Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

IFI.NO FORUM

Beising/maling av malte MDF-møbler

 1
 Lasse Bøe
  • Poengsum: 0
  • Innlegg: 1

Hei, jeg har en møbelserie fra JYSK av MDF. Er fullstendig grønn på maling og beising av slike møbler, men den er malt hvit. 

Hvordan går jeg frem for å slipe ned, beise (eller grunne og male) møblene mine? 

0
 2
 Silje Anthonsen Meum
  • Poengsum: 20
  • Innlegg: 16

MDF-møbler er gjerne spraylakkert med hard maling og vokset i etterkant for å beskytte mot slitasje og smuss. Det er derfor veldig viktig at du vasker møblene godt og går over med rent vann rett etterpå for å fjerne alle kjemikalierester. Gode vaskemidler for rensing og matting er Krystallsoda (IKKE kaustisk) og Husvask. Begge er fine hverdagssåper. Etter at du har vasket og latt møbelet tørke er det lurest om du sliper lett over med 180 papir for å matte malingen. Spraymaling er ofte vanskelig å få god kontakt med. Slip lett over alt sammen (men ikke helt ned) og tørk støv godt.

For å få slettest mulig behangling på så glatte møbler anbefaler jeg å bruke oljebasert heftgrunning (f.eks Gjøco) eller den supre grunningen fra Owatrol E.S.P Primer.

ESP primer påfører du kun med en klut og lar tørke i 2 timer. Du får en tynn fin og stripefri film som kan males når den er tørr. Denne trenger ikke å etterslipes. http://www.owatrol.com/index.php?langue=no&page=produits-esp

Oljebasert heftgrunning biter og flyter godt. Den påføres med pensel eller rull, et strøk og skal tørke i 24 timer før den kan males. Jeg anbefaler mellomsliping på alle grunninger (180 papir og støvtørk) fordi det vil legge seg støvkorn og kan komme lo fra rullen i grunningsfilmen. Sliper du forsikig over og tørker støv får du en helt slett og nydelig flate. http://www.malia.no/Produkter/Male-inne/HEFTGRUNN-HVIT-27L/

Du kan også velge en vanntynnet grunnet men da er det viktig å være observant på at denne tørker raskere og vil ofte få mer struktur og penselstriper. her er det viktig med mellomsliping i tilfelle uhellet er ute. Denne tørker på 2 timer. http://www.jotun.com/no/no/b2c/products/interior/jotun-heftgrunning-universal.aspx

Alle disse grunningene kan males med alle typer maling. Oljebasert er ikke like vanlig i butikkene som før men vil flyte bedre enn vannbasert maling. Ulempen er at det lukter sterkt, er klissete lenge og gulner mer enn vannbaserte malinger.

Vannbaserte malinger gulner mindre, tørker raskere og lukter lite.. Bruk en god pensel på kanter og detaljer og legg godt med maling på horisontale flater for å få en glatt finish. Hvis du legger for mye på sidene av møbelet kan du fort få sig (dråper som "renner" nedover). Du har stort utvalg fra mange produsenter som Gjøco, Jotun, Nordsjö, Flügger og Beckers (pluss fler) som har kommet langt på vannmaling til tre. Husk å spesifisere hva du skal male til fargehandelen.

Du får ikke beiset MDF-møbler.

Husk å rote litt rundt på IFI.no etter tips og råd som for eksempel her http://www.ifi.no/male-mobler :-)

Under TEMA-hefter på denne siden finner du også supre infoblader med bl.a malingsteknikker på både møbler og vegg http://www.ifi.no/mer-lesestoff

3
 3
 Åshild Nyhus Tyssen
  • Poengsum: 34
  • Innlegg: 21

Hei!

Du har fått gode råd fra Silje her allerede, så ville egentlig bare legge til at du også kan ta en titt på denne artikkelen: http://www.ifi.no/ti-mestertips-for-maling-av-kjokken Det er det samme som gjelder for maling av møbler i MDF som av kjøkken i MDF, så her er sikkert noen gode råd å ta med seg. For eksempel at det er viktig å ikke pusse for hardt på kantene, for da vil de bli ødelagte, trekke vann og svelle. 

Lykke til med oppussingen!

MvhÅshild, ifi.no

2
 1
 
  • Poengsum: 0
  • Innlegg: 0
0
Rapporter

Beckers annons