IFI logo
Se flere bilder
Her kommer vinter´n

Foto: Chera Westman/ifi.no og Kristian Owren/ifi.no

Her kommer vinter´n

Dagene blir kaldere og kortere - det er tid for «mykje lys og mykje varme» i hjemmets lune arne. Vi fyrer i peisen, tenner oljelampene og nyter årstiden. Her er hjelpen på de kalde dagene.

Harald Sola Berentsen

Harald Sola Berentsen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren byr på egne utfordringer med is, kulde og mørke.

Leverandører til farge- og interiørhandelen har gode produkter som gjør livet enklere også om vinteren. Her er tipsene som gjør livet i den kalde årstiden mer bekvemt!

Lytt til veden

Avsetningen av sot og tjære øker når temperaturen i peisen er for lav, noe den kan bli om veden er fuktig eller hvis trekken er dårlig. For å unngå problemene bør vi først og fremst kun bruke ved som er blitt lagret i minst ett år.

Tørr ved kjennes lett igjen på markante tørkesprekker, men er du usikker, finnes flere enkle måter å sjekke om veden er tørr nok. Raskest er kanskje å slå to vedkubber mot hverandre. Lager de en syngende lyd er det bra, en dempet lyd betyr at mer tørking må til. Legger du en vedkubbe i en tett plastpose i et varmt rom, vil dugg på innsiden av posen også kunne avsløre om veden er for fuktig.

God trekk er viktig

Tilstrekkelig trekk vil gjøre at temperaturen i bålet blir høy, forbrenningen fullstendig og avgassene rene. Hvis pipen er helt kald bør du først få inn varm luft i den, før du fyrer opp. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i noen minutter slik at du får varm luft fra stua opp i skorsteinen. Du kan også brenne noen sammenkrøllede avissider i ildstedet. Da settes luften i pipen i bevegelse og trekken blir bedre.

Se flere bilder
Tørr ved og god trekk gir mindre soting i pipa. Og det er både enklere og raskere å fyre i peisen ved hjelp av opptenningsbrikker.

Foto:

Tørr ved og god trekk gir mindre soting i pipa. Og det er både enklere og raskere å fyre i peisen ved hjelp av opptenningsbrikker.

Soting i pipa

Uansett hvor korrekt du fyrer i ovnen eller peisen vil det, over tid, oppstå soting både i selve brennkammeret og i pipa. Selv om du har årlig besøk av feieren, kan det likevel oppstå problemer om du fyrer ofte. Hver vinter opplever vi tusenvis av pipebranner her i landet.

De fleste av disse brannene fører ikke til husbrann, men det hender at hjem går tapt som følge av manglende vedlikehold av pipa. Fyring i peis og ovner gjennom høst og vintersesongen, kan føre til at tjære og sot over tid setter seg fast i pipeløpet. Dette kan føre til pipebrann.

 

Piperenser

Ved å benytte en kjemisk piperenser, kan du forhindre at sotpartiklene setter seg fast i pipeløpet, noe som reduserer risikoen for pipebrann betraktelig. Du kan med fordel benytte ulike typer piperensende midler, som du får i små, hendige poser som enkelt plasseres i peisen gjennom fyringssesongen. Dette er en lettvint metode for å få en ren og trygg pipe, og forhindre pipebrann.

De aktive stoffene i piperenseren virker som en forbrenningskatalysator, så tjæren brenner ved en lavere temperatur. Dermed brennes tjæren på sotpartiklene opp istedenfor å sette seg fast i skorsteinen.

I lyset fra lampen

Til tross for at den klassiske parafinlukten vekker gode minner hos mange av oss, ønsker vi egentlig ikke å ha den intense parafinlukta i stua når vi skal kose oss. Det er imidlertid stor forskjell på tradisjonell parafin og moderne lampeolje.

Med spesialrenset lampeolje får du en mer eksklusiv opplevelse når parafinlampene tennes. En slik ekstra ren brenselolje, kan benyttes til alle typer lamper, fra de moderne, små dekorative parafinlamper, til fjøslykter, stormlykter, klassiske stuelamper og de såkalte petromakslampene som ikke har veke, men som brenner kun gassen fra parafinen.

 

Se flere bilder
Med spesialolje til parafinlampen unngår du parafinlukt, og får en ren, fin flamme.

Foto:

Med spesialolje til parafinlampen unngår du parafinlukt, og får en ren, fin flamme.

Bedre sikt

Hvem har ikke opplevd å sette seg i bilen en vintermorgen med vinduene dekket av et tykt islag? Det finnes måter å eliminere problemet, fort og enkelt. Spray på litt isfjerner og på et blunk er bilrutene isfrie. Dette er et middel som du også kan spraye på for å forhindrer at rutene fryser til, samtidig fjerner det plagsom trafikkfilm.

Se flere bilder
Med kjemiske midler er bruk av vindusskrape om morgenen en saga blott!

Foto:

Med kjemiske midler er bruk av vindusskrape om morgenen en saga blott!

Når isen legger seg på trappa

At salt kan brukes til issmelting er godt kjent. Men visste du at salt bare smelter isen ned mot 6-7 kuldegrader? Men, det finnes effektive issmeltere som er effektive ned mot 40 kuldegrader og som likevel er milde mot underlaget. På denne måten kan du unngå stygge fallulykker ved inngangspartiet. En glatt trapp eller inngangsparti kan fort bli skummelt. En kan alltids strø, men det sikreste er å fjerne isen.

Se flere bilder
Nå får du en issmelter som fungerer helt ned i minus 40 grader.

Foto:

Nå får du en issmelter som fungerer helt ned i minus 40 grader.

Føre var

Vinteren kan bli kaldere enn du trodde! Eller du kan oppleve strømbrudd eller andre hendelser som plutselig fører innetemperaturen under frysepunktet. Frostvæske hindrer frost i rør, avløp, vannlåser, toaletter og vanntanker. Slike kjemikalier kan med fordel benyttes i båter, hytter, campingvogner, bo-biler, eller hjemme i ulike steder i boligen som kan utsettes for frost.

Frostvæske er det beste alternativet for vinterkonservering av vannavkjølte motorer, samtidig som denne væsken vil kunne forhindre dårlig lukt fra sluk og avløp.

Velg en frostvæske som ikke er skadelig for deg eller miljøet, og som til og med kan benyttes i kjøleskapet og i oppvaskmaskinen på hytta.

Se flere bilder
Vannholdige installasjoner bør sikres med frostvæske gjennom vinteren; for eksempel toalettet på hytta.

Foto:

Vannholdige installasjoner bør sikres med frostvæske gjennom vinteren; for eksempel toalettet på hytta.

For mer informasjon:

Alfort & Cronholm

Kemetyl

Krefting

VEB

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.