IFI logo
Se flere bilder
Fuktskader og dårlig inneklima

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Fuktskader og dårlig inneklima

Et dårlig inneeklima kan ha helseskadelige konsekvenser. Handle raskt dersom du merker at fuktskader er i ferd med å utvikle seg i hjemmet ditt.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når en dusj er i daglig bruk, kanskje opptil flere ganger om dagen, setter det spesielle krav til bruk av materialer og håndverk. Mange bad er ikke alltid bygget med gode nok materialer og fuktmembraner, og resultatet kan bli omfattende skader med muggsoppvekst.

Et inneklima med fuktskader og mugg kan føre til helseskader i form av astma og allergi, hodepine, tørre øyne og hals, tett nese, tretthet og generelt ubehag.

Hvorfor oppstår fuktskader?

Det skiftende klimaet i Norge har en stor del av skylden for utvikling av fuktskader. Når det i vinterhalvåret er stor forskjell på inne- og utetemperatur vil det lett kunne oppstå kondens inne dersom luftfuktigheten blir for høy. Snø og slagregn kan også ha ødeleggende effekt. Når man bygger ut kjeller kan det ofte forekomme vanninntrengning, kondens og kapillært oppsug. Det er også en viss fare for lekkasje rundt vanninstallasjoner i hjemmet, som for eksempel vaskemaskinen. Også dusjing direkte mot vegg kan medføre skader dersom håndverket ikke er skikkelig gjort. Be derfor om å få arbeidet med oppussingen gjort etter våtromsnormen, for å sikre et best mulig resultat.

Mange av fuktskadene oppstår allikevel så tidlig som i byggeperioden. Dersom ikke materialene blir tilstrekkelig tørket ut under bygging, vil vi lett kunne oppleve skader som følge av fukt. Alle nybygg og rehabiliterte bygg bør ha en tørketid på minimum 5-6 uker med høy temperatur og stort luftskifte for å unngå skader.

Dersom ikke støv og avfall fjernes under byggeprosessen, vil også disse forurensningene gradvis kunne frigjøres når bygget tas i bruk, og igjen føre med seg skader. For å ha en ren byggeprosess bør man vektlegge å beskutte byggematerialene mot fuktighet, rydding og renhold bør gjøres fortløpende under byggingen, den avsluttende byggrengjøring bør gjøres umiddelbart før overlevering og man bør foreta en rengjøring også etter at inventaret er på plass før bygget tas i bruk.

Hvordan oppdage fuktskader

Alle porøse overflater som er utsatt for fukt kan bli sete for vekst av mikroorganismer. Viktigst i denne sammenheng er muggsoppene, som hører til noen av de mest overlevelsesdyktige organismene som eksisterer.

Det er ikke alltid lett å oppdage fuktskade, men dersom du kan observere misfarging av treverk/tapet/maling eller vekst av muggsopper er det meget sannsynlig at du har fått fuktskader. I tillegg er lukt av muggsopp og forekomst av insektet sølvkre tydelige indikasjon.

Når skaden er et faktum - hva skal man gjøre?

Årsaker til fuktproblemer må identifiseres og utbedres. Dersom muggsoppen kun finnes på overflaten av materialet kan denne vaskes bort med klorinblanding (5% klorin). Hvis noe derimot tyder på at muggen har arbeidet seg i dybden av materialet må alt angrepet materiale fjernes, for deretter å vaske rundt med klorinløsning. Støvsug også alltid grundig hele rommet, tilstøtende rom og alle gjenstander som han ha tatt imot støv fra muggsoppen, for så å vaske også dette med klorinløsningen. Om mulig, unngå at det behandlede området blir utsatt for fukt igjen, og kontroller jevnlig om muggsoppveksten skulle gjenoppstå.

Tette hus

Tidligere var plager i forbindelse med trekk i boligen et utbredt fenomen. Nå er dette snudd på hodet. Om dagen bygges husene så tette at vi er avhengig av å lufte på eget initiativ for å få skiftet ut luften inne. Det er derfor viktig å være obs på dette. Vi trenger frisk luft for å fungere optimalt. Spesielt viktig er utlufting i rom med høy luftfuktighet, da man vil kunne redusere risiko for skader nevnt ovenfor ved å gjøre dette. Høy luftfuktighet inne på vinterstid utgjør en helserisiko og kan føre til ytterligere skader. Det er viktig at man i byggeprosessen legger opp til en ventilering som skal bidra til at kondens på vindusruter innvendig ikke oppstår ved normale vintertemperaturer

Kilder:

www.innemiljø.net

www.inneklima.com

www.fuktskader.no

www.folkehelseinstituttet.no

www.naaf.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.