Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Beising er ingen dugnadsjobb

x-default   Kristian Owren/ifi.no, Chera Westman/ifi.no og Nordsjö
Når du bruker beis, er det håndlaget til den som fører verktøyet som bestemmer hvordan resultatet blir. Uansett om du beiser panel inne eller terrassebord ute, bør arbeidsoppgavene deles på en smart måte.

Terrassebeis, interiørbeis, panellakk og andre transparente behandlinger gir farge og beskyttelse til nytt og gammelt treverk. Samtidig får underlaget fortsatt være synlig under overflatebehandlingen, slik at treverket beholder sin naturlige karakter med kvister og årringer. Beisen legges som et slør på overflaten – og siden det ikke er dekkende, er håndlaget til den som maler viktig for resultatet.

– Beising er derfor ingen dugnadsjobb. Vi legger alle på ulik mengde beis og fører verktøyet på vår egen måte. Forskjellene vil bli synlig i sluttresultatet, sier malermester Thor Ingar Røneid hos Tyrilin og Butinox.

Beise panel
METODISK: Påfør transparente behandlinger på 1-2 bord av gangen i hele bordets lengde, og arbeid systematisk og raskt, så blir resultatet fint. Ikke bytt midt på veggen, da vil det synes. Kristian Owren/ifi.no

Godt å være sammen

Det er hyggeligere å arbeide sammen enn alene. Dessuten går det raskere. Men vil du dele det med noen, er det lurt å la én og samme person påføre beis med rulle eller pensel, mens medhjelperen bearbeider den nybeisede flaten ved å stryke ut rullemønster og jevne til dekken til fin finish.

– Vil dere bytte på oppgavene når dere behandler panel inne, er det en fordel å skifte først i neste rom, eller i det minste først på neste vegg. Det viktige er at to personer ikke stryker på én og samme vegg. På terrassen er det best å holde seg til samme oppgave hele veien, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Arbeid metodisk

Beising på panel
LOFRI KLUT: På panelveggen inne kan ett strøk være nok til å gi den fargen, beskyttelsen og slitestyrken du ønsker. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring. Kristian Owren/ifi.no

Med beis er det lett å få skjolder der man overlapper med påføringen, og der du starter og stopper.

– Vanntynnede, transparente behandlinger tørker raskt, og det er enkelt å få synlige start- og stoppmerker. Fjern tak- og gulvlister eller dekk godt til med maskeringstape. Sett så ikke ned penselen helt inntil listene eller enden på bordene, men start et par desimeter fra enden og mal inn mot den, før du snur og maler andre veien. Da får du flyttet på overskytende behandling, sier Myhre.

Unngå skjolder

Påføre terrassebeis
TØRK AV: Terrassebeis skal kun påføres i ett sjikt, og ikke danne film på overflaten. Når beisen har trukket litt, må overskytende beis tørkes vekk. Bruk en låsbar rulle eller en flat pensel til det. Chera Westman/ifi.no

Terrassebeis skal kun påføres i ett sjikt, og ikke danne film på overflaten. Når beisen har trukket litt, må overskytende beis tørkes vekk. På panelveggen inne kan også ett strøk være nok til å gi fargen, beskyttelsen og slitestyrken du ønsker. Ytterligere strøk vil gi et mer dekkende og sterkere pigmentert resultat. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring.

– Siden beisen tørker raskt, er det viktig å jobbe hurtig og metodisk for å unngå synlige skjolder og overlappinger i den ferdige flaten. Påfør derfor beis på 1-2 panelbord av gangen og arbeid til fin finish i hele bordets lengde før du går videre med neste bord, sier Thor Ingar Røneid.

Les også Nye trendfarger for panel

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: