gulvet på grunn av fuktskader.

- Mange bruker mye å tid på å velge gulv, men glemmer ofte at underlaget til gulvet også er svært viktig for at man skal få det resultatet som man ønsker, sier Ann-Jeanette Myrland hos SAGA, som er stor leverandør av både parkett- og laminatgulv.

Annonse

Én hovedoppgave, flere viktig tilleggsfunksjoner

Ullpapp, skum, med eller uten fuktsperre, med eller uten trinnlydsdemping – det finnes mange varianter underlag til gulv. Hovedoppgaven til underlaget er uansett å gi parketten eller laminatet et glidesjikt som det kan krympe og svelle fritt på – det klarer alle underlagene. Men det er de mange andre funksjonene som bør avgjøre hvilket underlag du bør velge.

- Tilleggsfunksjonene som er viktig å tenke gjennom er utjevning av undergulvet, sperre mot fukt, isoleringsevne, trinnlyddemping, støyreduksjon og belastningsmotstand, sier Myrland videre.

Et underlag som er perfekt ett sted i huset, kan være ubrukelig et annet sted. Stuen i 1. etasje kan for eksempel kreve et helt annet underlag enn barnerommet i 2. andre etasje. Og gangen med varmekabler trenger kanskje enda en annen variant. Det er derfor viktig å ta en ekstra titt på bruksområdene før du går til innkjøp av underlaget.

Se flere bilder
SAGA Complete Smart Aqua Stop er et godt valg for eksempel på betong.

Foto:

SAGA Complete Smart Aqua Stop er et godt valg for eksempel på betong.

Dette må du tenke gjennom:

Ujevnheter: Undergulvet skal i utgangspunktet være plant, men små ujevnheter kan underlaget jevne ut. Generelt vil tykkere underlag tåle større ujevnheter enn et tynt.

Fuktsperre: Det er svært viktig at det ikke tilføres fukt i parketten eller laminaten fra undergulvet. Generelt skal man alltid bruke fuktsperre på betong, gulv på bakken og der man har gulvvarme.

Varmemotstand: Har du gulvvarme ønsker du at varmen skal gå lettest gjennom underlaget og opp i rommet, og velger et underlag med lav varmemotstand. Ønsker du derimot å isolere litt for kulden under gulvet, velger du et underlag med høy varmemotstand.

Trinnlydsdemping: Trinnlydsdemping er reduksjon av lyden av trinnene en person lager i samme rom som han/hun oppholder seg.

Støyreduksjon: Støyreduksjon er lyden som går gjennom gulvkonstruksjonen til rommet under.

Belastningsmotstand: Forskjellige underlag tåler belastning i ulik grad. Går du for et litt tykkere underlag er det viktig å sjekke at det tåler belastningen godt, ellers vil du kunne oppleve at gulvet synker litt og det blir en glippe mellom gulv og list.

Kilde: SAGA Parkett

Se flere bilder
SAGA Complete Silent har meget god lyddemping og er egnet på gulvvarme, men skal den ligge der det er fare for fukt, MÅ du velge en av de andre typene.

Foto:

SAGA Complete Silent har meget god lyddemping og er egnet på gulvvarme, men skal den ligge der det er fare for fukt, MÅ du velge en av de andre typene.

Les mer
Annonse
Mer informasjon

www.sagaparkett.no

Der finner du SAGA Complete - Underlagsguiden

Dele
Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.