IFI logo
Se flere bilder
Hvilket verktøy for vanntynnbar maling?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hvilket verktøy for vanntynnbar maling?

Maleverktøyet er viktig for resultatet. Særlig de vanntynnbare malingene krever god redskap. Så hva skal du velge?

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veggen blir malt også hvis du kjøper et penselsett til 19,90. Men resultatet blir ofte ikke så bra som du ønsket. Overflater med striper, lo og penselhår er lite lekkert å se på. For ikke å snakke om hvor sølete det blir under selve malearbeidet, når det renner av verktøyet.

En spesiell egenskap ved vanntynnbar maling er at overflaten tørker først. Derfor ødelegger du overflaten hvis du begynner å plukke penselhår og lo. Det blir lett stygge merker.

Det ferdige resultatet blir langt bedre hvis du bruker pensel eller rulle som er laget for malingen du bruker, og med god kvalitet. Hva skal du se etter når du kjøper pensler og ruller for vannfortynnbar maling?

Viktig med sugeevne og splitt

Rune Sundborg i Spekter A/S er spesialist på maleverktøy. Han forklarer hvorfor det er spesielt viktig med godt verktøy for produkter som tynnes med vann:

- Tidligere brukte vi oljemaling til alt. Det var alltid oljemaling på treunderlag: Karmer, lister, dører, vindusposter, sprosser, panel, gulv og møbler. Den gangen var det alltid naturpensler som gjaldt. Naturpenselens store oppsugningsevne, og det at de var naturlig splittet i busten, gjorde dem svært velegnet for olje, forklarer Sundborg, og fortsetter:

- De vanntynnbare malingene ga andre fordeler. Ikke bare kortere tørketid: Mindre lukt, bedre arbeidsmiljø og færre gasser taler til produktenes fordel. Men samtidig ble naturpenslene mindre egnet. Pensler med syntetisk bust var i prinsippet enklest å male med.

Vanntynnbare maling tørker mye raskere enn oljemaling.

Sundborg sier at det derfor settes store krav til en spesiell egenskap ved penselen: oppsugingsevnen. Den evnen bør være størst mulig.

- De nye, syntetiske penslene på markedet har klart å få egenskapene til naturbust, altså stor oppsugingsevne og naturlig splitt. Produsentene har også klart å gjøre penselens presisjon enda bedre, slik at det er lettere for deg å treffe riktig når du maler. De nye penslene er også mye enklere å rengjøre.

Mikrofiber gir bedre ruller

- Hva med malerullen, som mange foretrekker når de skal male på større flater?

- Ruller er det ikke så store forandringer på. Det mest spennende er de nye mikrofiber-rullene. De er de beste rullene på markedet i dag for vannfortynnbare malinger og lakk, sier Rune Sundborg.

Han tror ikke folk er klar over hvor stor forskjell det kan bli på det ferdige resultatet.

- Kvalitetsmaling og kvalitetsverktøy koster isolert sett mer. Men hvorfor skal man kaste bort egen eller andres dyrebare arbeidstid på et resultat som ikke blir optimalt?

Sjekk bruksområdet

Ingen pensel eller rulle er like egnet for alle oppgaver. Ut fra bruksområdet vil en pensel være satt sammen av syntetiske fibre, naturbust eller blandinger av ulike fibre. Penslene er også forskjellig utformet: Noen er koniske, altså runde, noen er hule, noen har kanter. Splitt i tuppen gir jevnest overflate ved utstrykning. Det er spesielt viktig ved vannfortynnbare malinger - siden de tørker så fort.

- En kvalitetspensel eller malerulle vil som regel være tydelig merket med bruksområde, sier Sundborg.

Flat eller rund?

- Flat eller rund pensel, hva skal vi velge?

- Yrkesmalerne har ofte foretrukket de runde, surrede penslene. Men maler du selv vil du kanskje foretrekke en flat. Mange opplever dem som enklere å jobbe med.

