Porsgrund Bad annons
Inspirasjon - Rom for rom nr. 1/16 Inspirasjon - Rom for rom nr. 1/15 Inspirasjon nr. 2/14
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Hotellkjeden med rom for alle

Galleri I hele Scandichotellet på Gardermoen er det brukt den helse- og allergivenlige malingen Jotun Sens.
Alle nye Scandic-rom er svanemerket, og kjeden serverer helst økologiske matvarer, Fair Trade-kaffe, og bruker allergivennlige tepper og NAAF-sertifisert maling. Hotellkjedens miljøarbeid begynte som en måte å spare penger på - men er nå blitt en grunnpilar i forretningsfilosofien. En lønnsom én.

I dag er det en selvfølge for hotellgjester verden over å henge opp håndkleet til neste dag, hvis det ikke må vaskes.

- Det er blitt en global bransjestandard å spørre gjestene om de kan tenke seg å bruke håndkleet om igjen for å spare miljøet. Men det begynte hos Scandic, forteller Kristine Schaug, Country Marketing Manager i Scandic AS.

Det er ikke å stikke under en stol at hotellkjedens miljøengasjement begynte som en måte å spare penger på. Den gang, i 1993, var det oljekrise og Kuwait-krig, og kjeden samlet alle ansatte til idémyldring om nye måter å tjene penger og spare penger på.

Engasjert personale

I dag, nesten 20 år senere, er frokosten økologisk og kaffen Fair Trademerket, lyspærene er erstattet med sparepærer, flaskevannet borte, og strømmen på rommet slås på med nøkkelkortet. Hele personalet utdannes i bærekraft, og er engasjert i miljøspørsmål.

- Vi var først med å fjerne engangsdispensere for såpe i dusjen, og småpakkene med marmelade og smør fra frokostbufféen, sier hun.

Hele tiden tar hotellkjeden nye skritt for å bli bedre på bærekraft. Og nye samarbeid med bærekraftige leverandører ønskes velkommen.

Bærekraftige materialer

Miljøarbeid er også økonomisk lønnsomt: energiforbruket er siden 1994 redusert med 22 prosent, vannforbruket med 17 prosent, og CO²-utslippene med 38 prosent. Alle rom innredes med miljøperspektiv. Bærekraftige og resirkulerte materialer har fortrinnsrett, slik som tre, bomull og ull. Enkelte materialer og stoffer et bannlyste, slik som bromerte flammehemmere, PVC-produkter og løsemiddelbasert maling og lakk. Rengjøringen utføres uten miljøskadelige kjemikalier, og vaskemidlene er fri for parfyme.

- I dag blir alle nye, og nyoppussede, hotellrom svanemerket. Lenge før samarbeidet begynte med Norges Astma- og Allergiforbund om å lage allergivennlige hoteller, fjernet vi garnityret på frokostbordet slik at allergikere får det lettere. Nå bruker vi Sens-maling ved oppussing og nybygg, og heldigvis har det skjedd en masse med utviklingen av tepper, slik at vi nå kan legge allergivennlige tepper i gangene, sier Kristine Schaug.

Målet er at alle Scandics hoteller skal være miljømerket i løpet av de nærmeste årene. I Norden brukes miljømerket Svanen, utenfor Norden brukes EU Ecolabel.

Energibesparing

Scandic Hotell Oslo Airport, som åpnet i april i fjor, var det første hotellet der det ble brukt NAAF-sertifisert maling; faktum er at alle materialvalg på hotellet er godkjent av NAAF. De nye Scandic-hotellene på Fornebu, i Stavanger og Vulkan i Oslo som åpner i september følger etter. Naboen på Vulkan-eiendommen ved Akerselven i Oslo er miljøorganisasjonen Bellona, og i samarbeid med eiendomsutvikleren er det utviklet kontor- og hotellfasiliteter med meget høyt stilte energimål.

- For eksempel omvandles varmen fra vinduene hos Bellona til varmtvann i dusjene hos oss, forteller Kristine Schaug.

Prisbelønnet

Og arbeidet er blitt belønnet - både i form av sparte penger, mer bærekraftig turisme, og nå sist med Nordisk Råds Miljøpris.

- Premien som er på 350.000 danske kroner skal gå til vårt eget miljøfond, avslutter Kristine Schaug.

Scandic Sustainability Fund støtter prosjekter som aktivt bidrar til en bærekraftig samfunnsutvikling. Midlene kommer fra salget av Scandics eget vann; filtrert, tilsatt kullsyre og tappet på flasker som er designet av OL-svømmeren Therese Alshammar.

Beckers annons

Hold deg oppdatert  

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Se mer:

Scandic Hotels

Jotun Sens

Svanen

Norges Astma- og Allergiforbund

Les også

Mest lest

Anbefalt for deg

Nyeste artikler

Krefting annons