Porsgrund Bad annons
Inspirasjon - Rom for rom nr. 1/16 Inspirasjon - Rom for rom nr. 1/15 Inspirasjon nr. 2/14
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Kjøkkengulvet - mange muligheter

Galleri
Hva slags gulv du velger til kjøkkenet, har gjerne sammenheng med familiesituasjon, kjøkkenets øvrige innredning og selvfølgelig, smak og behag.

Viktige kriterier

Selv om de aller fleste gulvtyper også kan benyttes på kjøkkenet, så er det litt andre forhold å ta hensyn til enn i stuen eller på soverom.  Heldekkende tepper er utvilsomt lite praktisk på kjøkkenet.

Noen av de vesentligste valgkriteriene når det gjelder valg av gulv til kjøkkenet er at de er slitesterke, at de er lette å holde rene og at flekker lar seg fjerne, at de er gode å gå og stå på – og selvfølgelig at de er pene å se på. Du kan velge blant en rekke ulike materialer når du skal ha nytt kjøkkengulv: Vinyl, linoleum, laminat, parkett, flis, stein, gummi og kork. 

Vinylgulv

Vinylgulv av høy kvalitet gir etter manges mening et av de aller beste kjøkkengulvene.  Et vinylgulv med god overflatebehandling gjør gulvet ekstra lettstelt. Det tåler skraping med stoler og bordbein godt, det samme gjelder for høye hæler. Det føles godt for den barføtte. Sammenliknet med et flis- eller steingulv knytter det seg en åpenbar komfort til vinylen. Kanskje er det også mer lønnsomt å ha et slikt gulv: Fallende tallerkener og glass overlever forbausende ofte. Mønsterutvalget i vinyl er enormt.

(SE MER: Gerflor, Forbo, Tarkett, Storeys, Armstrong)

Linoleum

Linoleum er et naturprodukt og det er også svært slitesterkt. Med riktig stell er et slikt gulv like fint etter mange tiårs bruk. Linoleum leveres både som fliser og på rull. Legger du heldekkende linoleum bør du benytte deg av en fagmann. Med riktig forseglede skjøter tåler slike gulv en god del vann. I dag får du et stort utvalg av linoleumsfliser med klikkløsninger, noe som gjør det svært enkelt for deg å legge dem selv. Men husk at disse variantene ikke må utsette for for mye vannsøl.

(SE MER: Forbo , Tarkett)

Laminatgulv

Et laminatgulv med sine praktiske klikk-løsninger er lette å legge selv, men du bør ikke kjøpe et hvilket som helst produkt; noen typer er bedre egnet til kjøkkengulv og tåler litt mer vann. Laminat er utrolig enkelt å legge og du kan velge i en uendelighet av ulike design – alt fra parkett og plank – til skifer og marmor. Med et kvalitetslaminat, vil du få et kjøkkengulv som ser nytt og delikat ut, selv etter mange år.

Overflatebehandlingen bør være best mulig, så gå ikke for det rimeligste du finner. Den store forskjellen viser seg ikke før etter kanskje fire-fem år - hvor det dårlige laminatet har begynt å vise tegn på slitasje. Også her er det utallige mønstre og strukturer å velge mellom. 

(SE MER: Alfort & Cronholm,Ttarkett)

Parkett

Vi blir stadig mer designbevisste. Med parkett kan du ta med deg stuens eksklusivitet ut på kjøkkenet. Parkettgulv er lune og behagelige å gå på og kjøkkenet er vel det rommet i huset der en går og står mest. Det er imidlertid også et av de rommene hvor gulvet utsettes for de største påkjenningene. For å beskytte parketten er det derfor avgjørende at den blir tilfredsstillende overflatebehandlet. Med en solid lakk vil den bedre kunne motstå fukt, skitt og riper. En fordel med parkett er at det stort sett har lakk eller annen overflatebehandling som slites, slik at selve gulvet lett lar seg fornye med litt sliping og ny overflatebehandling.

(SE MER: Tarkett, Forbo, Alfort & Cronholm)

Flis og stein

Flisegulv letter renholdet, de er vakre å se på og de er svært holdbare. Mange synes imidlertid at gulv med flis eller stein kjennes kalde å gå på. Det innebærer ofte at en velger å legge inn gulvvarme også på kjøkkenet. Med dagens strømpriser og miljøtenkning, så bør kanskje dette vurderes nøye. Det finnes tross alt noe som heter ”tøfler”. Husk også at keramiske fliser, skifer eller marmor, krever et helt dødt underlag. Her må du sikre at bæring og materialvalg er tilpasset denne gulvtypen.

(SE MER: Höganäs, Golvabia)

Gummi

Gummibelegg var i utgangspunktet et rent naturprodukt, men mange av de gulvene som er i handelen i dag, er laget av syntetisk gummi. Denne gulvvarianten er tøff og slitesterk og gir et gulv som er svært behagelig å gå på. De fleste er kanskje best kjent med knottegummi, men du får også slett gummi som til forveksling kan likne på vinylbelegg. Du får gummi i stort utvalg av mønster og farger. Med gummi får du et solid, vannavvisende gulv med lang levetid. Gummigulv er en ideell løsning for barnefamilier.

(SE MER: Polyflor, Storeys)

Kork

Naturproduktet ”kork” har økt stadig i popularitet i de senere årene. Kork gir en liknende komfort som får ved vinyl og linoleum, pluss noen ekstra fordeler. Korkgulvet gir en unik lydisolasjon, det er sklisikkert, det er varmt og ikke spesielt kostbart. Produkter som kombinerer korkunderlag med for eksempel en overflate av vinyl er mest slitesterke.  Du får korkgulv i stadig flere design og farger. Korkbelegget bør forsegles for å forhindre at fukt trenger gjennom skjøtene.

(SE MER: Golvabia, Storeys)

 

Malt tregulv

I riktig gamle dager var det vanlig å behandle furugulvet med grønnsåpe. Den la et beskyttende fettlag på overflaten når den tørket. I dag vil nok de fleste mene at det blir både penere og mer hygienisk å benytte en solid gulvmaling. Dette er en rimelig måte å fornye kjøkkenet på dersom du har tregulv. Dersom gulvet er lakket, oljet eller lutet, må det slipes med til bart tre, mens tidligere malte gulv er det tilstrekkelig å mattslipe.

(SE MER: Beckers, Bergen Malingfabrikk, FlüggerJotun, Nordsjö, Scanox)

Moelven annons

Dette ble brukt:

Hold deg oppdatert  

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Les også

Mest lest

Anbefalt for deg

Nyeste artikler

Krefting annons