Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Restauranten i åsen

  •  
  •  
Et nyoppusset inngangsparti.   Tor Henning Støldal/ifi.no
Den nye Ekebergrestauranten i Oslo har fått en svært positiv mottagelse - fra miljøvernminister til riksantikvar og det brede publikum.

    

Det har noe med beliggenhet i Ekebergåsen å gjøre og det har noe med arkitektur å gjøre - et bygg som nå er fredet og som i 1929 ble betegnet som et av Europas fremste funkisbygg. Arkitekt Lars Backer var tidlig ute - på 30-tallet ble funkisstilen alment anerkjent.

Det lå faktisk en restaurant i Kongsveien 15 før oppføringen av funkisbygget i 1927-29, bygget av Tiedemanns Tobakksfabrikk i 1916 (samme år som Sjømannsskolen ble bygget). Når det nye bygget kom i funkisstil var det en stil hvor de praktiske funksjoner skulle være avgjørende - med mye lys og luft. Slik fremstår Ekebergrestaurenten også i dag - den er på sett og vis tidløs.

Byggherre Eiendomsspar AS skal ha investert 40 millioner kroner eller mer etter overtakelsen i desember 2002. Restaurantdriften gikk sin gang helt til årsskiftet 1997/98, men da var det også kroken på døra. Da hadde Ekebergrestauranten forfalt i mange år, men etter stengingen ble det riktig ille - stedet ble etterhvert nærmest betegnet som en krigssone (se også bilde).

Men selv når det så som verst ut fantes det håp - Byantikvaren vedtok en midlertidig fredning av bygningen i august 2000 og en endelig fredning i juli 2002. Seks måneder senere hadde Eiendomsspar kjøpt Ekebergrestauranten.

Og hva sier investor Christian Ringnes i Eiendomsspar i dag? -Vi har minet en diamant ut av forfallets steinkoloss!

Bygget hadde store betongskader og bare ryddesjauen tok nesten ett år. Bruttoarealet på 1.600 kvadratmeter er så desidert totalrestaurert - taket er isolert og tettet på nytt, vegger er isolert på innsiden, det er nye vinduer og utvendig er fasader pusset og malt - malerarbeidet inne og ute er utført av Malermestrene Brendmoe & Kirkestuen AS i Oslo.

Ekebergrestaurenten har flere spisesteder. Det er først og fremst hovedrestaurenten - á la carte-restaurenten med plass til 200 gjester. Her finner vi et tilhørende mesasin med et chambre séparée til de små selskap, mens man i annen etasje finner den store fest- og konferansesal. Her er også en loungebar. Terrasseserveringen bak glassfasader gir restaurentens beste utstikt.

Apropo utsikt: Kommunen har regulert gondolbane fra Bjørvika og opp til Ekebergrestauranten. Det blir helt sikkert et finansielt spørsmål. Kommer den etter Operaens og Bjørvikas ferdigstillelse?

Se også Fargemagasinet nr. 4/05

Les også Designfest i Oslo søndag 4. september

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer

Nyeste artikler

Norsol annons