IFI logo
Se flere bilder
Tips til deg som har lyst på rødt hus

Foto:

Tips til deg som har lyst på rødt hus

Vi har lang tradisjon for røde hus her i landet. Og den «rødmalte stuen» har en egen plass i bevisstheten vår. Et rødt hus med hvite vinduer gir mange assosiasjoner til «det gode liv».

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være litt av en utfordring å velge farge til huset, så vi har søkt råd hos arkitekt, billedkunstner og professor i farger Mette L’orange med lang erfaring som fargesetter, samt boken «Färgen på huset» av Karin Fridell Anter og Åke Svedmyr.

Rødt er en farge som står seg svært godt mot hvit snø og gufsne gråværsdager, og ser hyggelig og innbydende ut sommer som vinter. En rødfarget fasade oppleves mørk og passer fint inn blant vegetasjonen og annen bakgrunn. De fleste hustyper vil kle en tradisjonell rødfarge. Den «rødmalte stuen» får sitt karakteristiske preg ved hvitmalte vinduer og vindskier, med ingen eller andre staffasjefarger vil huset få en helt annen karakter.

Basen i den tradisjonelle rødfargen er jernoxyd, framstilt fra myrmalm.  Og fargene fikk ofte navn etter stedet den ble laget, derav kommer Rørosrød, Trønderrød og Falurød. I dag tilbyr malingsindustrien et bredt tilbud av rødfarger, både maling og beis i matte og blankere varianter. Ved fargesettingen er det viktig å ta stilling til hva slags uttrykk man ønsker at huset skal ha. På eldre tradisjonelle bygninger er det naturlig å la stilen bestemme, mens man på nyere hus står friere.

Se flere bilder
RØDT HUS

Foto: Nordsjö

MODERNE: Også moderne arkitektur kler rødt.

Noe man bør være spesielt oppmerksom på?

Akkurat som med andre farger oppfatter vi rødt mer kulørt og intensiv når den kommer opp på veggen enn den lille prøven på fargekartet. Fargen kan også dra seg mot lilla. For å unngå at fargen heller mot lilla, anbefales det å velge en rødtone med gult i. Når farge kommer på veggen mister den gulskjæret og blir mer rødaktig.

Hvitt er et tradisjonelt følge til rødt. Med hvite detaljer løftes huset fram og detaljene vil dominere uttrykket av huset. Vær obs på at det kan bli for mye hvitt. Vurder hvilke bygningsdeler som kler å få fokus.

Uhøvlet og uprofilert vindusomramming kan kanskje gjøre seg vel så bra i en mørkere farge. Da vil de bli oppfattet som en del av huset og ikke pynt som skal framheves.

Grå eller gulaktige detaljer kan også være alternativ. Alle jordfarger vil virke myke og harmoniske mot både fasade og omgivelsene for øvrig. En kombinasjon av matt og blank i samme farge kan være en spennende løsning.

Noen ganger kan også det beste være å la være å bruke staffasjefarger, og heller la husets form og proporsjoner få all oppmerksomhet.

Se flere bilder
prøveoppstrøk

Foto: Flügger farve

PRØVEMAL: Test fargen på hjørnet av huset. Da ser du best hvordan den fungerer sammen med omgivelsene.

Test fargen

Før du kjøper maling til hele huset anbefales det at du tester fargen. Mal en prøve på hjørnet av huset, da ser du enklest hvordan den tar seg ut i forhold til omgivelsene. Det kan også være lurt å sjekke med fargehandleren om hvor lysbestandig ønsket farge er. 

Tenk på dette når du velger rødt:

  • Fargen blir mer kulørt og intensiv når den kommer opp på veggen enn den ser ut på en liten fargeprøve
  • Fargen kan dra seg mot lilla
  • En gulaktig rød mister gulskjæret og blir mer rød når den kommer opp på veggen
  • En brunaktig fargeprøve oppleves sterkere rød på veggen
  • Hvite detaljer løfter huset fram og gir det et mer dominerende uttrykk
  • Obs: det kan også bli for mye hvitt
  • Uhøvlet og uprofilert vindusomramming gjør seg vel så bra i en mørkere farge
  • Grå eller gulaktige detaljer oppleves mykere mot fasade og omgivelser enn hvitt
  • Det er ikke nødvendig å markere alle detaljer, velg de som fortjener det
  • Kanskje en kombinasjon av matt og blank i samme farge vil kle huset best?
  • Uten staffasjefarger er det husets form og proporsjoner som får oppmerksomheten
Se flere bilder
staffasje

Foto: Nordsjö

STAFFASJE: Et rødt hus med hvit staffasje gir sterke assosiasjoner til «det gode livet på landet»

Fakta

Karin Fridell Anter og Åke Svedmyr er arkitekter med spesialkompetanse i farge. Boken «Färgen på huset» bygger på deres forskning og mangeårig erfaring med fargesetting av hus.

Deres erfaring og forskning er basert på svenske forhold. Men lyset som er en viktig faktor for hvordan vi oppfatter farger utendørs er temmelig likt de vi har her, så deres funn er også relevante her hos oss, mener Mette L’orange, som er professor i farge ved Kunsthøyskolen i Oslo og Kunst- og designhøgskolen i Bergen. 

Mer informasjon

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox Futura

Drywood

Flügger

Nordsjö

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.