IFI logo
Se flere bilder
Søk faghjelp når du er i tvil

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Søk faghjelp når du er i tvil

Enten man sitter i et gammelt hus eller i en ny leilighet er det mange som ønsker seg et løft i omgivelsene rundt seg. Om du vil gjøre oppussingsjobben selv eller du vil sette bort arbeidet er et valg du må ta, men uansett er det mange feller å gå i.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malermester og takstmann Jan Olsen forteller han har sett litt av hvert opp igjennom årene, og sier at manglende planlegging er hovedproblemet.

-Folk planlegger ikke, de tenker på fredag at de vil pusse opp og ringer en håndverker på mandag. Når den personen de ville ha tak i er opptatt tar de den første og beste i katalogen, og ender opp med en dårlig utført jobb, forteller han. Dårlig grunnarbeid fører til at man kan få store skader, for eksempel ved malingssprekker i vegger og tak.

Hjelp å få

Det er hjelp å få. Man kan bruke profesjonell hjelp til veiledning av vedlikehold av boligen. En malermester kan bistå med hjelp når det gjelder hvor det er feil, når man bør pusse opp, hvor lenge ting skal holde osv. På den måten kan du få profesjonell guiding, men utføre selve jobben på egenhånd om det er ønskelig. Ved å benytte en fagmann kan du også få en kontaktperson du kan kontakte om du får problemer underveis i oppussingen. Man kan selvfølgelig også få hjelp dersom uhellet allerede har vært ute og man har en skade man må rette opp uten helt å vite hvordan.

Pris

Hjelpen behøver ikke koste all verden. Pris avhenger av omfanget på jobben, dette kan koste alt fra 2000 til 20 000 kroner. Jan Olsen understreker at selv om det kan være kjedelig å bruke disse pengene der og da kan det allikevel vise seg å være lønnsomt i lengden. Man får da gjort gode grunnarbeider og får en forsikring om at man ikke må rette opp skader igjen om et par år. I sitt yrke ser han mange dårlige jobber, og anbefaler på det sterkeste at folk som skal pusse opp er føre var og planlegger godt. Om pengene ikke strekker helt til er det jo heller ikke noe i veien for å ta oppussingen gradvis, et rom av gangen.

Utenlandsk arbeidskraft

Selv om de lave prisene på utenlands arbeidskraft kan være fristende, er det også mange som blir skuffet. Mange utenlandske arbeidere kjenner ikke den norske standarden og produktene, og resultatene kan bli deretter. Ved å få litt hjelp på forhånd kan man forhindre en dårlig jobb og samtidig slippe unna med en god pris for arbeidet.

Hvem kan hjelpe?

Det er flere foretak som driver med skadetaksering for ny og gammel bolig. Jan Olsen holder til i Boliginstituttet i Oslo. De legger vekt på at de skal opptre som en objektiv part i skadesaker og etter mange år i bransjen besitter de mye variert kunnskap rundt emnet. I tillegg er Byggebransjens kompetansesenter (OPAK) en lignende aktør. Det er mange slike foretak rundt om i landet. For å finne en aktør i ditt distrikt kan du slå opp i gule sider eller rosaindex.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.