banner ad

UB - Universitetsbiblioteket Georg Sverdrups Hus

Da Universitetsbiblioteket på Blindern i Oslo ble innviet i 1999, ble det døpt Georg Sverdrups Hus. Sverdrup var med i Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 og var bibliotekar på Universitetsbiblioteket i tiden 1813 - 1845.

Tekst: Øistein Lie, Foto: Tor Henning Støldal, Publisert (Oppdatert 14.02.2014)

Redigert for nett: Bjørg Owren

Nybygget skiller seg ut blant teglsteinsbygningene på universitetsområdet med et stilrent, bygg i glass og sort, polert labrador (larvikitt, stein med spesielt skimmer).

Utenfra kommer man inn i en fire etasjer høy sentralhall. Det er elementer av sort labrador også her. Inntrykket er lyst og luftig med bruk av hvit marmor, hvite søyler og lys bjerk i møbler og noe veggflater. Rødt, sort og hvitt er det umiddelbare fargeinntrykket. Men kommer man over i undervisningsfløyen og lesesaler, dominerer varmere farger.

Forbo Forshaga har levert 19.000 m2 linoleum til korridorer, lesesaler og undervisningsrom. For å gi lydreduksjon og hindre støy i å spre seg gjennom bygningskonstruksjonen ble det lagt et underlag av 2 millimeter Korkment. I en del andre rom er det lagt  2 mm heterogen vinyl med 0,7 mm slitesjikt i ren PVC og overflatebehandlet med polyuretanlakk.

©ifi 2002/Fargemagasinet 2001

Disse gjorde arbeidet:

Malearbeidet: T. Kjellsens Malerforretning as, Skien
 
Arkitekt: Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor as
 
Oppføring: Kåre Hagen Byggelederfirma AS
 
Byggherre: Statsbygg
 
Gulvet lagt av: ATG håndverk as, Asker
 
Gulv levert av: Forbo-Forshaga.

Maling levert av: Nordsjø
  
Produkter: