IFI logo
Se flere bilder
15 år til neste gang

Foto: Kristian Owren/ifi.no

15 år til neste gang

Har du noen gang vært med på å male et hus, så vet du at det er et stort arbeid som krever mye tid og krefter. Tenk om du kunne vente 12-15 år til neste gang?

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du bruker en ordinær oljemaling når du maler huset ditt, må du regne med å gjøre arbeidet på nytt igjen etter bare 4-5 år. Det kan det imidlertid bli en slutt på. Flere store malingsprodusenter introduserer i vår en ny type maling som kan holde på fargen og glansen i opp til 15 år.

Spar penger

Produktet er i og for seg ikke nytt, men produsentene har vært litt tilbakeholdne med å introdusere det på markedet, siden denne malingen er forholdsvis dyr. Et tiliters malingsspann kan være 20-50 % dyrere, sammenlignet med vanlig oljemaling.

- Men hvis du tar i betraktning at du kan vente tre ganger så lenge med å male huset på nytt, vil det helt klart være lønnsomt på lengre sikt, sier Kris Nilsen hos Beckers. Ofte er det malerarbeidet i tid og penger som koster mest - og ikke selve malingen.

- Hvis du er blant dem som synes at lykken er et tiliters malingsspann til 298 kr, så blir i hvert fall ikke lykken langvarig, sier Nilsen. Han er overbevist om at denne typen maling vil dominere markedet, i tiden fremover.  

Tøft klima trenger tøff maling

Det tøffe klimaet i Norge sliter hardt på utendørsmalingen. Snø og regn, så vel som sterk sol og varme, bryter ned all maling og overflatebehandling. Spesielt sterke farger, som rødt og blått, vil falme fort på grunn av endringene i været.

- Den nye oljemalingen er derimot utviklet spesielt med tanke på ekstreme klimaskiftninger, sier Nilsen, og vil holde seg pen mye lengre enn ordinære malinger.

Fordeler med oljemalingene:
  • Fargen og glansen holder seg i 12-15 år, dvs. tre ganger lenger enn tradisjonell oljemaling.
  • Gir bedre beskyttelse mot sopp og råte.
  • Gir bedre beskyttelse mot UV-stråler.
  • Malingen er smidig og god å arbeide med, både med pensel og rull.
  • Enkelte produsenter vil garantere fargens holdbarhet med opp til 10 år, forutsatt at grunnarbeidet blir utført ordentlig.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.