Noen ganger er det underordnet om produktet er vann- eller oljebasert. Ved beising vil det for eksempel være nødvendig med en tykk pensel med mye bust, slik at den holder godt på beisen. Målet er å hindre at det renner nedover skaftet, eller spruter utover.

Maling med rulle handler ofte om fiberlengde: På vegger og tak er det riktige kanskje en tilpasset kunstpels- eller mikrofiberrulle. Ruller med sauepels finnes: De brukes på grove og ujevne flater. Glassfiber, strie eller murstruktur krever forskjellige løsninger, understreker Sundborg.

- En dårlig rulle er en som ikke er tilpasset oppgaven. Uansett vil jeg advare mot billigruller. De røyter og loer ned den malte flaten. Det går utover finishen, noe du kanskje ikke ser før veggen er tørr. Slike ruller tar dessuten opp langt mindre maling. Dermed må du dyppe den oftere i malingen, hvilket gjør at malingen fort blir mer ujevn.

Slik maler du

Vannfortynnbar maling gjør malejobben rask og enkel. Rommet og overflaten du skal male må være tørt og rent. Sørg for god lufting og tilstrekkelig arbeidslys. Alt maleverktøy må være på plass, se sjekklista. Det er helt avgjørende at du har kjøpt nok maling. På emballasjen står det hvor mye du dekker per liter. Mål opp vegger og tak som skal males, og bruk to-gangen. Hvis veggene måler 100 kvadratmeter til sammen, krever to strøk at du har maling til en flate på 200 kvadratmeter. Med et forbruk på ti kvadratmeter per liter får du 200:10. Da har du behov for 20 liter maling. Beregn på samme måte for vinduer, dører og andre detaljer. Husk at ulike flater krever ulike typer maling.

La det ikke være for varmt i rommet, da tørker malingen ofte for fort. Flytt ut alle møbler og gjenstander som er i veien. Store ting settes midt på gulvet og dekkes over. Mal taket før du maler resten av rommet. Takmaling starter der lysinngangen er størst. Fortsett å male hele taket fra lyset. Umalte flekker vil synes som matte flekker i den blanke, våte malingen når du ser mot lysretningen. Rull ut malingen i felter på rundt to meter. Det er viktig å unngå at malingen har begynt å tørke, slik at rullen river opp halvtørr maling. Ha rikelig med maling på rullen. Mal ikke for lenge med tom rulle, dypp rullen ofte.

Verktøyet du trenger

Forbered på alle sider ved malejobben, så går den som en lek.

Pensler. Pensler med høy kapasitet gjør at du ikke trenger å dyppe så ofte. Malerjobben går dermed fortere. Penselens evne til å fordele malingen er også viktig. Form og bredde avhenger av hva du skal male.

Minirulle. Til stedene hvor du ikke kan bruke en bred rulle. 

Rulle. Kjøp ruller tilpasset arbeidet. Det finnes også egne hjørneruller.

Langpensel. Når du skal male på vanskelig tilgjengelige steder.

Forlengerskaft. Sparer deg for mye forflytting når du arbeider på store, jevne flater inne og ute. Kan brukes både til ruller og pensler. Arbeidet går mye raskere, du jobber på større felt og du sparer ryggen.

Krok. Praktisk når du skal ha med deg malerullebøtta opp i stigen eller gardintrappa.

Malerullebøtte. Spesialtilpasset bøtte som gjør at du kan ha med deg ganske mye maling uten å søle.  

Maskeringstape. Nyttig når du skal male helt nøyaktig. Husk at det er mange ulike kvaliteter. Ikke velg de billigste: Da får du ofte ikke vekk all tapen etterpå.

Dekkpapp og plast. Det er alltid risiko for søl. Dekk møbler med plast og gulvet med dekkpapp. Fest pappen godt til underlaget.

Kluter. Gamle filler og kluter er alltid fint å ha for hånden.

Ovale vyer

Skal du både male profilerte lister og flate underlag? Vurder en god, oval pensel. Denne moderne penseltypen forener det beste fra den flate og den runde penselen, og gjør at du slipper å håndtere to pensler på en gang.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.