IFI logo
Se flere bilder
Rullen ruler, fyldig påføring gir tid til finpussen

Foto: Chera Westman Faglig bistand

Rullen ruler, fyldig påføring gir tid til finpussen

Utsagnet "ingen god malermester ruller en fyllingsdør" hører gårsdagen til. Dagens hurtigtørkende vanntynnbare malinger har drevet frem nye fyldige maleteknikker, der valg av riktig verktøy er avgjørende for sluttresultatet. - Bruk rull og fordriver til all slags treverk innendørs, anbefaler faglig konsulent Per Myhre i Jordan.

Chera Westman Faglig bistand

Chera Westman Faglig bistand
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maling av en fyllingsdør er en vanskelig jobb, og inngår som en viktig del av svenneprøven for malerlærlinger. Men med riktig valg av verktøy og en god instruks vil imidlertid også ufaglærte kunne få et pent resultat. Det er viktig å være rask på hånden og ikke påføre for tynt.

- Valg av riktig verktøy til malejobben er blitt viktigere med innføringen av de nye vanntynnbare malingene som tørker fort, sier faglig konsulent Per Myhre i Jordan.

Følg fiberretningen

Glem den gamle sannheten om at ingen malermester ruller en fyllingsdør! En fyllingsdør består gjerne av tre speil, en nedsunket frest kant kalt frise, stafflister og ramtre, og et fullgodt resultat oppnås når penselstrøkene følger fiberretningen.

Siden de nye vanntynnbare malingene tørker hurtig, er det en fordel å påføre et tykkere malingsjikt som du kan jobbe lenger med. Riktig verktøyvalg er nå, ifølge representantene for verktøyprodusenten Jordan, en rull som ikke avgir fibre og som påfører fyldig nok - for eksempel en panelrull, til påføring, en etterstryker/fordriver til å spre ut malingen slik at dekken blir god over hele flaten, og en flat 35 mm pensel til finjobben ved friser og profiler.

Den same maleteknikken med rull, fordriver og detaljpensel kan med fordel brukes til all slags treverk innendørs: maling av paneltak, lister, døromramminger og vinduer, og så videre.

Dyrest ikke alltid best

- Maling er egentlig et halvfabrikat før det kommer på veggen. Ved valg av maleverktøy skal det utrolig lite til for å utgjøre en forskjell. Men det er ikke alltid det dyreste verktøyet som er det beste. En pensel består egentlig bare av skaft, blikk og en bust. Kvaliteten merkes på hvor lenge du kan stryke, hvor ofte du må dyppe, og hvor mye du legger på, sier Jostein Brekka.

- Mange ganger når folk klager på malingen, er det heller feil på verktøy eller påføring.

Slik er fremgangsmåten

Ved maling av en speildør er det lurt å begynne med siden døren lukker imot. Fiksér dørbladet med en kile mot terskelen, slik at døren står støtt uten å være lukket. Eller som gjort her; hekt døren av fra hengslene og len den opp mot en vegg.

Og som alltid: øvelse gjør mester, og den som skal male flere dører, bør begynne innsiden av døren til kottet, og ta stuedøren til slutt.

1.

Etter det obligatoriske forarbeidet med kvistforsegling, grunning, sliping og støvtørking med mikrofiberklut, kan det egentlige arbeidet begynne!

Start med det øverste speilet. Mett rullen godt med maling og påfør fyldig. Velg en rull som ikke avgir fibre, men gir fra seg mye maling, og ha en liten, flat pensel til avgrensede detaljer, pluss en flat etterstryker/fordriver parat.  Fyldig påføring med rull gir et tykkere malingsjikt som ikke tørker like raskt, og som du kan jobbe lenger med. Allikevel gjelder det å være rask på hånden. 

Se flere bilder
1.

Foto:

Trinn 1, mett rullen godt med maling og påfør fyldig.

2.

Fordel med den flate penselen ut i frisene slik at du får god dekk.

Bruk deretter fordriveren med og mot fiberretningen, for å spre malingen jevnt over speilet og frisene - husk å avslutte i treverkets fiberretning og hele tiden å holde fordriveren i bratt vinkel mot underlaget.

- Hold trykk på penselen slik at tuppen av busten gjør jobben, sier Per Myhre.

Det er også viktig å ikke søle maling på de profilerte listene på ramtreet som skal males senere. Tørk av eventuell maling som havner utenfor speilet med fuktig bomullsfille.

Se flere bilder
2.

Foto:

Trinn 2, fordel med den flate penselen ut i frisene slik at du får god dekk. Bruk deretter fordriveren med og mot fiberretningen, for å spre malingen jevnt over speilet og frisene.

3.

I hjørnene av den freste frisen settes den ovale penselen i 45° vinkel, og dras deretter raskt ut mot midten. Dette gjøres for å forsterke effekten av fresesporet og skape en tredimensjonal illusjon av et hjørne.

Se flere bilder
3.

Foto:

Trinn 3, i hjørnene av den freste frisen settes den ovale penselen i 45° vinkel, og dras deretter raskt ut mot midten.

4.

Etter at alle speilene er blitt behandlet på samme måte, står det horisontale ramtreet under for tur. Bruk rull til påføring, også til de profilerte listene som omslutter speilene. Her er det viktig å ikke male helt ut til det vertikale ramtreet. Spar 1 cm mot langsiden!

Se flere bilder
4.

Foto:

Trinn 4, nå står de horisontale ramtreet under for tur. Bruk rull til påføring, også til de profilerte listene som omslutter speilene.

5.

Fordel malingen med den flate penselen i de profilerte sporene.

Se flere bilder
5.

Foto:

Trinn 5, fordel malingen med den flate penselen i de profilerte sporene.

6.

Bruk fordriveren til å jevne ut malingen på det horisontale ramtreet etter påføring. Beveg penselen i fiberretningen og mal forsiktig ut mot det vertikale ramtreet.  

Se flere bilder
6.

Foto:

Trinn 6, bruk fordriveren til å jevne ut malingen på det horisontale ramtreet etter påføring.

7.

Deretter står den vertikale rammen for tur. Mal halve om gangen, og vær rask. Mal dørbladets side i samme slengen.

Se flere bilder
7.

Foto:

Trinn 7, nå står den vertikale rammen for tur. Mal halve om gangen, og vær rask. Mal dørbladets side i samme slengen.

8.

Husk å holde både fordriver og pensel i en god vinkel mot underlaget og å legge litt trykk på penselen slik at busten jobber riktig.

Se flere bilder
8.

Foto:

Trinn 8, husk å holde både fordriver og pensel i en god vinkel mot underlaget og å legge litt trykk på penselen slik at busten jobber riktig.

Penseltips

Oval pensel kan male både bredt og tynt. Den har stor kapasitet og kan brukes til det meste.

Runde pensler er en etterlever fra da det bare ble brukt naturbust i pensler. Den gang måtte man vri penselen mens man malte for å få rette streker. Med en moderne, rund pensel får man enkelt en rett ytterkant.

Flat pensel er den mest universelle - kan brukes til det meste av malejobber innendørs, og er spesielt god til avgrensede flater.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.