IFI logo
Se flere bilder
Beisen du ikke kan mislykkes med

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Beisen du ikke kan mislykkes med

Beis- og malingsprodukter blir stadig bedre - ZAR beis er et intet unntak.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi testet beisen på et gammelt og velbrukt bord - preget av tidens tann. En forutsetning for et vellykket resultat er imidlertid et grundig forarbeid. Bordet vårt var ubehandlet og overflaten var skjoldet, noe som lett vil kunne sees selv om du beiser flere strøk. Dessuten vil gammel skitt og fett kunne hindre beisen fra å trenge skikkelig inn i treverket.

Første post er altså en skikkelig rengjøring. Rengjøringen foretar du enkelt ved å benytte en egnet type møbelrens. Bruk fin stålull (nr.0) - fukte den med litt møbelrens og tørk av skitten med en tørr, ren klut som ikke loer. Pass på at du ikke gnir skitten inn i treverket - men tørker den av.

Vurder om det trengs å gå over treverket med fint sandpapir. Bruk i så fall pussekloss og puss kun i treets fiberretning.

Zar-leverandør Jan-Rune Viken hos Verktøy Engros Bergen, mener at ZAR er beisen alle lykkes med. Etter å ha beiset vårt gamle bord, må vi si oss enige. På grunn av særdeles lang "åpentid" er du nærmest garantert å unngå streker og synlig overlapping.

Beisen påføres raskt og enkelt med en tøyfille. Jo mer beis du tilfører treverket - jo mørkere tone får beisen.

Test først på en plankebit så du vet hvordan beisen oppfører seg, Husk at det er forskjell på porøsiteten til ulike treslag. Beisen trenger dypere ned i trevirke som gran og furu og krever derfor mer beis enn hardere treslag.

Ønsker du en mørkere tone enn det du fikk etter første strøket, går du lett over flatene med et fint sandpapir, tørker over med en tørr fille og påfører et nytt strøk. Avslutningsvis valgte vi å toppe med to strøk ZAR Polyuretanlakk. Den gir en blank finish og beskytter treet mot ringmerker, vannflekker og kjemikalier.

Mer informasjon

www.veb.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.