IFI logo
Se flere bilder
Tepper vi tror på

Foto: Produsentene

Tepper vi tror på

Aladdin fløy ut i verden på et magisk teppe. For dagens teppeprodusenter gjelder det å skape "magi" gjennom miljøvennlige tepper av god kvalitet, som "flyr" forbrukeren inn i fremtiden.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teppene vi tror på i fremtiden er både produsert under lovlige forhold og i form av miljøvennlige materialer og produksjonsprosesser - og det er en fordel om de er kortreist og skaper lite avfall. 

Teppeindustrien har ofte hatt et rykte like fargerikt og frynsete som teppene selv. I dag tar stadig flere teppeprodusenter miljøaspektene på alvor og utarbeider prosesser og retningslinjer som tar vare på både naturen, arbeiderne og ender opp i teppekvaliteter som forbrukerne kan gå på med god samvittighet.

Helhetlig miljøarbeid 

Den svenske teppeprodusenten Kasthall er en av dem som tar miljøet på alvor og etterstreber miljøvennlighet i alle ledd.

- Kasthall eier sin egen produksjon i Sverige og har kontroll over hele produksjonskjeden. Alle EU-lover og svenske lover som gjelder miljøet blir etterfulgt, forteller markedssjef Lovisa Grundberg i Kasthall.

Teppeprodusenten er også sertifisert etter ISO 140001- noe som innebærer systematisk arbeid for å oppnå miljømål. Kasthall samarbeider kun med leverandører i Europa som vurderes jevnlig i forhold til miljøkrav. Mange av leverandørene er også ISO-sertifisert.

- Lin og ullgarnet som blir brukt i teppene er Økotex-sertifisert, noe som innebærer at de ikke inneholder helseskadelige stoffer. Garnet blir farget lokalt og etter EUs miljø foreskrifter, noe som både minimerer transport, det ivaretar arbeidernes trygghet i forhold til å arbeide med kjemikalier og forhindrer unødvendige utslipp, forklarer Grundberg.           

Teppene har langholdbarhet. Både design og materialer underlegges dette kriteriet. I tillegg lages teppene på ordre fra kundene. Det finnes ingen lager og ingen tepper transporteres rundt til butikkene for å lagres der. Dermed minimeres avfall og unødvendig transport. Hovedkontoret dessuten tilsluttet fabrikken og dermed minimeres transport.   

Flisefint for astmatikere

Tidligere var tepper sett på som et dårlig alternativ for mange astmatikere. I dag finnes tepper som er spesielt sertifisert for denne gruppen. Teppeprodusenten Vorwerk har TUV sertifikat på sine tepper og teppefliser, og teppene deres ar anbefalt av det tyske astma og allergiforbundet. Vorwerks tepper slipper heller ikke ut noen avgasser av noe slag.             

Et annet satsingsområde for den tyske produsenten har vært økologiske teppefliser som er gjenvinnbare. De er 30 prosent lettere enn tradisjonelle teppefliser, noe som gir lavere CO utslipp under frakt. Disse teppeflisene er også miljøvennlige fordi de er lagd av 100 %tekstil. De har tekstilbacking og ikke bitumen, som en del andre teppefliser har.

Bok og Basta

Den danske teppeprodusenten egetepper har også satset mye på miljøvennlige tepper og produksjon. I en egen bok, "Grøn miljøprofil" gjør de rede for sine satsingsområder. I likhet med Kasthalls tepper, som produseres i Sverige, lages også eges tepper i hjemlandet Danmark, og altså langt unna billig og ulovlig arbeidskraft i fattige land.      

egetepper er videre underlagt en rekke sertifiseringer hvorav den svenske ordningen Basta er en av dem. Det innbærer at teppene ikke innholder noen farlige og kreftfremkallende stoff, og stoffene er definert etter en felles svensk standard for kjemiske produkters egenskaper.   

Teppeprodusenten har også kommet med nye moderne og miljøvennlige teppefliser med bakside av 100 prosent tekstil. Det betyr at flisen ikke innholder miljøsyndere som PVC eller bitumen. Stortinget er en av de mest kjente bygningene i Norge som blant annet har valgt eges miljøvennlige teppefliser.

Prisvinner

Den internasjonale teppeprodusenten InterfaceFLOR, er kanskje mest kjent for tiden for sine prisvinnende fliser, Straigtforward, som vant Red dot Design Award 2008 og If material Award 2008. Prisene er utdelt på grunnlag av flisenes ekstraordinære design og høye miljømessige nivå.

Flisene er inspirert av naturens tilfeldige utrykk, noe som gjør at teppeflisene kan legges vilkårlig og svært lite materiale går til spille. De prisvinnende teppeflisene er også i storgrad lagd av gjenbruksmaterialer i så vel garn, som bakside, og i produksjonen anvendes kun fornybar energi. (Dette gjør også at de har oppnådd beste karakter i BREs 'Green Guide to Specification' Miljøforholdene som vurderes omfatter forurensning av vann og luft, energiforbruk, materialeanvendelse og CO2-forhold.)

- Når våre designere utvikler nye produkter er det et krav at de hele tiden ivaretar Mission Zero, som er vårt løfte om å fjerne enhver negativ påvirkning vår virksomhet har på miljøet innen 2020. Vi opplever at vårt målrettede fokus på bærekraft er en kilde til ekstra kreativitet, og det bekrefter designprisene, sier Karin Laljani, seniorvisepresident i InterfaceFLOR. 

 Velg kvalitet

- Velg kvalitet og en løsning du blir fornøyd med som kan vare i mange år. Unngå impulskjøp og vær sikker på fargen du velger, oppfordrer Eidi Ann Hansen i Etisk forbruk, som blant annet jobber med å veilede forbrukere innen miljøspørsmål.

Hansen tror mislykkede impulskjøp og billige tepper i dårlig kvalitet som raskt må byttes ut er de største miljøtruslene i hverdagen. 

Mer informasjon

www.kasthall.se

www.interfaceflor.no

www.intag.no

www.etiskforbruk.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.