Gammelt og nytt i Kleivstua

Tekst: , Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no, Publisert (Oppdatert 14.02.2014)

Kleivstua på toppen ved Sundvollen er blitt et konferanse- og møtested med hovedbygning og seks tilleggsbygninger som er tilkommet i en tidsperiode fra slutten av 1700-tallet og frem til i dag.

Historien trekkes sammen ettersom Kleivstua ble oppført som en skysstasjon på Kongeveien fra Christiania til Ringerike, en strekning på stamveien til Bergen hvor de reisende gjerne byttet hester og overnattet. Beliggenheten til Kleivstua på toppen er flott med Krokskogen og Markas løype- og turnett rett utenfor.

Kleivstua er påbygget flere ganger fra den opprinnelige skysstasjonen anno 1780. Av beboerhusene omkring er det noen gamle hytter som er flyttet dit, andre er nybygget. Det er påført nytt tømmerpanel i furu der det har vært nødvendig. Hele anlegget inneholder nå 23 overnattingsrom hvor hyttene omkring også har egen stue og badstue.

Et kjedekonsept

Kleivstua er en del av et nettverk av steder som har fått navnet "Det virkelige gode liv", et driftsselskapet 100 prosent eiet av Knut Kloster jr. Det spesielle med stedene er at de kombinerer gammel tradisjon med dagens komfort og gourmet; det være seg på Bjørnsgard i Sørkedalen, Balaklava i Gamle Fredrikstad, Harahorn i Hemsedal, Røisheim i Bøverdalen og altså Kleivstua. Selskapet har også overtatt tre steder i Lofoten - Nyvågar, Henningsvær Bryggehotell og Kabelvåg Hotell, pluss en gammel gård ved Saltstraumen.

Kleivstua ble kjøpt i august 1996 etter at stedet hadde vært uvirksomt i noen år. -Vi brukte ett år på å sette stedet i stand. Vi åpnet vi med 13 rom, fikk først tre nye og økte med ytterligere syv i 2000, slik at hele anlegget nå har 23 rom. Vi sier vi har kapasitet til 50 personer, forteller daglig leder Sjur Langslet.

De nye eierne oppdaget raskt at den gamle staselige tømmerdelen var kledd igjen med plater og panel, som moderne var i en periode. Tømmerveggene ble tatt frem igjen. Det ble bygget nytt inngangsparti, kjøkken og personaldel. Eierne har selv stått for fargevalg i hele anlegget hvor det er lagt vekt på å tilpasse fargene i forhold til historie og sted. Noe profesjonell hjelp har de hatt med dekormaling. I tillegg til konferansevirksomheten med overnatting inneholder Kleivstua en nyere restaurant, Dronningens Utsikt, med plass til 120 gjester. Et bygg av nyere dato, Utsikten, beliggende 100 meter fra selve Kleivstua, var tidligere en privatbolig, men hører nå med til hele konseptet.

Les mer i Fargemagasinet nr. 6/02.


Les også:


Ranger denne artikkelen
Kåret: 0, Score: 0