Høst-/vintertrend 2011: Tid for ro

Som en reaksjon mot en verden med mye uro søker vi omsorg og felleskap. Det gjenspeiles i høstens trender. Tre stilretninger peker seg ut: landlig, røff og naturlig. Felles har de lunheten.

Trygghet. Samhold. Tradisjoner. Kvalitet.

Høstens trender er preget av kvalitet fremfor kvantitet. Skal vi ha noe nytt, ønsker vi at produktet har lang levetid. Miljøvennlige produkter viser at man har ansvarsfølelse. Ting vi omgir oss med skal ha bærekraft og betydning. Både trendene og fargene uttrykker behovet for sikkerhet og trygghet.

Stilmessig utfordres vi til å være mer kreative og tørre mer. Kontrasten til minimalismen er på vei inn, men i kontrollerte former. Fargene er tilbake på veggene. Tapeter med kalkutslag og industrielle detaljer i betong er en trend i tiden. De røffe elementene kommer inn i alle stilene og toner ned feminine uttrykk. Tekstilene markerer seg med mer volum. Store mønstre, inspirert av naturen, kombineres med klassiske møbler. Omgitt av lune farger, myke tekstiler og tente stearinlys er det tid for å hygge seg innendørs.

Ifi.no har i år kategorisert høst- og vintertrendene i tre stilretninger:

Lunt & landlig - romantisk uten å være nusselig

trend11_landlig1_KO
trend11_landlig1_KO

En avslappet og klassisk stil med en litt rampete undertone. Shabby chic er ut. Romantikken ligger i luften, men den er ikke for søt. Blomster, fugler og enkle rene striper preger denne trenden. Her benyttes ikke ferdig malte møbler fra Asia som ser slitte ut, men kun ekte vare. Dette er stilen for den kreative! Vegger, gulv og møbler males. For at stilen ikke skal bli så sukkersøt, putter man inn noen røffe og mørke elementer – gjerne noe med retro-preg.

Støvete pasteller kjennetegner denne trenden: dempet syrin, turkis, rosa, blått, gulgrønn, og okergul, men vi ser også mange mellomfarger og farger med gråtoner. Grått har en undervurdert eleganse. Fargen gjør seg like godt på veggen i stua, som på sengen i barnerommet. I kombinasjon med pasteller får man et fargespill som er godt for øyet. En stil som kommer til sin rett i eldre hus og hytter ved kysten.

Lunt & røft - maskulint uten å bli upersonlig

trend11_roff1_KO
trend11_roff1_KO

Dette er en stil som gir assosiasjoner til storbyliv. Minimalismen må vike for maksimalismen, men uten å overdrive. Flotte og fyldige tekstiler gir et eksklusivt inntrykk uten nødvendigvis å være i øvre prissjikt. Tekstiler med mellomfôr gir volum og ser veldig eksklusivt ut. Her benytter man tekstiler som føles gode å ta på. Selv på veggen har man tapeter som ser ut og føles som tekstiler.

Fargene strekker seg fra grått til lilla. Mørke blå farger, gjerne petroleum, er fremtredende. Mørk syrin over i dyp syrin er også mye brukt. Det er fortsatt mye beige, men man kombinerer det fargeklatter i form av puter og pledd. Både fargene og formene er litt tunge og maskuline. Store mønstre og mer farger, fordrer mer ensfargede møbler slik at stilen ikke blir overdådig. I gamle bygårder og i hus med store vinduer egner denne stilen seg spesielt godt.

Lunt & naturlig - sofistikert uten å overdrive

trend11_naturlig1_KO
trend11_naturlig1_KO

Den nordiske naturen er i fokus for denne stilen og små innslag av gyllent metall løfter uttrykket opp fra det altfor enkle. Veggene er ensfargede, men ikke hvite. Naturen trekkes inn på veggen og tapetene har struktur. Stråtapeter i blant annet bambus, sisal, sten og tekstiltapeter med silke og lin, gir en moderne, men naturtro veggpryd. Tekstilene er ensfargede med lite mønster. Enkle bomull- og lintekstiler kjennetegner denne delikate stilen. Det er skimmeret og blankheten i stoffene som gir mønsteret.

Materialer fra naturen blir mye brukt, litt rustikt, blant annet ubehandlet bark og ved. Det er sterkt fokus på vintage og produkter som ser ut som de har overlevd flere generasjoner. Dette er en trend som har vært og som kommer på nytt med en litt moderne vri. Fargene har brune og nøytrale toner. Miljøvennlig og økologisk. Stilen passer like gjerne i moderne hus som i hytter ved kysten.

  Dette ble brukt

LUNT OG LANDLIG
LUNT OG RØFT
LUNT OG NATURLIG
   Min huskeliste

Les også: